Bekijk volle/desktop versie : Al-Jumu'ah



04-03-2008, 18:45
--------------------------------------------------------------------------------

Alle lof is aan Allaah, Die de Muslims gezegend en begunstigd heeft door hen de beste dag van alle dagen te geven; "Al-Jumu'ah" (vrijdag), als dag voor aanbidding.
De vraag is alleen: brengen we deze dag met daden van aanbidding door of zijn we druk met boodschappen doen, schoonmaken en werken?....
Allaah heeft vele zegeningen en gunsten in deze dag gestopt, welke niet in andere dagen worden gevonden, maar we lopen ze meestal mis.
Wanneer we de daden van aanbidding die zijn voorgeschreven voor deze vrijdag zouden verrichten, zouden we vergeven worden voor de zonden die wij gedurende de week verricht hebben.


VRIJDAG IS EEN KEINE IED (FEESTDAG)....

De dag van Al-Jumu'ah is een feestdag voor de Muslims en wordt als een Ied gezien zoals de andere twee Ieds (Ied-ul-Fitr en Ied ul-Adhaa).
Rasuulullaah heeft gezegd:

"Allaah misleidde degenen die voor ons waren wat de dag van Jumu'ah betreft. Dus de Joden hadden As-Sabt (Zaterdag) en de Christenen hadden Al-Ahad. (Zondag) (als dagen voor hun aanbidding) Toen bracht Allaah ons en leidde ons naar de dag van Jumu'ah. Dus Hij maakte de dagen in de opeenvolging van
Al-Jumu'ah, As-Sabt, en Al-Ahad (Vrijdag, Zaterdag en Zondag).
Op dezelfde manier zullen zij (de Joden en de Christenen) na ons komen op de Dag des Oordeels. Wij zijn de laatsten van alle mensen op deze wereld en de eersten op de Dag des Oordeels om eerder dan de rest van de schepping beoordeeld te worden."
Muslim.


Islaam heeft speciale zorg voor het belang van de dag van Jumu'ah,
Allaah zegt bijvoorbeeld in soerah Al Jumu'ah 62:9:
O JULLIE DIE GELOVEN!(MUSLIMS) WANNEER DE OPROEP TOT HET GEBED OP VRIJDAG IS VERKONDIGD, KOM NAAR DE DHIKRULLAAH (DE KHUTBAH) EN HET GEBED EN LAAT JULLIE BEZIGHEDEN;
DAT IS BETER VOOR JULLIE ALS JULLIE HET MAAR WISTEN!


En Allaah waarschuwt ook degenen die hun wereldse zaken belangrijker dan salaat- ul- Jumu'ah vinden; in soerah Al Jumu'ah 62:11:
EN WANNEER ZIJ SOMMIGE KOOPWAAR ZIEN OF SOMMIG VERMAAK, (DE TAMBUR SLAAN) VERSPREIDEN ZIJ HAASTIG ER NAAR TOE EN LATEN JOU (MUHAMMAD) STAAN ( TERWIJL JE DE KHUTBAH-TUL-JUMU'AH HOUDT).ZEG:" DAT WAT ALLAAH HEEFT IS BETER DAN WELK VERMAAK OF WELK KOOPWAAR DAN OOK!"

Sinds Allaah salaat-ul-Jumu'ah heeft bevolen had Rasuulullaah er speciale zorg voor om het in stand te houden, de Muslims aan het belang ervan te herinneren en hen te waarschuwen tegen het licht nemen van deze verplichting.

JUMU'AH; DE BESTE DAG VAN DE WEEK!

De dag van Jumu'ah is de beste van de week;

Jumu'ah is de dag waarover Rasuulullaah heeft gezegd:

"De beste dag waarop de zon opkomt is de dag van Jumu'ah.
Allaah heeft op deze dag Aadam geschapen, hem het Paradijs laten binnen treden en hem eruit verdreven"
Ahmad, Muslim en At-Tirmidhi.

In het Arabisch:"gairu yawmin tala'at 'alayhi asj-sjamsu yawm-ul-Jumu'ah."


NEEM DE KANS DAT JE DU'AA GEACCEPTEERD WORDT!

En in Sahih Al-Bukhari en Sahih Muslim (hoofdstuk Jumu'ah Hadith nr. 852.) zegt Rasuulullaah over Al-Jumu'ah:

"Er is een uur waarin Allaah de du'aa accepteert van degenen die Hem smeken."


IEDERE VRIJDAG ZULLEN DE BEWONERS VAN JENNAH ALLAAH ZIEN!

Anas heeft overgeleverd:

"De engel Jibriel bracht een witte spiegel met een teken erop aan de Profeet .Rasuulullaah vroeg:"Wat is dit?"
Jibriel zei:"Dit is de Jumu'ah; waar jij en jouw Ummah mee begunstigd werden.Mensen van de Joden en de Christenen volgen jullie (hun feestdagen komen na vrijdag), en jullie zullen er alles wat goed is in verdienen.
Op vrijdag is een uur waarin Allaah de du'aa van iedere slaaf die Hem smeekt accepteert. Het wordt ook "Yawm-ul-Mazid" bij ons (engelen) genoemd."
De Profeet vroeg:"O Jibriel! Wat is Yawm-ul-Mazid?"
(letterlijk:"De Dag van Meer&quot
Jibriel antwoordde:"Allaah heeft een vallei in het Paradijs gekozen welke een heuvel van musk bevat. Wanneer het vrijdag is stuurt Allaah van de engelen naar beneden wie Hij wil. Rondom deze engelen zijn platvormen gemaakt van licht welke de zitplaatsen van de profeten dragen.
Rondom deze platvormen zijn andere platvormen die van goud zijn gemaakt en versierd zijn met Yaqut en Zabarjad (kostbare stenen) en de Sadiqoen (waarheidsgetrouwen) en de martelaren zitten achter de profeten op die heuvel. Allaah verklaart:"Ik ben jullie Heer, Ik heb Mijn belofte aan jullie vervuld,
vraag Mij daarom en Ik zal het jullie geven."
Zij zeggen:"O onze Heer! Wij smeken U om Uw tevredenheid."
Allaah zegt:"Ik heb jullie Mijn tevredenheid geschonken en jullie zullen datgene hebben waar jullie naar verlangen. Ik heb ook Mazid ("ziyaadah" d.w.z: meer; inclusief het aanschouwen van Allaah's Gezicht)"
Zij verlangen vurig naar de komst van Vrijdag om wat hun Heer hen dan geeft van al het goede."

Ook de Qur'aan spreekt over Yawm-ul-Mazid; n.l. in soerah Qaf 50:35:
VOOR HEN IS DAARIN WAT ZIJ WENSEN EN AAN ONZE ZIJDE IS ER NOG MEER.

D.w.z: dat de bewoners van het Paradijs: "Ahl-ul-Jannah" Allaah zullen aanschouwen.

Verzameld door Imaam Ash-Shafi'ie in zijn boek Al-Musnad p.70 en verzameld door at-Tabaraani met een isnaad die Sahih is.


OP VRIJDAG STERVEN BESCHERMT TEGEN DE BEPROEVINGEN VAN HET GRAF...

Yawm-ul-Jumu'ah heeft vele deugden in zich, bijvoorbeeld dat wanneer een gelovige (Muslim) tijdens de dag of nacht ervan (donderdag vanaf zonsondergang) sterft hij beschermd zal worden tegen de straf in het graf en de beproevingen ervan.
Imaam Ahmad en At-Tirmidhi hebben een Hadith van Abdullaah bin Amr verzameld waarin Rasuulullaah zei:

[COLOR="Red"][B]"Allaah beschermt iedere Muslim die op vrijdag sterft of tijdens de nacht ervan tegen de fitnah (beproevingen) van het graf."

Dit is de grote dag die sommige Muslims uitgekozen hebben om lang uit te slapen,
te ontspannen en uitstapjes te maken. Sommige vrouwen hebben deze dag uitgekozen om te gaan shoppen en huishouding te doen., dus negeren zij de rechten van deze dag....We moeten de waarde van deze dag kennen en zijn speciale eigenschappen zodat we er daden van aanbidding in verrichten, gehoorzaamheid aan Allaah, vermeerdering van smeekgebeden en het uitspreken van de zegewensen voor Rasuulullaah.

Ibn Al-Qayyim heeft in zijn boek Zaad Al-Ma'aad gezegd:
"Het was van zijn leiding om deze dag te versterken en aan te wijzen voor daden van aanbidding; het meer bijzonder makend dan andere dagen.
De geleerden verschillen van mening wat beter is: de dag van Jumu'ah of de dag van 'Arafah...."
__________________[/B][/COLOR]