Bekijk volle/desktop versie : Onderzoek: Bush voerde valse campagne over Irak



23-01-2008, 14:12
woensdag 23 januari 2008


De Amerikaanse president George Bush en hoge functionarissen binnen zijn regering hebben in de twee jaar na de aanslagen van 11 september 2001 honderden keren onwaarheden verkondigd over de dreiging die Irak vormde voor de nationale veiligheid. Dat is de conclusie van een dinsdag gepubliceerd onderzoek van de journalistieke non-profitorganisaties Center for Public Integrity en de Fund for Independence in Journalism.

Volgens het onderzoek maakten deze honderden valse verklaringen deel uit van een zorgvuldig geregisseerde campagne, die de publieke opinie uiteindelijk voor zich wist te winnen en de Verenigde Staten onder valse voorwendselen een oorlog in leidde.

Een woordvoerder van het Witte Huis reageerde dinsdagavond op het onderzoek met de mededeling dat de rest van de wereld de Iraakse leider Saddam Hussein destijds ook als bedreiging beschouwde. De Amerikaanse invasie in Irak van 2003 was bovendien gebaseerd op het collectieve oordeel van inlichtingendiensten overal ter wereld, zei hij.

De onderzoekers telden 935 valse verklaringen over een periode van twee jaar. Bush en de zijnen zeiden tevens in 532 gevallen - in toespraken, persconferenties, interviews of anderszins - dat Irak in het bezit was van massavernietigingswapens, deze danwel trachtte te produceren of dat Irak banden onderhield met Al-Qaida.

"Het staat nu buiten kijf dat Irak geen massavernietigingswapens bezat of banden van enige betekenis onderhield met Al-Qaida", schrijven Charles Lewis en Mark Reading-Smith van de Fund for Independence in Journalism in een samenvatting van het onderzoek. "Kortom, de regering-Bush leidde het land een oorlog in op basis van onware informatie, die zij systematisch propageerde en die uitmondde in militaire actie tegen Irak op 19 maart 2003."

Behalve Bush maakten volgens het onderzoek ook vice-president Dick Cheney, veiligheidsadviseur Condoleezza Rice, minister van defensie Donald Rumsfeld, minister van buitenlandse zaken Colin Powell en onderminister van defensie Paul Wolfowitz zich schuldig aan deze valse verklaringen. Bush zelf voert echter de lijst aan met 259 valse verklaringen, waarvan 231 over massavernietigingswapens in Irak en 28 over Iraks veronderstelde relatie met Al-Qaida, zo concludeert de studie.

Bron: http://www.depers.nl

23-01-2008, 14:20


Vervang Irak door Iran en 2003 in 2008.