Bekijk volle/desktop versie : Het resultaat van de "groene" energie: Voedsel onbetaalbaar voor de meeste mensen op



26-02-2008, 19:15
Prijs tarwe stijgt kwart in één dag

Amsterdam, 26 febr. De prijs van tarwe is gisteren in een dag tijd met bijna een kwart gestegen. Op de graanbeurs in Minneapolis noteerde de tarweprijs 4,75 dollar hoger op 24 dollar (16 euro) per bushel (ruim 35 liter).

De enorme stijging, de grootste stijging in een dag ooit, wordt veroorzaakt door een aankondiging van de Kazachse regering om exporttarieven op zogenoemd zomertarwe in te voeren. De regering wil zo garanderen dat inwoners van Kazachstan voldoende tarwe voor een redelijke prijs houden. Eerder voerden Rusland en Argentinië al exporttarieven in.
Kazachstan is een van de grootste exporteurs van zomertarwe ter wereld. Het graan uit Kazachstan heeft een hoog proteïne- en glutengehalte en is daarmee van dezelfde hoge kwaliteit als het graan uit Noord-Amerika. Het wordt gebruikt voor brood en bier. De tarweprijs is het afgelopen jaar fors opgelopen, mede als gevolg van dramatisch slechte oogsten in Australië, Canada en Europa door slecht weer.

Ook op andere termijnmarkten steeg de graanprijs fors. In Chicago bereikte graan een top van 11,99 dollar per bushel. Sinds januari 2008 is de tarweprijs verdubbeld, sinds februari 2007 is de prijs verviervoudigd. De hogere tarweprijzen zorgen wereldwijd voor toenemende inflatie van voedselprijzen.

Vraagstijging
Grondstoffenanalist Paul Braks van de Rabobank legt uit dat de vraag naar tarwe al enkele jaren hoger is dan het aanbod. „Dat wordt veroorzaakt door de vleesproductie in de ontwikkelende landen, waarvoor veel graan als veevoer nodig is. Ook graan als biobrandstof is in opmars en zorgt voor een vraagstijging. Tenslotte neemt ook de vraag naar hoge kwaliteit tarwe toe omdat er meer brood gegeten wordt." Volgens Braks zijn de voorraadniveaus als gevolg van de structureel hogere vraag gedaald van vier maanden in 2000 naar twee maanden nu.

Braks van de Rabobank verwacht dat na de zomer de grootste druk op de prijsstijgingen wat zal afnemen. Anders dan vorig jaar lijkt de oogst in Australië veel beter te zijn omdat het vlak voor het inzaaien geregend heeft.

Beleggers verwachten dat de inflatie zal stijgen onder druk van de stijgende grondstofprijzen, zoals olie en metaalertsen. De inflatie in de VS bedraagt nu 4,3 procent, in de Europese Unie is die 3,2 procent.

http://www.nrc.nl

26-02-2008, 19:19



Citaat door big2:
Beter maken de Arabieren de olie weer wat goedkoper. Dan wordt voedsel weer goedkoper


Voer er maar oorlog om

26-02-2008, 19:21

Citaat door melkisgoed:
Voer er maar oorlog om


Je loopt een beetje achter of dacht je dat ze echt om de democratie ging daarzo in het MO?

26-02-2008, 19:44

Citaat door Mariska:
Je loopt een beetje achter of dacht je dat ze echt om de democratie ging daarzo in het MO?


Ik dacht van wel, want in het Westen doen ze toch nooit wat verkeerds