Bekijk volle/desktop versie : Hamas brengt drama voor voetlicht



25-01-2008, 14:03



De beelden uit Gaza wekken wereldwijd meer sympathie voor de Palestijnen dan de Hamasaanvallen met raketten.

Wandelend, klauterend of ezelrijdend zijn vele tienduizenden Palestijnen de grens met Egypte overgestoken. Weg uit de door Israël afgegrendelde Gazastrook, eindelijk! De geest was uit de fles. Velen keerden beladen met dozen vol boodschappen – van meel en kippen, tot flessen cola en sigaretten – in de loop van de dag weer terug naar de Palestijnse enclave aan de Middellandse Zee.

De opgeblazen hekken en omvergehaalde muren langs de Egyptische grens voorzagen de gebeurtenissen van een dramatisch decor. Het was niets minder dan een uitbraak uit ‘de grootste gevangenis ter wereld’, zoals de Gazastrook in mensenrechtenrapporten heet. In armoede wonen er ruwweg 1,4 miljoen Palestijnen op een kluitje.

Het regime van grensafsluitingen dat Israël de Gazastrook heeft opgelegd, is in de loop der tijd alleen maar strenger geworden. Het is het instrument waarmee Israël de bezetting van Gaza heeft voortgezet na de ontmanteling van de joodse nederzettingen en de terugtrekking van het leger in 2005.

Hoewel niet meer in Gaza aanwezig, bepaalt het Israëlische leger wie en wat de kuststrook in en uit mag. Na de machtsovername door de islamistische strijders van Hamas, in juni 2007, is de enclave vrijwel helemaal op slot gegaan voor goederen en personen.

De Verenigde Naties waarschuwen keer op keer voor tekorten en voedselcrises in Gaza. Het Israëlische leger en de militie van Hamas vechten onderwijl een uitputtingsslag: vliegtuigen tegenover zelfontworpen Qassam-raketten.

Na een scherpe opleving van die strijd besloot Israël afgelopen week ook maar geen humanitaire zendingen en brandstof meer naar Gaza door te sluizen. De Palestijnen kunnen van premier Ehud Olmert voortaan best ‘lopen’.

De Europese Unie noemde dat laatste Israëlische besluit een ‘collectieve straf’ voor de Palestijnse bevolking. De internationale protesten leidden tot een kleine versoepeling van de blokkade. Maar niet nadat het licht ook echt was uitgegaan in Gaza-Stad. De industriële diesel van de stroomcentrale was op, zei Hamas.

Het in duister gehulde Gaza-Stad met kaarsenoptochten was een sterk beeld, net zoals de met explosieven opgeblazen grenshekken. Hamas brengt zo het drama van een bevolking die dagelijks verder verkommert door de Israëlische afsluitingen, voor het voetlicht.

Deze scènes wekken meer sympathie dan de aanvallen met Qassam-raketten: niet alleen in de wereld, maar ook onder de Palestijnen zelf. Hamas strijdt immers nog steeds met president Mahmoud Abbas om de gunst van de bevolking. En Abbas doet zo op het oog weinig anders dan toespraken geven vanuit zijn kantoor, ver weg op de Westelijke Jordaanoever.

Bron Volkskrant