Bekijk volle/desktop versie : Frankrijk discrimineerde lesbienne in adoptiezaak



23-01-2008, 13:11
Een 45-jarige Franse lesbische vrouw die de Franse autoriteiten aanklaagde wegens discriminatie omdat zij weigerden haar een kind te laten adopteren is dinsdag door het Europese Mensenrechtenhof in het gelijk gesteld. Het in Straatsburg gevestigde hof kende haar een schadevergoeding van 24.500 euro toe.

De kleuterleidster uit de Jura diende in 1998 voor het eerst een aanvraag in voor de adoptie van een kind, waarbij zij aangaf een vaste relatie te hebben met een vrouwelijke partner. Het verzoek werd geweigerd, met als reden de afwezigheid van een duidelijke vaderfiguur en de onduidelijke intenties van haar partner ten aanzien van de adoptie. Twee verschillende Franse rechtbanken hielden dat besluit vervolgens overeind.

Volgens de Franse wet is het alleenstaanden van boven de 28 toegestaan om een kind te adopteren, maar in een ongehuwd koppel mogen beide partners niet hetzelfde kind adopteren. In de wet komt de term homoseksualiteit echter niet voor.

De 17 rechters van het hof besloten dinsdag in meerderheid dat de Franse autoriteiten niet de nadruk hadden mogen leggen op het ontbrekende vaderlijke element, omdat de vrouw de aanvraag als alleenstaande deed. Haar homoseksualiteit speelde zodoende een doorslaggevende rol in het besluit haar de adoptie te weigeren, zo redeneerde het hof.

"Frankrijk zal zijn positie ten aanzien van adoptie door homoseksuelen moeten herzien", zei de advocaat van de vrouw, en voegde er aan toe dat negen Europese landen inmiddels expliciet adoptie door homoseksuelen toestaan. De Franse bond van homoseksuele ouders noemde de uitspraak van het hof een morele overwinning.

Bron: http://www.trouw.nl/laatstenieuws/laatstenieuws/article898749.ece/Frankrijk_discrimineerde_lesbienne_in_adoptiezaak