Bekijk volle/desktop versie : El islaam!



04-03-2008, 20:53
At-Tawhied

1. Wat wil Allaah met vers 51/56 zeggen?
Allaah swt heeft de wereld en alles wat er in de wereld is en op de aarde geschapen, zodat alles en iedereen Hem zal aanbidden. De mensen en de djinns en de engelen moeten Allaah swt aanbidden. Allaah swt heeft namelijk alles gemaakt en Hij verdient het om aanbeden te worden.
Men kan met de dienaar de onderworpenen bedoelen, degenen die onderworpen en in banen geleidt worden, en op deze manier omvat dit de gehele schepping, zowel degenen die in de hemelen als op aarde verblijven als in de zee. De bezitters van verstand en anderen, droge en natte, bewegende en bewegensloze, duidelijk zichtbare en verstopte, gelovige en ongelovige, en anderen (zijn allemaal dienaren van Allah in deze betekenis, dat zij allen onder Zijn bevel vallen). Zij zijn allen schepping van Allah, en vallen onder Zijn Heerschappij, en zij worden door Hem in banen geleidt, en Hij is Degene die de zaken voor hen organiseert. En elk van hen kent zijn voorbestemming en tijd die hij niet voorbij kan gaan, zelfs niet het gewicht van het kleinste miertje:“Dit is de voorbestemming van de Almachtige, De Alwetende.” (Yasien:38)
Wat wordt er met dienaar bedoeld? (Allebei de soorten)
De eerste soort dienaren zijn degenen die onderworpen worden aan de wil van Allaah swt. Hieronder valt de gehele Schepping van Allaah swt. Dus alles wat Allaah swt heeft geschapen. Alles wat Allaah swt heeft geschapen knielt voor Hem. De tweede soort dienaren zijn degene die zich uit zichzelf aan Allaah swt onderwerpen, uit liefde en angst en ontzag jegens Allaah swt. Tot deze tweede soort behoren de gelovige dienaren. Een dienaar is iemand die onderworpen is aan de Wil van Allaah swt.

Wat is de eerste verplichting van de dienaren?
Ik heb geleerd dat de eerste verplichting van de dienaren is om kennis te nemen van de zaak waarvoor Allaah swt ons geschapen heeft en waarvoor Hij met ons een verdrag heeft getekend. Allaah swt heeft drie verdragen met ons getekend. Het eerste verdrag is dat toen Allaah swt Adam heeft geschapen ook meteen de hele mensheid uit de rug van Adam heeft geschapen. De hele mensheid heeft toen getogen dat Allaah swt de Enige Heer is.
Het tweede verdrag houdt het verdrag in van de Fitrah. Dat betekent de natuurlijke aanleg van de mens. De Islam gelooft niet in een erfzonde. Elk kind wordt volgens de Koran spiritueel puur en onschuldig geboren, met een vermogen om goed en kwaad van elkaar te onderscheiden. De Koran stelt dat de ruh (van het lichaam gescheiden geest) geschapen werd vóór het jism (lichaam). Na zijn schepping, en alvorens in een lichaam neer te dalen, legt elke ruh getuigenis af dat hij God als zijn Heer erkent. Daardoor zal op Oordeelsdag geen enkele nafs (van zodra de ruh of geest in het lichaam neerdaalt spreekt men van nafs of zelf/ziel) zich kunnen verstoppen achter onwetendheid, geen enkele ziel zal kunnen zeggen dat zij niet afwist van het bestaan van God. Integendeel: volgens de Koran heeft elke ziel God als haar Heer aanvaard:
"En toen jouw Heer uit de kinderen van Adam, uit hun lendenen, hun nageslacht nam en hen over zichzelf liet getuigen:"Ben ik niet jullie Heer?" Zij zeiden: "Ja zeker, wij getuigen." Zodat zij niet op opstandingsdag zouden kunnen zeggen: "Hierop hadden wij niet gelet." (Koran 7:172)
Het derde verdrag houdt in dat Allaah swt ons Boodschappers en Profeten heeft gestuurd om boodschappen aan ons door te geven van Allaah swt, dat er 1 Allaah is die het verdient om aanbeden te worden. De profeten zijn dus gekomen met waarschuwingen voor de mensen die de Weg van Allah swt niet willen volgen. En met goede nieuws voor de mensen die de Weg van Allah swt wel volgen. (Allah heeft de Profeten met verheugende tijdingen naar de de mensen gestuurd) Onder andere door de Boeken van Allah swt kunnen we Allah gedenken en door de Sunnah. Hierdoor kom je erachter waarom we op deze wereld zijn.
Allaah swt heeft met ons deze drie verdragen gesloten, zodat wij in het Hiernamaals geen excuus zullen hebben. Dat wil zeggen dat ze niet kunnen ontkennen dat Allaah swt de enige Heer is en dat niemand anders dan Hij het verdient aanbeden te worden. Tevens heeft Allaah swt een extra verdrag getekend met degenen die Hij tot de boodschappers en Profeten heeft verkozen. Zij hebben hem moeten beloven dat zij Zijn booschappen volledig aan hun volkeren zullen overbrengen. Allaah swt zegt hierover:

" En (gedenk) toen Wij met de Profeten hun verbond aangingen en met jou ( O, Mohammed), en met Noeh en Ibrahiem en 3iesaa, de zoon van Maryam. En Wij gingen met hen een plechtig verbond aan. "
(Ayah: 33 / 7)

De volgende 4 dingen worden door de engel die de ziel in de mensen blaast opgeschreven voordat iemand geboren wordt: Hij schrijft zijn levensonderhoud op, zijn levenstijd, zijn daden en tenslotte of hij gelukkig of ongelukkig zal worden.

De volgende zin is licht voor de tong en zwaar voor in de weegschaal: Subhaana Ilaahi wa-bihamdihi Subhaana llaahi l-3adiem.

Wat is de zaak waarvoor Allaah de schepselen heeft geschapen?
Allaah swt heeft de schepselen geschapen om Hem te aanbidden. Allaah heeft alles niet voor niets geschapen en daarom moeten wij kennis nemen van de zaak waarvoor Allaah swt ons geschapen heeft.
"En ik heb de djinns en de mensen slechts geschapen om Mij te aanbidden." (Aayah: 51 / 56)

De mens is geschapen om de goeden en slechten te kunnen onderscheiden. "Degene Die de dood en het leven heeft geschapen om jullie te beproeven, (en te tonen) wie van jullie de beste daden verricht. En Hij is de Almachtige, de Vergevensgezinde." ( Aayah: 67 / 2)
Zo mag de mens niemand en niets naast Allaah swt aanbidden.

Al-Fiqh

1. Wat betekent reiniging vakkundig.
Vakkundig betekent reiniging het opheffen van een haddath/gebeurtenis. Dus het verwijderen van naddjaasa / onreinheid. Bijvoorbeeld als een vrouw heeft gemenstrueert moet zij de grote wassing verrichten om weer te mogen bidden.

2. Omschrijving van de externe reinheid.
Externe reinheid wil zeggen de concrete reinheid ten gevolge van bevuiling door middel van uitwerpselen en of na de natuurlijke behoefte. De bevuiling kun je wegwassen. De natuurlijke behoefte en of uitwerpselen kun je door middel van de kleine wassing of de grote wassing te verrichten weghalen.

3. Wanneer blijft water rein en reinigend?
Water blijft rein en reinigend als de volgende aspecten worden behouden: De kleur, de geur en de smaak. Als een van deze 3 dingen veranderen dan is dat water niet meer bestemd om je mee te wassen en of te reinigen.

05-03-2008, 01:03


Interesse...iemand???