Bekijk volle/desktop versie : De 3 soorten harten.



06-02-2008, 20:51
Salam Wa 3alaikom,

Auteur: Ibn al-Qayyim
Vertaald door Amina Bron: http://www.spubs.com

Net zoals het hart in termen van levend of dood beschreven kan worden, kan het ook bekeken worden als het behoren tot een van de 3 soorten harten: het gezonde hart, het dode hart en het zieke hart. Het gezonde hart Op de Dag der Opstanding zullen alleen zij die met een gezond hart bij Allaah komen, gered worden. Allaah zegt: "Op de Dag, waarop rijkdommen en zonen niet zullen baten. Alleen hij die naar Allaah komt met een zuiver hart." (26:88-89) Bij het definieren van het gezonde hart, is het volgende gezegd: "Het is een hart, gezuiverd van iedere passie dat hetgeen uitdaagt wat Allaah heeft bevolen, of bestrijdt wat Hij verbiedt. Het is vrij van alle impulsen die Zijn goedheid tegenspreken. Derhalve is het beschermd tegen de aanbidding van een ander dan Allaah, en zoekt het het oordeel van niemand anders dan dat van Zijn Boodschapper . Zijn gunsten zijn uitsluitend voorbehouden aan Allaah, gewillig en liefdevol, met totaal vertrouwen, alle kwesties aan Hem relaterend, in vrees, hoop en oprechte toewijding. Wanneer het (hart) lief heeft is zijn liefde in de zaak van Allaah. Als het haat dan haat het hetgeen Hij haat. Wanneer het geeft dan geeft het omwille van Allaah. Als het onderdrukt dan onderdrukt het omwille van Allaah. Dit alles zal niet voldoende zijn voor zijn verlossing totdat het vrij is van het volgen of het als leiding nemen, een ieder ander dan Zijn Boodschapper . Een dienaar met een gezond hart moet het toewijden tot het einde van zijn reis en niet zijn handelingen baseren op niemand anders dan de Boodschapper van Allaah Hij moet geen voorrang geven aan geen enkel ander geloof of woorden of daden boven die van Allaah en Zijn Boodschapper, moge Allaah hem zegenen en vrede schenken.
Allaah de Almachtige zegt: “O Jullie die geloven, plaatst jullie zelf voor Allaah en Zijn Boodschapper, maar vreest Allaah. Voorwaar, Allaah is Alhorend, Alwetend.” (49:1)

Het dode Hart
Dit is het tegenovergestelde van het gezonde hart. Het kent zijn Heer niet en het aanbidt Hem niet zoals Hij dat beveelt op de manier waar Hij van houdt en waarmee
Hij tevreden is. Het klampt zich vast aan zijn lusten en begeerten, zelfs als deze Allaah Zijn ongenoegen en woede laten ontstaan. Het aanbidt andere dingen dan Allaah, en zijn liefde en haat, en zijn geven en zijn onthouding komen voort uit zijn grillen, die er van overheersend belang voor zijn en verkozen worden boven het genoegen van Allaah. Zijn grillen zijn zijn imaam. Zijn lusten zijn zijn gids. Zijn onwetendheid is zijn leider. Zijn ongezuiverde impulsen zijn zijn stimulans. Het is ondergedompeld in zijn interesse voor wereldse doelen. Het is dronken door zijn eigen fantasieen en zijn liefde voor haastige, vluchtige genoegens. Het wordt tot Allaah en al Achira (het Hiernamaals) geroepen van een afstand maar het reageert niet op adviezen, en in plaats daarvan volgt het iedere listige, sluwe Shaytaan. Het leven tergt en genoegt hem, en passie maakt het doof en blind1 voor alles, behalve voor hetgeen wat slecht is.
Het associeren en het gezelschap houden met de eigenaar van zo’n hart is het in verzoeking brengen van ziekte: met hem leven is als het nemen van gif, en het bevrienden met hem betekent algehele vernietiging.

Het zieke hart
Dit is een hart (dat zowel leven als ziekte in zich heeft) met zowel leven, als ziekte er in. De vooraanstaande houdt het op het ene moment staande, de laatste op een andere, en het volgt welke van de twee het klaarspeelt het te domineren. Het heeft liefde voor Allaah, geloof in Hem, oprechtheid jegens Hem, en vertrouwen in Hem, en dit is hetgeen wat hem leven geeft. Het heeft ook een hevig verlangen naar lust en genot en geeft de voorkeur aan hen en streeft ernaar hen te beleven. Het is vol van zelfbewondering, wat kan leiden tot zijn eigen vernietiging. Het luistert naar twee oproepers: een die oproept naar Allaah en Zijn Profeet en al-Achira (het Hiernamaals) en de ander die oproept naar vluchtige genotten van van deze wereld. Het reageert op degene die op dat moment het meeste invloed heeft (een van de twee oproepers).
Het eerste hart leeft, is onderworpen aan Allaah, nederig, gevoelig en gewaar; het tweede is breekbaar en dood; de derde wankelt tussen zijn veiligheid of zijn verwoesting.
1 Het is overgeleverd op gezag van Abu'd-Darda' dat de Boodschapper van Allaah zei: “Jouw liefde voor iets dat jouw blind en doof maakt.” Abu Daw'ud, al-Adab, 14/38; Ahmad, al-Musnad, 5/194. De hadith is hasan verklaard.

Ma3a Salama