Bekijk volle/desktop versie : Zeven doden bij ongeregeldheden in Beiroet



28-01-2008, 19:54
zondag 27 januari 2008 22:15

(Novum/AP) - Bij rellen tussen ordetroepen en sjiitische betogers zijn zondag in de Libanese hoofdstad Beiroet ten minste zeven doden en tien gewonden gevallen. De ongeregeldheden braken uit nadat betogers met wegblokkades van brandende autobanden hadden geprotesteerd tegen de stroomrantsoenering die de afgelopen dagen ook hun wijken in de hoofdstad had getroffen.

De onlusten begonnen op de kruising Mar Mikhael, een belangrijke verbinding tussen verschillende wijken in Beiroet. De autoriteiten stuurden ordetroepen, die in de lucht schoten om de actievoerders van de kruising te verjagen, zei het leger. Twee personen, onder wie een lid van de sjiitische Amal, werden evenwel getroffen en waren op slag dood. Een derde stierf naderhand aan zijn verwondingen. Later meldden ziekenhuisbronnen de dood van nog eens vier mensen.

Het incident deed het geweld escaleren. Honderden actievoerders blokkeerden daarna de weg naar het internationale vliegveld in Zuid-Beiroet, alsmede de doorgangsroute Mar Elias naar West-Beiroet. Na het vallen van de schemering verzamelden betogers zich weer bij Mar Mikhael en staken opnieuw autobanden in brand. Het leger hield zich op afstand. Het leger en de politie leken vooral te willen voorkomen dat de onrust zou overslaan naar soennitische en christelijke wijken.

De Amal-militie van parlementsvoorzitter Nabih Berri maande haar volgelingen tot kalmte en zei dat de dood van Amal-lid Ahmed Hamza door het leger zou worden onderzocht.

Inwoners van Tyrus en Sidon berichtten dat korte tijd de kustweg tussen beide steden was geblokkeerd. Ook in de oostelijke Bekaavallei kwam het tot wegblokkades. Zowel Oost- als Zuid-Libanon is in handen van sjiitische milities.

Libanon kampt al maandenlang met stroomstoringen, maar die troffen dit weekeinde voor de eerste keer ook Beiroet, waar ruim een miljoen mensen wonen. Ook volksbuurten waar veel sjiieten wonen kwamen zonder stroom te zitten.

Ruim zeventien jaar na de verwoestende burgeroorlog van 1975-90 is de stroomvoorziening in Libanon nog altijd niet volledig hersteld. Er is de afgelopen weken herhaaldelijk geprotesteerd, vooral in de wijken waar de oppositie sterk is vertegenwoordigd.

De onrust is de ergste in Beiroet sinds een jaar. In januari 2007 kwamen bij vechtpartijen tussen sjiieten en soennieten in de cafetaria van een universiteit vier mensen om het leven. Dat incident leidde tot de instelling van een uitgaansverbod.

Libanon kampt sinds het aftreden van president Emile Lahoud, op 23 november vorig jaar, met een politieke crisis. Het parlement moet een opvolger voor Lahoud kiezen, maar komt daar door onderlinge verdeeldheid niet toe. De sjiitische Hezbollah speelt hierbij een grote rol, omdat de steun van de partij onontbeerlijk is voor de verkiezing van een nieuwe president. Arabische ministers van buitenlandse zaken kwamen zondag in Egypte bijeen om zich over de situatie in Beiroet te beraden.

Bron..

28-01-2008, 19:58


Novum/Ap) - De ministers van buitenlandse zaken van de Arabische Liga verwerpen de eis van Syrië om Hezbollah en zijn bondgenoten een zwaardere stem in de regering in Libanon te geven. Dat hebben deelnemers aan een spoedzitting van de Liga in de Egyptische hoofdstad Caïro zondag gezegd.

De Syrische minister Walid Moallem had de steun van de Liga voor een nieuwe formule voor de verdeling van de macht in Libanon gevraagd. Moallem wilde dat Hezbollah in het volgende kabinet tien ministers zou krijgen, ofwel een derde van het aantal kabinetszetels, waardoor de door Hezbollah aangevoerde oppositie besluiten met een veto zou kunnen blokkeren. Volgens twee deelnemers aan de besprekingen steunde alleen Libië de eis van Syrië.

Libanon kampt momenteel met zijn ernstigste politieke crisis sinds het einde van de burgeroorlog van 1975-90. De pro-Syrische president Emile Lahoud heeft zijn ambt 23 november neergelegd zonder dat er een opvolger werd benoemd. De aanstelling van legercommandant Michel Suleiman als staatshoofd is tot nog toe door onenigheid tussen de parlementaire meerderheid en de oppositie opgehouden.

Secretaris-generaal van de Arabische Liga Amr Moussa waarschuwde zondag dat de situatie in Libanon uit de hand kan lopen als de kwestie niet wordt opgelost. Hij gaf met name pro-Syrische groepen de schuld van de crisis, omdat zij de verkiezing van de president in het parlement steeds met nieuwe eisen traineren. Hij toonde zich ervan overtuigd dat de meeste politici in Libanon banden hebben met buitenlandse partijen, waarbij hij volgens de deelnemers met name Syrië en Iran noemde.

Moussa zei dat een eerder deze maand door de Liga aangenomen plan voor Libanon 'de enige oplossing' is die nu op tafel ligt. Dit plan voorziet in de aanstelling van Suleiman als staatshoofd, de vorming van een regering van nationale eenheid en hervorming van de kieswet. Aan het eind van hun spoedberaad gaven de ministers zondag een verklaring uit waarin alle Arabische landen worden opgeroepen het plan 'naar letter en geest' te ondersteunen en uit te voeren.


Bron..