Bekijk volle/desktop versie : Centraal-Kenia nu ook toneel van geweld



31-01-2008, 18:54


Centraal-Kenia nu ook toneel van geweld

Nairobi, 31 jan. Het tribale geweld in Kenia breidt zich uit naar het traditionele Kikuyu-gebied van president Mwai Kibaki. In tegenstelling tot het westen van het land was de Central Province tot nu toe rustig.


In verschillende stadjes proberen Kikuyu-jongeren Luo’s van oppositieleider Raila Odinga te verdrijven. Er circuleren pamfletten die oproepen om „niet-autochtone mensen” te verjagen. In Othaya, het kiesdistrict van Kibaki, eisten bewapende bendes het vertrek van „vreemdelingen” en staken woningen in brand. Er zouden meerdere doden zijn gevallen.

In het westen groeide rond het middaguur de vrees voor een nieuwe geweldsronde na de dood van een tweede parlementslid van oppositiepartij ODM. David Kimutai werd samen met een vrouw doodgeschoten door een agent bij de stad Eldoret. Volgens verschillende berichten ging het om een getroebleerde driehoeksverhouding. Dinsdag werd parlementariër Mugabe Were vermoord, wat leidde tot een geweldseruptie.

Schieten om te doden

Minister van Veiligheidszaken George Saitoti kondigde gisteren zware maatregelen aan om de orde te herstellen. De politie heeft opdracht gekregen om „te schieten om te doden” op mensen die wegversperringen opwerpen of de spoorweg vernietigen.

Oppositieleider Odinga noemde de schietbevoegdheid van de politie „illegaal”. Volgens de oppositie gaat het om een verkapt executiebevel tegen oppositieaanhangers.

De directeur-generaal van het ministerie van Defensie zei dat „alle middelen, inclusief de strijdkrachten”, zullen worden ingezet. Volgens minister Saitoti zal dit alleen in beperkte mate gebeuren. De president van Rwanda, Paul Kagame suggereerde gisteren dat militair ingrijpen de enig overgebleven optie is. „In situaties waarin instituties de controle kwijt zijn, zou ik zo’n oplossing niet erg vinden”, aldus Kagame. Rwanda werd in 1994 het toneel van genocide nadat militair ingrijpen uitbleef.

'Etnische zuiveringen'

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kwam gisteren terug van de term „etnische zuiveringen” die de onderminister voor Afrikaanse Zaken, Jendayi Frazer had gebruikt voor de situatie in Kenia. Een woordvoerder zei dat Frazer sprak „op eigen gezag”.

President Kibaki arriveerde vanochtend in Addis Abeba voor de driedaagse top van de Afrikaanse Unie. AU-voorzitter Konare riep de regeringsleiders op een oplossing te bedenken voor Kenia. „We kunnen niet met gevouwen handen blijven stilzitten”, zei Konare.

Bron: NRC Handelsblad

31-01-2008, 18:54


Wat een schattige meisje, met afschuwelijke omstandigheden

31-01-2008, 20:09

Citaat door eenban:
en de VS staat te kijken ....
Je bent toch hoop ik wel slim genoeg om te bedenken waarom ze niets doen.

Is het niet, voor wat hoort wat..?