Bekijk volle/desktop versie : Hof doet uitspraak in hoger beroep Hofstadgroep



23-01-2008, 11:05
Het gerechtshof van Den Haag doet woensdagmiddag uitspraak in het hoger beroep tegen zeven veronderstelde leden van de Hofstadgroep. Tegen de twee vermeende kopstukken Jason W. en Ismaïl A. is achttien jaar cel geëist. Zij worden onder meer verdacht van meervoudige poging tot moord met een terroristisch oogmerk, omdat ze tijdens hun aanhouding in 2004 een handgranaat naar het arrestatieteam gooiden.

Alle zeven worden verder verdacht van deelname aan een criminele organisatie die het doel heeft terroristische misdrijven te plegen. Vier verdachten -Nouriddin el F., Ahmed H., Mohamed el M. en Mohamed Fahmi B.- hoorden half november twee jaar cel tegen zich eisen. Tegen de zevende verdachte, Youssef E., is 22 maanden cel geëist, de tijd die hij al heeft uitgezeten.

Een belangrijk bewijsstuk in de zaak is een opname van een afgetapt telefoongesprek tussen Jason W. en Ismaïl A. Daarin beraamden de twee volgens justitie het plan om een granaat te gooien wanneer de politie aan de deur zou komen. Ze zouden gezegd hebben dat ze er dan 'eentje' zouden gooien.

Volgens advocaat Ronald van der Horst van Ismaïl A. is dat amper te verstaan op de slechte opnamen en gooide Jason W. de granaat uiteindelijk zonder medeweten van A., die 'erg schrok' van de plotselinge actie. Ook is het begrip 'eentje' volgens de advocaten nogal vaag. De raadsman sprak bovendien tegen dat de actie een terroristisch oogmerk had door te stellen dat de granaat gericht was tegen de politie, en niet om de hele samenleving angst aan te jagen.

De tapes zijn twee weken geleden door het hof in hun geheel beluisterd. Of het hof de opnamen gebruikt in de zaak en hoe zwaar ze meetellen in een eventuele veroordeling wordt tijdens de uitspraak bekend. W. en A. werden in maart 2006 door de rechtbank al veroordeeld tot respectievelijk vijftien en dertien jaar cel. Het OM had toen twintig jaar geëist.

Van der Horst pleitte in november voor vrijspraak voor zijn cliënt. Jason W. liet zijn advocaat niet voor hem pleiten, omdat de strenggelovige moslim met een Amerikaanse vader het Nederlandse rechtssysteem niet erkent.

De advocaten van de andere verdachten, die eerder werden veroordeeld tot straffen van één tot vijf jaar, hebben eveneens ingezet op vrijspraak. De raadslieden van Youssef E., Nouriddin el F., Ahmed H., Mohamed el M. en Mohamed Fahmi B. vinden allen dat er helemaal nooit een Hofstadgroep is geweest. Justitie ziet de huiskamerbijeenkomsten bij Mohammed B. in Amsterdam-West als aanwijzing voor het bestaan van deze terroristische groep. Maar de verdediging betoogde dat de samenstelling van de groep tijdens de bijeenkomsten niet vaststond, en dat er dus geen groep is. Bovendien werd daar niet gesproken over terroristische plannen, maar over de uitleg van de koran en andere godsdienstvraagstukken.

Mohammed B. en de Syriër Redouan al I., die door justitie gezien worden als de ideologische leiders van de Hofstadgroep, stonden in hoger beroep niet terecht. Hoewel B. in 2006 schuldig is bevonden aan deelname aan het netwerk, kreeg hij van de rechtbank geen straf opgelegd. Hij zit namelijk al een levenslange celstraf uit voor de moord op Theo van Gogh in 2004. Het lot van Al I. is onbekend. Hij is gevlucht en zou in 2005 zijn opgepakt in Syrië. Daar zou hij in de gevangenis zitten, maar dat is nooit bevestigd.

http://www.depers.nl/binnenland/164509/Uitspraak-tegen-Hofstadgroep.html

23-01-2008, 11:44


En dat was?

23-01-2008, 12:17
Ik vind 18 jaar veel te veel voor het gooien van een handgranaat. Als een jolige londsdaler dat had gadaan hadden we t er nu niet eens over.

23-01-2008, 12:29

Citaat door City_Sister:
Ik vind 18 jaar veel te veel voor het gooien van een handgranaat. Als een jolige londsdaler dat had gadaan hadden we t er nu niet eens over.


dan hadden ze een taak straf gekrijgen...maar omdat om twee moslims gaat krijgen ze 15 jaar...dimocratie noemen ze dat...