Bekijk volle/desktop versie : De Nikaah



01-03-2008, 16:19
Salaam aleikoem wa rahmatullahi wa barakatuh beste zusters (en eventueel broeders)

Insha'Allah ga ik onze nikaah deze zomer houden, maar dan is mijn vraag, hoe zit de nikaah precies in elkaar? Hoe bereid je dit voor? Wat heb je allemaal nodig volgens de Soennah? Hoe kan ik de kosten zo laag mogelijk houden?

Wij willen namelijk gewoon thuis met onze families en vrienden gezellig gaat eten, maar kan dit wel? Zoals jullie zien weet ik vrij weinig over de nikaah en wat er omheen moet gebeuren, maar ik wil het wel snel achter de rug hebben zodat mijn aanstaande man en ik halal voor elkaar kunnen zijn insha'Allah. Alle adviezen zijn dus van harte welkom!

Baraka Allahu feek

01-03-2008, 16:52


Regels voor een huwelijksfeest

Abou Hoeraira verhaalt ook dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: “De moslim heeft 5 verplichtingen tegenover de moslim: het beantwoorden van de Salaam, het bezoeken van de zieke, het volgen van de begrafenis, het aanvaarden van een uitnodiging voor een huwelijksfeest en het zeggen van yarhamoekka Allah (moge Allah jou barmhartig zijn) wanneer hij niest.” (Boekharie en Moeslim)

Moge Allah degenen onder ons zegenen die het huwelijk betreden, en moge Allah degenen een partner schenken die daar aan toe zijn

Velen onder ons zullen het vast wel eens meemaken als Allah dat voorbestemt heeft of hebben dat al meegemaakt namelijk het huwelijksfeest oftewel een waliema

De Islaam maakt onze manier van leven compleet. Zoals er voor eten en drinken regels bestaan, zo heeft Allah de verhevene en onze profeet Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem) ook regels opgesteld voor het houden van een huwelijksfeest. Een huwelijk begint niet pas na de waliema, maar al tijdens de waliema. Hoe kunnen 2 moslimpartners accepteren dat de begin van hun mooie gezegende huwelijk, voorafgegaan is met zaken die verboden zijn volgens de Islaam. En dat hun huwelijk daarna succesvol zal zijn?

Jammer genoeg houden vele moslims onder ons zich niet altijd aan de regels tijdens feesten, en vooral niet tijdens huwelijksfeesten. Velen beschouwen een huwelijksfeest als een soort "snipperdag" , ik hoor vaak en maak vaak mee dat vele zusters hun Hijaab af doen op die dag omdat een Hijaab niet past bij hun bruidsjurk bijvoorbeeld of omdat het maar “één” dag is.

Velen onder ons geven zoveel geld uit op hun feest, wel duizenden Euros, en dit alleen om aan mensen te laten zien dat ze veel geld hebben en dat ze het beste van het beste huwelijksfeest willen. Dit terwijl Allah zegt: “Maar wees niet overdreven. Zeker Allah (Hij) houdt niet van diegenen die overdrijven.” (Al-An’am:141)

Vaak wordt er veel bruidschat geschonken om een bruiloft te geven.

Veel broeders willen graag trouwen maar doen vaak een stapje achteruit want sommigen kunnen helaas de eisen niet aan. Zij moeten vaak én voor de bruidschat zorgen én daarnaast soms ook het huwelijksfeest financieren én voor goud zorgen en ga zo maar door.

Wat wij niet moeten vergeten is dat het eigenlijk allemaal niet om een huwelijksfeest draait. Helaas ken ik zusters die getrouwd zijn omdat ze dolgraag een huwelijksfeest van hun eigen mee wilden maken.

Een huwelijksfeest is meer als een feest. Een huwelijksfeest is het begin van een huwelijk. Hoe kan iemand een goede islamitische huwelijk verwachten als de feest vol was met muziek en vele andere verboden zaken. Hoe kan iemand een goede islamitische huwelijk beginnen zonder de eerste zegeningen?

De volgende adviezen zijn voor degenen die hun huwelijksfeest aan het voorbereiden zijn. Hen wil ik helpen herinneren aan de woorden van Allah en Zijn profeet Mohammed (Allah's vrede en zegeningen zij met hem).

Het is voor een Moslimvrouw verboden om haar haar te laten doen door een mannelijke kapper, behalve natuurlijk als dit een mahram van haar is. De mahram van een vrouw is niemand anders dan zoals Allah in de Qor-aan heeft beschreven

En zeg tegen de gelovige vrouwen, dat zij hun ogen neerslaan en hun kuisheid bewaken, en hun sieraad niet tonen, behalve wat daarvan zichtbaar is. En zij moeten hun sluiers over hun boezems dragen en hun schoonheid niet openlijk tonen, behalve aan hun echtegenoten, of hun vader, of de vaders van hun echtegenoten, of hun zonen, of de zonen van hun echtegenoten, of hun broeders, of de zonen van hun broeders, of de zonen van hun zusters, of hun vrouwen, of de kinderen die nog niet op de 'aura van vrouwen letten. En laten zij niet met hun voeten stampen om hun sieraden die zij verbergen te laten kennen. En keert jullie allen berouwvol tot Allah, O gelovigen. Hopelijk zullen jullie welslagen" (Soerat An-noer vers 31)

Muziek moet vermeden worden, de dag van vandaag worden er bij de 99 van de 100 moslimfeesten muziek gedraaid. De profeet (Allah’s vrede en genade zij met) heeft gezegd: "er zal een volk dat tot de moslims behoort komen, die zijden (al ‘harier) ontucht (‘hiera - letterlijk vertaald de geslachtsdeel van de vrouw), bedwelmend drank (al khamr) en muziekinstrument zullen toestaan" overgeleverd door Boekharie.

Het is verboden om de wenkbrauwen te epileren of neppe haarstukjes te gebruiken. Over het epileren van wenkbrauwen zegt de profeet in een hadith die overgeleverd door Abdoullah (moge Allah's tevredenheid met hem zijn) :"Allah vervloekt vrouwen die zich laten tatoeëren, vrouwen die tatoeages bij anderen aanbrengen, vrouwen die wenkbrauwen epileren, vrouwen die wenkbrauwen bij anderen epileren en vrouwen die hun tanden vijlen om hun schoonheid te vergroten en daarmee Allah's schepping veranderen..." (Moesliem 3966).

Het dragen van een witte bruidsjurk en het uitwisselen van ringen is een imitatie van de niet-moslims en zou vermeden moeten worden. Allah zegt over imiteren in de Qoraan: "Vervolgens plaatsen Wij jou (O Mohammed) op een juiste weg (Shari’ah) van de godsdienst. Volg deze dan en volg niet de begeerten van degenen die niet weten x Voorwaar, zij zullen jou beslist in niets kunnen beschermen tegen (de bestraffing van) Allah. En voorwaar, de onrechtvaardigen zijn elkaars helpers. En Allah is de Beschermer van de Moettaqoen " ( Soerat Al-Djathiyah vers18-19)

Het is niet alleen aan de vrouw om zich te houden aan bepaalde regels, vele mannen scheren hun baard voor hun bruiloft zodat hij bijvoorbeeld aantrekkelijker zou doen lijken, terwijl de profeet zei: "Knip de snor bij en laat de baard groeien; wees anders dan de moeshrikin." (Al-Boekharie, al-Libaas, 5442, Moslim, al-Taharah, 382)

Het mixen van mannen en vrouwen moet vermeden worden. het mixen leidt er naar toe dat de bruidegom en de bruid, gefeliciteerd zullen worden door mannen en vrouwen, mannen die vrouwen zullen begroeten, dansen van mannen en vrouwen door elkaar dit allemaal leidt alleen naar fitna. Wat denk je dat er zal gebeuren als er allemaal mooie opgemaakte vrouwen in hele mooie kleding voor de ogen van mannen dansen? Dit zal zeker een slechte invloed hebben

Tijdens huwelijksfeesten en andere islamitische feestelijke gelegenheden is het toegestaan om gebruik te maken van trommels (ddef) met normale zang die verboden woorden niet bevat en wel alleen voor de vrouwen. Dit gebaseerd op een hadith van de profeet (Allah’s vrede en genade zij met) (zie fiqh assoenah; hoofdstuk: Huwelijk) dat de profeet (Allah’s vrede en genade zij met) de vrouwen toestond om gebruik te maken van deff tijdens huwelijksfeesten.

Dit is allemaal heel kort en niet zo uitgebreid, er zijn veel meer zaken die te pas komen op een bruiloft, denk er goed over na waar je mee bezig zult zijn. Een kleine leuke gezellige feest volgens de Qor-aan en de Soennah zullen voor veel meer zegeningen zorgen
Hoe meer zegeningen Allah zal schenken hoe gelukkiger men kan zijn en hoe meer harmonie er zal zijn en echter het huwelijk begint al tijdens het feest
Vrees Allah, hou je huwelijksfeest vrij van verboden zaken en hou het binnen de grenzen van de Islam, er zal een dag komen dat je ook naar deze dag gevraagd zal worden..

01-03-2008, 18:13
Baraka Allahu feek voor je uitleg.

Zou iemand het stukje van de Nikaah misschien in het kort kunnen samenvatten , want ik vind de tekst in z'n geheel niet duidelijk genoeg en het geeft niet weer me wat voor soort kosten je te maken krijgt, etc. Maar ik waardeer alsnog je moeite een_meisje, super!

01-03-2008, 18:45

Citaat:
8. Huwelijksbesluit ligt in principe geheel in handen van de bruid en de bruidegom; ze hebben daarbij geen toestemming nodig van wie dan ook.
Ter bescherming van de rechten van de jonge nog niet ervaren meisje, is de voogdij van anderen (de walie) wel aan te bevelen.
???

01-03-2008, 19:35


Barak Allah Oe Fiek voor de informatie die hier in deze topic staat!

01-03-2008, 20:02
ik hoor vaak en maak vaak mee dat vele zusters hun Hijaab af doen op die dag omdat een Hijaab niet past bij hun bruidsjurk bijvoorbeeld of omdat het maar “één” dag is.

Je mag toch je hidjaab wel afdoen als je je alleen met zusters bevindt of niet?

01-03-2008, 22:22

Citaat door een_meisje_:
De Nikaah

1. De Islam is een sluitend geheel van regels, die we in twee hoofdgroepen kunnen onderbrengen; de Iebadaat en de Moe'aamalaat Dat zijn regels met betrekking tot de aanbidding van het Opperwezen en de regels met betrekking tot de maatschappelijke ordening.

2. Het islamitisch huwelijk valt onder de moe'aamalaat.

3. Hierin zijn er dan ook beperkingen gesteld, Er zijn dus wettige en onwettigerelaties, Djaiz en Nadjaiz of Halaal en Haraam.

4. De verboden relaties hebben allen betrekking op 3 categorieën:
a. bloedverwantschap b. zoogverwantschap c. zwangerschap.
Hiernaast zijn ook de huwelijken verboden met afgodendienaren en afgodendienaressen alsook met mannen c.q. zonen van de z.g. Ahle-kitaab

5. De Niekaah, zoals het huwelijk in de Islam genoemd wordt, is een strikt zakelijke relatie (contract) waaraan een heilig karakter wordt gegeven door de Goetbah (de preek) van de Niekaahgwaan (huwelijksluiter), die aan het sluiten van het huwelijk voorafgaat.

6. Het is het paspoort tot de wereld van de liefde. De Islam verbiedt de vrije liefde (free love) aan de ene kant en stelt ter zelfde tijd de Niekaah als een instelling, die de ware liefde stimuleert c.q. bevordert en vervolmaakt.

7. Een niekaah wordt voor het leven gesloten; elke andere vorm van het huwelijk met een vooraf bepaalde tijdslimiet is ongeldig en verboden.

8. Huwelijksbesluit ligt in principe geheel in handen van de bruid en de bruidegom; ze hebben daarbij geen toestemming nodig van wie dan ook.
Ter bescherming van de rechten van de jonge nog niet ervaren meisje, is de voogdij van anderen (de walie) wel aan te bevelen.

9. Huwelijks aanzoek kan zowel door de jongen als door het meisje gedaan worden, maar in de regel is het de jonge die dat doet.

10. Kinderhuwelijken zijn niet toegestaan; in ieder geval kunnen die, indien het überhaupt toch is geschiedt, altijd door het volwassen jonge of meisje tenietgedaan worden. De Islam eist n.l. dat partners de HUWBARE LEEFTIJD, VERSTANDSRIJPHEID en MEERDERJARIGHEID moeten hebben bereikt alvorens er sprake kan zijn van een Niekaah.

11. De Niekaah is in feite de tot uitdrukking brengen van wederzijdse wilsovereenstemming van de partners bij de Niekaahgwaan in tegenwoordigheid van twee getuigen waarbij dan ook tegelijkertijd de Dain Mahar moet worden vastgesteld. In principe moet een niekaah in een moskee worden gesloten.

12. De Goetbah, die de Niekaah voorafgaat bestaat uit:
a. de Tashahhoed en
b. de volgens 3 of 4 agaat uit de H.Koran,
Soerah al-Imraan 3:101,
Soerah An-Nisa 4:1 en
Soerah Al-Ahzaab 33:70-71.
Na de Niekaah hoort er Siernie (dadels of andere zoetigheid) te worden uitgedeeld. Ook de Waliema (het gezamenlijk nuttigen van een maaltijd met genodigden) is een wezenlijk onderdeel, die bij de Niekaah hoort.

13. Huwelijkse voorwaarden bij een Niekaah zijn toegestaan. (Zie Hadies Bocharie 67:53 en Aboe Dawoed 12:40)

14. Islam is voorstander van een MONOGAME leefgemeenschap, maar er kunnen zich toestanden voordoen waarbij het noodzakelijk wordt om daarvan af te wijken b.v. na oorlogshandelingen waarbij grote aantal mannen op het slagveld sneuvelen en men geplaatst wordt voor de verzorging van hun weduwen en wezen.
POLYGAMIE in de Islam is dus een uitzonderings maatregel ter voorkoming van prostitutie en dergelijke.

15.De Positie van de vrouw in de Islam is zowel in geestelijk als maatschappelijk opzicht volkomen gelijk aan de man behoudens enkele uitzonderingen van NATUURLIJKE en ORGANISATORISCHE aard.
a. van natuurlijke aard zijn b.v. De vrouw is liefdevoller dan de man; De man heeft een grotere spierkracht dan de vrouw; De man kan geen kinderen dragen de vrouw wel enz.
b.v van Organisatorische aard zijn b.v. De man is het hoofd van zijn gezin en de vrouw het hoofd van het huis en de kinderen van haar man; De vrouw heeft meer verstand van huishoudelijke zaken en de man meer van zakelijke c.q. technische bemoeienissen. De man dient voor de kost en inwoning te zorgen terwijl de vrouw daarvan ontslagen is.

16. Binnenshuis kan de rolverdeling in goed onderling overleg worden geregeld b.v. huis opruimen, afwas doen enz. dingen die onze H.Profeet ook placht te doen om zijn vrouw in de huishouding te helpen.

17. De vrouw is evengoed gerechtigd om VOOR HAARZELF buitenshuis te werken als ze dat verkiest; bij kinderloosheid b.v.

18. De vrouw dient met liefde en tederheid te worden behandelt; Ingeval van onzedelijk gedrag is streng optreden van de man toegestaan; Het mag in geen geval tot enig lichaamlijk letsel leiden.

19.Geboorte beperking is niet toegestaan in de Islam, tenzij medisch noodzakelijk zou zijn voor de gezondheid ,tenzij het van de vrouw.

20.De SLUIER is on-islamitisch; een lange hoofddoek en fatsoenlijke kleding is wel verplicht voor zover het de vrouw niet belemmert in haar dagelijkse bezigheden.

21. Vermenging van seksen tijdens werkzaamheden c.q. aanbidding is geen probleem in de Islam.

22.De Islam kent geen concubinaat c.q. bijzitten. Het gebruik zoals het bij de oliesjeiks helaas voorkomt is gewoon misbruik van macht en rijkdom en heeft met de Islam niets van doen.


Assalamoe aleikoum,

Zou je de de bron van dit artikel even willen doorgeven?
Ik zie er namelijk meerdere dingen instaan die niet kloppen...Allahoe Alem.

Wassalaam,
Zonnetje

01-03-2008, 22:41

Citaat door Zonnetje_78:
Assalamoe aleikoum,

Zou je de de bron van dit artikel even willen doorgeven?
Ik zie er namelijk meerdere dingen instaan die niet kloppen...Allahoe Alem.

Wassalaam,
Zonnetje

Nu je het zegt heb je wel gelijk ja. Ik twijfel ook bij een aantal zaken, Allahoe a3lem.

Zijn er zusters die hun nikaah al achter de rug hebben en wat adviezen voor me hebben? Ghair insha'Allah.

01-03-2008, 23:32
Assalamoe aleikoum,

Conditions for valid marriage contract

Question:
What is the correct Islamic procedure for a marriage ceremony, I mean if two Muslims are married (legally) without the presence of a religious "person" (like imam etc.), does that mean the marriage is non-existent in terms of Islam?

Answer:
All praise is due to Allaah.

A marriage contract is valid in Islam if the following conditions are met, even if the marriage does not take place in a court, or in the presence of a Judge or the Imaam of the masjid. In addition, it does not need to be written.

The waliy (guardian) of the girl has accepted the proposal by saying, for example, "I marry you my daughter", and the one who proposed has replied, for example, by " I accept," or "I am satisfied" (i.e. with his acceptance).
This takes place in the presence of two witnesses
The woman is legally eligible to marry the man according to Islamic shari'ah (that is she is not a Mahram of the proposer [those to whom the proposer is forbidden to marry. etc.]) Allah knows best.

Islam Q&A
Sheikh Muhammed Salih Al-Munajjid

Een handig boek over dit onderwerp is: Fiqh van het huwelijk en bruiloft, Jibaly, Uitgeverij Noer (dit is deel 1 uit een serie van 3 of 4 boeken over het huwelijk en gezinsleven)

Wassalaam,
Zonnetje

02-03-2008, 13:44
Wettelijk islamitisch huwelijk
Vraag

Asalamoe alaikoem wa RahmatoellAhi wa Barakatoeh,
Wanneer kan men spreken van een wettelijk islamitisch huwelijk, dus wanneer is men volgens de islam getrouwd?

Barak Allahou feek, Allahi djazak bi ghair.
Asalamoe alaikoem wa RahmatoellAhi wa Barakatouh.

Antwoord

Wa aleikoem assalaam wa rahmatoe Allah wa barakatoe.

Allereerst wil ik je opnieuw bedanken voor je vertrouwen in Islam City. Insha Allah zal ik je vraag kunnen beantwoorden.

Dit is op het moment dat er een huwelijkscontract is opgesteld en deze ondertekend is door zowel de man als de vrouw. Het huwelijkscontract (of nikah) is de formele verbintenis die twee individuen van vreemden in man en vrouw verandert. Veel rechten en plichten worden, als resultaat van het huwelijkscontract, verplicht en men verwacht dat het insha Allah vele vruchten zal afwerpen.

Het islamitische huwelijkscontract heeft voorwaarden, vereisten, zuilen en facultatieve (verschillende keuzemogelijkheden) beginselen. Een contract moet aan de voorwaarden en zuilen voldoen om geldig te zijn. De volgende beginselen worden door de geleerden opgegeven:

Voorwaarden
- De geschiktheid van de bruidegom
- De geschiktheid van de bruid
- De toestemming van de bruidegom
- De toestemming van de bruid
- De aanwezigheid of goedkeuring van de wali
- De aanwezigheid van tenminste twee mannelijke betrouwbare getuigen.

Vereisten
- De bruidsschat

Zuilen
- Het aanbod (idjab)
- De aanvaarding (qaboel)

Facultatieve beginselen

Over de voorwaarden wil ik het niet uitgebreid hebben. Alleen de toestemming van de bruid verdient wat extra aandacht, aangezien veel mensen denken dat deze toestemming er haast niet of niet toe doet. Uit de overleveringen blijkt namelijk wel degelijk dat een vrouw om toestemming moet worden gevraagd:

A’ishah berichtte dat de Boodschapper van Allah zei: “Vraag de vrouwen om toestemming met betrekking tot hun schaamdelen (dat is het huwelijk).”
Overgeleverd door Ahmad en an-Nasa’i. Door al-Abani geklasseerd als betrouwbaar.

En ook Aboe Moesa al-Ash’ari berichtte dat de Boodschapper van Allah zei: “Wanneer een van jullie zijn dochter wil laten trouwen dan moet hij haar om toestemming vragen.”
Overgeleverd door at-Tabarani en Aboe Ya’la. Door al-Abani geklasseerd als betrouwbaar.

De toestemming van de bruid is een vereist beginsel van het huwelijkscontract. Zonder deze toestemming is het contract ongeldig of kan het, op verzoek van de bruid, door islamitische autoriteiten ongeldig verklaard worden.

Over de vereisten van het huwelijkscontract wil ik het ook niet uitgebreid hebben. Het is het woord van Allah dat de man hiertoe verplicht:

“En geef de vrouwen (die jullie trouwen) hun bruidsschat met een goed hart.”
(Koran An-Nisa’ 4:4)

“Huw hen met de toestemming van hun eigen familie en geef hen de bruidsschat die aan redelijke voorwaarden voldoet.”
(Koran An-Nisa’ 4:25)

Overdrijf niet in het vragen van een bruidsschat.

Oeqbah Bin ‘Amir berichtte dat de Boodschapper van Allah zei:

“De beste huwelijken (of bruidschatten) zijn de gemakkelijkste.”

Overgeleverd door Aboe Dawoed, Ibn Madjah en anderen. Door al-Abani geklasseerd als betrouwbaar.

A’ishah berichtte dat de Boodschapper van Allah zei:
“Waarlijk, een teken van zegening voor een vrouw is dat haar verloving, sadaq (bruidsschat) en baarmoeder (de bevalling) allemaal gemakkelijk gemaakt worden.”
Overgeleverd door Ahmad, al-Hakim en anderen. Door al-Abani geklasseerd als betrouwbaar.

Dan alleen nog de zuilen van het contract, idjab en qaboel, of terwijl aanbieden en aanvaarding. Dit zijn de belangrijkste en echte pilaren van het contract. Ze duiden de wederzijdse overeenkomst en aanvaarding aan tussen de twee partijen om in deze huwelijksverbintenis samen te komen. Idjab en qaboel moeten in duidelijke, goed omschreven woorden opgesteld worden, in één en dezelfde zitting en in de aanwezigheid van getuigen.

Een voorbeeld:

De wali zegt: “Ik bied jou mijn dochter/beschermelinge (die en die) aan volgens de Wet van Allah en Zijn Boodschappers soennah, en volgens de mahr (bruidsschat) en voorwaarden die we zijn overeengekomen.”

Dan zegt de bruidegom: “Ik aanvaard het om jou dochter/beschermlinge (die en die) te trouwen volgens de Wet van Allah en Zijn Boodschappers soennah, en volgens de mahr (bruidsschat) en voorwaarden die we zijn overeengekomen.”

Zodra het huwelijkscontract gesloten is, zijn alle rechten en verantwoordelijkheden voor de twee echtgenoten, inclusief de uitgestelde mahr (bruidsschat) van de vrouw, onmiddellijk geldig. En is er dus sprake van een wettelijk islamitisch huwelijk.

03-03-2008, 00:04

Citaat door ahlulhadeeth:
???


Citaat door Zonnetje_78:
Assalamoe aleikoum,

Zou je de de bron van dit artikel even willen doorgeven?
Ik zie er namelijk meerdere dingen instaan die niet kloppen...Allahoe Alem.

Wassalaam,
Zonnetje

http://www.faaiin.nl/nikaah.htm wa Allah oe a3lam..

03-03-2008, 00:15

Citaat door een_meisje_:
http://www.faaiin.nl/nikaah.htm wa Allah oe a3lam..


Assalamoe aleikoum,

Mijn vermoeden was dus juist want het is de website van de Ahmadiyya beweging. Dit is een sekte die volgens de geleerden buiten de Islam staat omdat zij onder andere geloven dat er nog een profeet is gekomen na Mohammed

Het artikel is dus niet betrouwbaar en het is misschien beter als je het verwijderd. Want anderen slaan het weer op en geven de verkeerde info weer door etc. Ik zag het artikel vandaag ook al bij een andere topic...

Wassalaam,
Zonnetje

Wat info over deze sekte:

http://www.geocities.com/ansar_afr/ahmadiya.html

08-03-2008, 16:28


Misschien een domme vraag, maar wat is een nikaah?

08-03-2008, 17:45
ik lees hierboven heel veel info over hoe een bruiloft volgens de islam gevierd mag wordt maar is diegene die dit geschreven heeft eigenlijk zelf ook getrouwd ? het is makkelijker gezegd dan gedaan he! en niemand is perfect elke moslim doet weleens iets wat niet mag, zoals je wenkbrauwen epileren! een zgn imam bekijkt vrouwen op straat ook van top tot teen en in de moskee wordt er gepredikt dat je voor je uit moet kijken en het haram is om naar anderen vrouwen te kijken mijn advies is het volgende: doe gewoon wat je zelf denkt dat goed is en probeer zelf zoveel mogelijk info in te winnen uit boeken en ga gewoon op je gevoel af want de meeste hier geven allerlei adviezen, en doen zelf ook waar ze zin in hebben!