Bekijk volle/desktop versie : Onderzoek naar miljoenenfraude met asielgeld



23-01-2008, 10:56
Het Openbaar Ministerie onderzoekt een mogelijke miljoenenfraude met asielgeld. Twee directeuren van Stichting Huisvesting Alleenstaanden en Meerpersoonshuishoudens (SHAM) worden verdacht van het wegsluizen van miljoenen euro’s aan overheidsgeld dat bedoeld was voor asielzoekers. Dat meldt de Telegraaf woensdag.

De twee verdachten zouden met valse facturen en declaraties miljoenen euro’s uit de stichting naar een eigen bankrekening hebben doorgesluisd. "Het gaat om een politiek gevoelig onderwerp waar niemand graag te kritisch over doet. Maar waar wel vele miljoenen per jaar in omgaan", vertelt een ingewijde aan de krant.

De inlichtingen- en opsporingsdienst van het ministerie van Vrom en het Openbaar Ministerie hebben dinsdag op vijf adressen invallen gedaan in Den Haag. De boekhoudingen van verschillende stichtingen, onduidelijke bv'tjes en frauduleuze administratiekantoren zijn in beslag genomen. Drie personen zijn aangehouden. Staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) en minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar (PvdA) zijn dinsdagmiddag op de hoogte gebracht.

De krant schrijft op basis van 'bronnen rond het onderzoek' dat de fraude met asielzoekersgeld mogelijk ook op andere plaatsen voorkomt. Hoofdrolspelers in het web van fraude zijn de Hagenaars Henk T. en Gert-Jan K. De twee runnen samen de Stichting Huisvesting Alleenstaanden en Meerpersoonshuishoudens (SHAM). T.'s vrouw is opgepakt omdat ze via haar administratiekantoor tonnen zou hebben gedeclareerd via de stichting van haar man.

Sham kreeg sinds de oprichting in 1986 miljoenen aan subsidiegeld. Sinds zes jaar werkt de stichting ook in opdracht van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

http://www.depers.nl/binnenland/164514/Onderzoek-naar-asielfraude.html

23-01-2008, 11:45


Ronduit schandalige zaak, maar geen reacties?