Bekijk volle/desktop versie : Eerste dag landelijke politiestaking



23-01-2008, 11:06
Politieagenten leggen woensdag in het hele land het werk neer. De eerste landelijke politiestaking is door de vier politiebonden georganiseerd uit onvrede over het uitblijven van een nieuwe politie-cao waar alle partijen tevreden over zijn.

Alle regiokorpsen leggen het werk neer. In het ene geval gebeurt dat de hele dag, in het andere een paar uur. In alle provincies staan protestmarsen en manifestaties op stapel. De grootste politiebond NPB nam het voortouw voor de landelijke staking, waarna de ACP, ANPV en VHMP volgden.

Dinsdagavond vonden er nog 'verkennende gesprekken' plaats met minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA), maar dat veranderde niets aan de stakingsplannen. Een woordvoerder van de NPB had die kans al ingeschat op klein.

Op de website van de NPB staat een overzicht van wat de diverse regio's van plan zijn. Zo zijn in Groningen en Drenthe alle politiebureaus van 9.00 tot 17.00 uur gesloten en vinden in Friesland estafettestakingen plaats.

Rondom het stadion Amsterdam Arena rekenen de bonden op een grote opkomst. Van 15.00 tot 23.00 uur staat een demonstratie gepland. Behalve de Amsterdamse agenten worden de korpsen van Noord-Holland-Noord en Kennemerland opgeroepen daar naar toe te komen.

Om 19.30 uur is Ajax-FC Utrecht in de Arena. Dat is een van de vijf wedstrijden die op het programma staan, en een zogenoemde risicowedstrijd waarbij normaalgesproken de politie massaal aanwezig zou moeten zijn. De actievoerders is opgeroepen in burger en ongewapend te komen. In het stadion wordt geen actie gevoerd en worden geen hesjes gedragen. Buiten krijgt het publiek wel flyers uitgedeeld.

Mensen die aangifte willen doen van de diefstal van een fiets vangen woensdag bot; bij 'het echte werk' zal de politie gewoon uitrukken. De politiebonden spreken zelf van noodhulp die gewaarborgd blijft. Zo zijn de politiebureaus officieel niet gesloten, maar minimaal bezet. De kans is daarnaast groot dat politiegerelateerd nieuws van woensdag, zoals arrestaties, ongelukken en vernielingen, een dag later wereldkundig wordt gemaakt.

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) doet woensdag op het laatste moment niet mee. Dat is uit praktische overwegingen en niet omdat de leiding het niet eens is met de actie. Als de staking maandag wordt hervat, is het KLPD weer van de partij, zo verzekert de NPB.

De impasse over een nieuwe politie-cao leidde in december voor het eerst tot acties. Zo kondigden diverse korpsen aan dat bij 'onschuldige' vergrijpen geen bon zou worden uitgeschreven. Door dat zogenoemde coulancebeleid kwamen bijvoorbeeld fietsers zonder licht of voetgangers die op een ongevaarlijk moment door rood liepen er genadig vanaf.

Half december leidden de eerste politiestakingen, die toen nog volgens het estafetteprincipe plaatsvonden, tot de afgelasting van twee topwedstrijden in de eredivisie voetbal. Doordat de politie niet op de been zou zijn bij Ajax-PSV en Feyenoord-AZ zagen de burgemeester van Amsterdam en Rotterdam zich genoodzaakt de wedstrijden te verbieden.

Ook de afgelopen weken legden diverse korpsen het werk neer. De politie in Zeeland en de regio Zaanstreek-Waterland trapten de estafettestakingen op 9 januari af. De dagen erna volgen onder anderen de korpsen Amsterdam-Amstelland, Groningen en Limburg-Zuid. Vooral de staking in Amsterdam sprong in het oog. Zo waren de politiebureaus in stadsdeel Slotervaart een dag lang minimaal bezet. Burgemeester Job Cohen sprak daarover zijn afkeer uit omdat het bureau aan het August Allebéplein de laatste maanden een paar keer doelwit was van relschoppers. Zo werden tijdens de jaarwisseling nog ruiten ingegooid en politieauto's vernield. Vorig jaar schoot een agente er een verwarde man dood die haar en een collega had gestoken met een mes.

Een kleine twee weken geleden sloot politiebond VHMP zich als laatste bond aan bij de acties voor betere arbeidsvoorwaarden. De stakingen gaan vooral over de looneis van de bonden. De ACP en ANPV eisen tweehonderd euro netto loonsverhoging per maand. De NPB vraagt minder: zeven procent in twee jaar voor alle agenten. Ter Horst, op papier werkgever van de politieambtenaren, biedt een loonsverhoging van 5,75 procent voor de komende twee jaar.

http://www.depers.nl/binnenland/164508/Eerste-landelijke-politiestaking.html

23-01-2008, 11:46


bijna 6 % in twee jaar en ze willen nog meer?