Bekijk volle/desktop versie : De voorwaarden van de Shahaada



30-01-2008, 15:46
[B]1: Al-'ilm - Kennis
Allah (Subhanaho wa Ta'ala) zegt in de Qor'aan: "Weet, La ilaha ill-Allah (Niemand behalve Allah heeft het recht om aanbeden te worden)..." (Surat Muhammed, 47:19)

Als je getuigd dat er geen ilaah het waardig is aanbeden of gehoorzaamd te worden behalve Allah, dan moet je ook Allah's Eigenschappen en de functies daarvan kennen en begrijpen, anders zou je een Mushrik kunnen worden. Dit vers maakt een beslissend verzoek om kennis over Allah (Subhanaho wa Ta'ala) te hebben. Een voorbeeld hiervan is: wanneer iemand weet dat Allah (Subhanaho wa Ta'ala) de enige Wetgever is, zal hij nooit op een Kaafir stemmen zodat hij wetten kan maken. Eveneens zal iemand nooit armoede vrezen wanneer hij weet dat Allah de enige Voorziener is.

Kennis bezitten over Tawheed is noodzakelijker dan het bestuderen van de Qor'aan en dit is ook aangegeven in de hadeeth van Jundub bin 'Abdillaah die zei: "We bestudeerden Imaan, voordat wij de Qor'aan bestudeerden..." (Sunan Ibn Maajah, Kitaab ul-Imaan nr. 60).

De boodschapper Muhammed (Sal Allahu alaih wa salam) zei ook: "Degene die sterft en la ilaha ill-Allah kent (begrijpt) zal het paradijs binnentreden." (Saheeh Muslim, Kitab ul-Imaan).

We zijn verplicht om te leren, studeren en te weten over Allah (Subhanaho wa Ta'ala); wat Hem tevreden maakt en wat Hem ontevreden maakt, waar Hij van houdt en waar Hij niet van houdt, Zijn Namen en Zijn Eigenschappen etc. Je kunt alleen datgene getuigen waar je kennis van hebt. Hierom is het dat wanneer iemand een getuige beweert te zijn en wordt gevraagd over hetgeen hij gezien zou hebben en hij antwoordt met 'Ik weet het niet zeker', deze persoon een volledige dwaas is omdat hij getuigt over iets waar hij geen kennis van heeft. Vergelijkbaar met deze persoon is degene die de Kalimah getuigt, terwijl hij geen kennis heeft van de betekenis.

Allah (Subhanaho wa Ta'ala) zegt wat als volgt vertaald kan worden: "Dit (Qor'aan) is een aankondiging voor de mensen (en een duidelijk bewijs tegen hen) opdat zij er door mogen worden gewaarschuwd en opdat zij mogen weten dat Hij de Enige God is (niets heeft het recht op aanbidding behalve Allah) en opdat degenen die begrip hebben er lering uit mogen trekken." (Surat Ibrahim, 14:52)

2. Al-Yaqeen - Zekerheid
Kennis is niet voldoende aangezien veel kuffar over de Islam weten, maar zij geloven er niet in, noch hebben zij er zekerheid over. Allah zegt wat als volgt vertaald kan worden: "De ware gelovigen zijn slechts degenen, die in Allah en Zijn boodschapper geloven en daarna niet twijfelen, doch met hun bezittingen en persoon voor de zaak van Allah strijden..." (Surat Hujuraat, 49:15).

En de boodschapper Muhammed (Sal Allahu alaih wa salam) zei: "Wie er getuigt dat er niets het waard is om aanbeden en gehoorzaamd te worden behalve Allah en dat ik de Boodschapper ben van Allah, zonder hier aan te twijfelen, zal de Jannah binnentreden." (Saheeh Muslim)

3. Al-Qubool - Acceptatie
Nadat men de kennis en de zekerheid bezit MOET hij/zij het accepteren. Sommigen mensen kunnen geloven, er zekerheid in hebben en het toch niet accepteren omdat het te moeilijk is voor hen, of vanwege hun begeerten. Allah (Subhanaho wa Ta'ala) zegt wat als volgt vertaald kan worden:

"Voorzeker toen er tot hen werd gezegd: "La ilaha ill-Allah" (Niemand buiten Allah heeft het recht aanbeden te worden), waren zij vanmatigend (trots, en ontkenden het)." (Surat as-Saffaat, 37:35)

4. Al-Inqiyaad - Inschikkelijkheid
Allah (Subhanaho wa Ta'ala) zegt wat als volgt vertaald kan worden: "Maar nee, bij uw Heer, zij zullen geen gelovigen zijn, voordat zij u (profeet) tot rechter maken over al hun geschillen en in hun hart geen aarzeling vinden aangaande hetgeen gij oordeelt en zij zich geheel en al onderwerpen." (Surat an-Nisaa', 4:65)


Allah (Subhanaho wa Ta'ala) beschrijft degenen die zich niet aan Hem overgeven als ongelovigen en Hij zweert hierbij op zichzelf. Kennis en zekerheid bezitten en het vervolgens accepteren is niet voldoende, je moet er ook naar handelen (overgave) zonder haraj (weerstand/afkeer). Je moet je overgeven aan Allah en al Zijn Namen en Eigenschappen. Allah (Subhanaho wa Ta'ala) zegt wat als volgt vertaald kan worden:

"Er is geen dwang in de godsdienst. Voorzeker, het juiste pad is van dwaling onderscheiden; derhalve, hij die de Taghut verwerpt en in Allah gelooft, heeft een sterk houvast gegrepen, dat onbreekbaar is. Allah is Alhorend, Alwetend." (Surat al-Baqarah, 2:256)

En ook: "Het oordeel is voor niemand dan Allah. Hij beveelt jullie dat jullie niemand buiten Hem aanbidden (Tawheed), dat is de juiste godsdienst, maar de meeste mensen weten het niet." (Surat Yusuf, 12:40)

Hij (Subhanaho wa Ta'ala) beveelt ons dus om Hem zuiver te aanbidden en ernaar te handelen (overgave aan Hem alleen).

5. As-sidq - oprechtheid
Allah zegt wat als volgt vertaald kan worden: "Wanneer de huichelaars tot u komen, zeggen zij: "Wij getuigen dat gij inderdaad de boodschapper van Allah zijt." Allah weet dat gij Zijn boodschapper zijt, en Allah getuigt dat de huichelaars inderdaad leugenaars zijn." (Surat al-Munafiqun, 63:1)

Allah getuigt dat de Munafiqun leugenaars zijn omdat zij beweren dat zij Moslims zijn, terwijl zij niet geloven. Oprecht geloof is dus een voorwaarde van Tawheed en Allah zei ook (vertaling van de betekenis): "En onder de mensen zijn er die zeggen: 'We geloven in Allah en de Laatste Dag', terwijl zij geen gelovigen zijn." (Surat al-Baqarah, 2:8 )

Allah bevestigd weer dat zij geen gelovigen zijn en dat zij nooit Imaan in hun harten hebben gehad. De Munafiq heeft geen talaazum (zijn binnenkant en buitenkant zijn niet gelijk), want hij laat Islam zien en verbergt Kufr.

De Boodschapper Muhammed (Sal Allahu alaih wa salam) zei: "Allah verbiedt de Hel voor degene die getuigt dat niemand het recht heeft aanbeden te worden behalve Allah, en dit (oprecht) gelooft met het hart." (Al-Bukhaari, Kitaab ul-‘Ilm no. 128 and Saheeh Muslim)

Degene die dus geen oprecht geloof bezit in zijn hart bezit de eigenschap van een Munafiq of kaafir.

6. Al-Ikhlaas - Zuiverheid
Allah zegt (vertaling van de betekenis): "En er werd hen slechts geboden Allah te aanbidden, zuiver zijnde in gehoorzaamheid jegens Hem, oprecht het gebed te onderhouden en de Zakaat te betalen. Dat is de ware godsdienst."
(Surat al-Bayyinah, 98:5)

De Boodschapper Muhammed (Sal Allahu alaih wa salam) zei: "Degene die zegt, 'Niemand heeft het recht op aanbidding behalve Allah en Muhammed is de boodschapper van Allah', en dit zuiver en alleen om het Gezicht van Allah te zien, Allah verbiedt de Hel voor hem." (Al-Bukhari en Muslim)

Abu Huraira (Radi Allahu 'anhu) vroeg de Boodschapper Muhammed (Sal Allahu alaih wa salam): "Wie is de gelukkigste persoon die u voorspraak zal krijgen (op de Dag des Oordeels)?" Hij zei: "Degene die met zuiverheid uit zijn hart La ilaha ill-Allah zegt.' (Al-Bukhaari)

7. Al-Mahabaa - Liefde
Na het bezitten van kennis, zekerheid, acceptatie, inschikkelijkheid, oprechtheid en zuiverheid moet je ook houden van degenen waarvan Allah zegt dat je van ze moet houden. En ook degenen haten waarvan Allah zegt dat je ze moet haten. Allah zegt (vertaling van de betekenis):

"Onder de mensen zijn er, die voorwerpen van aanbidding buiten Allah nemen en ze liefhebben, zoals zij Allah behoren lief te hebben. Maar zij die geloven zijn sterker in hun liefde voor Allah. En als zij die overtreden (nu) de tijd kunnen zien wanneer zij de straf zullen zien, (dan zouden zij beseffen) dat alle macht aan Allah toebehoort en dat Allah streng is in het straffen." (EMQ al-Baqarah, 2:165)

De Boodschapper Muhammed (Sal Allahu alaih wa salam) zei ook: "De krachtigste vorm van Imaan is van iemand te houden omwille van Allah en iemand te haten omwille van Allah."(Musnad al-Imaam Ahmad, Aadaab us-Suhbah)

Daarom moet je dus van de Moslims, de gelovigen en de mujahideen houden en de Kuffaar, Shaytaan, en alle andere ongelovigen haten. Zo niet, dan schend je een van de voorwaarden van Tawheed met als gevolg dat je een kaafir zou kunnen worden.


_________________

30-01-2008, 21:39


Baraak Allaah oe feekoem...
EINDEIJK zie ik ook topics die worden geopend met goede inhoud!...
Men hoort bij de basis te beginnen...
Spijtig genoeg zie ik hier op dit forum dat mensen uitspraken doen alsof ze tot een grote geleerde behoren!!!Als je hen vraagt wat tawheed is? wat imaan is? wat la illa illa Allaah betekent? kunnen zij daar geen antwoord op geven...

Allaah yahdienaaaa..