Bekijk volle/desktop versie : Enige vrouwelijke minister Koeweit overleeft motie van wantrouwen



22-01-2008, 16:58



Nouria al-Subeih, eerste en enige vrouwelijke minister in Koeweit, zwaait naar haar echtgenoot op de publieke tribune nadat ze een conservatieve motie van wantrouwen overleefde.



De enige vrouwelijke minister in Koeweit heeft dinsdag een motie van wantrouwen in het parlement overleefd. Daarmee is een politieke crisis afgewend in de Golfstaat waar vrouwen pas sinds drie jaar mogen deelnemen aan het politieke leven.

Minister Nouria al-Subeih van Onderwijs was door conservatieven in het parlement beschuldigd van mismanagement en het in gevaar brengen van de conservatieve religieuze waarden.

Honderden vrouwen zaten op de publieke tribune om steun te betuigen aan de minister en klapten al voordat de uitslag officieel bekend was gemaakt.

‘We zijn zo blij dat we kunnen vliegen’, zei Mona Hassan, een 52-jarig hoofd van een school, toen ze de publieke tribune verliet. ‘ Dit is een overwinning voor de vrouwen van Koeweit. Sta het de andere helft van onze samenleving toe om te werken en wacht de resultaten dan maar eens af.’

Al-Subeih, in zwart broekpak en in tegenstelling tot bijna alle vrouwen in het conservatieve Koeweit zónder hoofddoek, zwaaide naar het publiek. Parlementsleden schudden haar de hand.

Als ze was weggestuurd, had dat een crisis veroorzaakt tussen de regering en het parlement, met daarin een groot islamitisch blok. De regering staat moties van wantrouwen normaliter niet toe en wist ze altijd te voorkomen door ministers hun ontslag te laten nemen, of portefeuilles te herschikken.

De minister moest zich op 8 januari in het parlement verdedigen tegen beschuldigingen dat ze het land zou hebben voorgelogen. Ze had berichten in de media weersproken dat drie meisjes op een staatsschool door een Aziatische gastarbeider waren aangerand. De minister zei dat ze verkeerd was geïnformeerd en bood haar verontschuldigingen aan.

Politieke tegenstanders nemen het haar ook kwalijk dat ze niet zou hebben opgetreden tegen een 14-jarige scholiere die op briefjes had geschreven dat ze de islam haatte. Volgens de minister was daar niet genoeg bewijs voor.

Al-Subeih is een onafhankelijke politica. Ze heeft veel steun van op het Westen georiënteerde liberalen die haar Koeweits IJzeren Dame noemen. Meer dan dertig jaar geleden begon ze haar loopbaan als onderwijzeres.

Bron Volkskrant