Bekijk volle/desktop versie : Bekentenis in afluisterschandaal Britse Moslim politicus



05-02-2008, 23:29
Bekentenis in afluisterschandaal Britse Moslim politicus[/SIZE]

(HLN) - Een schandaal in Groot-Brittannië over het afluisteren door de politie van een islamitisch lid van het Lagerhuis in 2005 en 2006 heeft vandaag met de bekentenis van een voormalige politieagent een vervolg gekregen. De oud-agent verklaarde dat hij door hooggeplaatsten binnen Scotland Yard onder druk was gezet om gesprekken op te nemen die het parlementslid, Sadiq Khan, in de gevangenis voerde met een in de Verenigde Staten gezochte jeugdvriend.

Intern onderzoek
De krant The Sunday Times maakte zondag melding van de afluisterpraktijken. Khan zei dat de politie met het afluisteren van vertrouwelijke gesprekken tussen kiezers en hun afgevaardigden een eeuwenlange verstandhouding ondermijnt. Minister van justitie Jack Straw heeft een intern onderzoek naar de zaak gelast. Hij ontkent dat hijzelf noch andere minsters van de afluisterpraktijken op de hoogte waren. Het kabinet kwam dinsdag voor overleg bijeen.

Zendertje
De gedetineerde met wie Khan in de gevangenis sprak, Babar Ahmad, staat op het punt aan de VS te worden uitgeleverd op verdenking van online fondsenwerving voor de Taliban en Tsjetsjeense extremisten aan het eind van de jaren '90.

De oud-agent zei dat hij de gesprekken onder protest opnam met een klein zendertje, die naar verluidt in een tafel was verstopt. Hij moet volgende week opnieuw in de rechtbank verschijnen op verdenking van het plaatsen van afluisterapparatuur in de auto van een journalist.

4 miljoen camera's
Het is de Britse politie al sinds de Koude Oorlog verboden om politici af te luisteren. Gevangenen of burgers in het algemeen zijn echter niet op dezelfde wijze door de wet beschermd. In Groot-Brittannië is de politie in verregaande mate geautoriseerd om mensen af te luisteren of op video op te nemen. Daartoe zijn in het hele land meer dan vier miljoen beveiligingscamera's geïnstalleerd.

Big Brother
Inmiddels is een discussie op gang gekomen of de regels voor het op die manier inwinnen van informatie niet moeten worden aangescherpt, uit vrees voor wat critici aanduiden als Big Brother-taferelen. Zo is bekend dat het Britse ministerie van binnenlandse zaken in de laatste negen maanden van 2006 toestemming gaf voor 1.333 telefoontaps of het op andere wijze onderscheppen van communicatie tussen burgers. De politie prijst het middel echter als belangrijk wapen tegen terreur.

[SIZE="1"]Link:
http://www.nieuwsfeit.nl/content/view/5917/1/