Bekijk volle/desktop versie : Eerste Europese ruimtelab gelanceerd



07-02-2008, 23:33
AMSTERDAM - Het heeft even geduurd, maar donderdag om kwart voor negen Nederlandse tijd is vanaf het Kennedy Space Center in Florida het eerste Europese ruimtelaboratorium gelanceerd.


Vanaf Kennedy Space Centre in Florida werd donderdag het eerste Europese ruimtelaboratorium gelanceerd. (AP)

De Columbus-module wordt zondag met zeven astronauten door het ruimteveer Atlantis afgeleverd bij het internationale ruimtestation ISS.

Columbus, een cilindervormig onderzoekslab van bijna 7 meter lang en 4,5 meter in diameter, bevat tien kasten zo groot als telefooncellen waarin, al dan niet geautomatiseerd, wetenschappelijke experimenten kunnen worden uitgevoerd.

Onderzoek
Door de (bijna-)gewichtsloosheid, in een baan rond de aarde op 400 kilometer hoogte, kunnen allerlei biologische, chemische en fysische processen worden bestudeerd zonder de invloed van de zwaartekracht.

Columbus krijgt een lab voor vloeistofmechanica, voor planten en bacteriën, voor materialen en een hoek voor onderzoek naar de effecten van het gebrek aan zwaartekracht op de astronauten.

Ook komen er vier platforms buiten Columbus waarop onder meer de invloed van kosmische straling op biologische monsters en zonnefenomenen kunnen worden onderzocht.

Internationaal
Door de eigen bijdrage krijgt Europa nu formeel het recht onderzoek te doen aan boord van het station. Sinds 2001 hangt al de Amerikaanse module Destiny aan het station, en komend jaar komt daar het driedelige Japanse lab Kibo bij.

Daarmee begint het ISS dat te worden wat altijd de bedoeling was: een wetenschappelijk onderzoeksstation.

De bouw van het naar schatting 100 miljard dollar kostende ISS begon in 1998. Columbus had eigenlijk in 2002 moeten worden gelanceerd, maar dat liep vertraging op door gebrekkige planning aan Amerikaanse zijde en door het ongeluk met de spaceshuttle Columbia in 2003.

De laatste maanden leidden onwillige brandstofsensoren in de externe tank (de grote sigaar onder de shuttle) opnieuw tot uitstel.

http://www.volkskrant.nl/wetenschap/article502467.ece/Eerste_Europese_ruimtelab_gelanceerd

07-02-2008, 23:47




Het Columbus laboratorium is een cylindrische module met een lengte van bijna 7 meter, en een diameter van 4,5 meter. Uiterlijk lijkt de module sterk op de Multipurpose Logistics Module omdat beide modules ontworpen zijn om vervoerd te worden in de vrachtruimte van de Amerikaanse Space Shuttle. Aan de achterzijde van het station zijn aan de binnenzijde de meeste computers van het laboratorium geplaatst. Aan de buitenzijde bevindt zich de EPF. Aan de voorzijde bevind zich het toegangsluik en het koppelingmechanisme CBM (Common Berthing Mechanism) waarmee het laboratorium aan de Harmony module van het ISS gekoppeld zal worden.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Columbus_(ISS-module)

07-02-2008, 23:55
Interessant!

08-02-2008, 00:00
heel erg interesant zelfs.