Bekijk volle/desktop versie : 'Mirsab wordt juridische en publicitaire waakhond'



22-01-2008, 09:30
De stichting Mirsab is nog in oprichting, maar bereidt haar eerste rechtszaak voor. „Als Wilders met zijn film moslims denkt te moeten beledigen, krijgt hij gelijk met ons te maken”, zegt initiatiefnemer Mohammed Jabri.

Mirsab organiseert geen tegengeluid of tegenbetoging, komt niet met een tegenfilm, maar wil belediging van moslims juridisch aanvechten. „We zijn geen speeltuinvereniging. We worden de waakhond voor de rechten van Nederlandse moslims”, aldus Jabri. „Eigenlijk zijn we nog bezig de organisatie op te zetten, maar onze juristen staan al te trappelen om Wilders aan te pakken.”

Jabri en collega-publicist Ali Eddaoudi verwonderden zich de afgelopen jaren over „de passiviteit van de moslimgemeenschap”. Jabri: „Met een aantal mensen hebben we dit allemaal bekokstoofd, we hebben een groepje juristen met islamitische achtergrond opgetrommeld. Die zullen in actie komen als we weer worden beledigd, gekrenkt of gediscrimineerd. We gaan niet janken als ze iets onaardigs over ons zeggen, we zullen niet voor alles naar de rechter stappen, maar er zijn de afgelopen jaren grenzen overschreden.”

Mirsab staat voor ’het zwaard van de profeet’. Die naam kan voor verwarring zorgen, erkent Jabri. „We zijn echt niet van plan de islamofoben met een zwaard te lijf te gaan, we voeren géén jihad. Het zwaard verwijst ook naar Vrouwe Justitia, als symbool voor gerechtigheid. Onze intenties zijn zuiver. Maar dat zwaard mag best een beetje afschrikken. Mensen als Wilders moeten voortaan twee keer nadenken voor ze iets zeggen. Ze moeten serieus rekening met ons gaan houden.”

De aanpak van Mirsab is vergelijkbaar met het CIDI, dat antisemitisme en negatieve beeldvorming over Israël aanvecht. In Art. 1, het voormalige Landelijk Bureau ter bestrijdingvan Rassendiscriminatie, en de Meldpunten Discriminatie heeft Jabri geen vertrouwen: „Hun resultaten zijn schrikbarend slecht. Wij hebben straks gehaaide juristen die racisten heel hard met het wetboek om de oren gaan slaan.”

Art. 1 juicht het initiatief toe. „Het is een ieders goed recht om voor zichzelf op te komen”, zegt onderzoekster Wies Dinsbach, die hoopt dat Mirsab in de toekomst wil samenwerken. „Wij werken ook samen met CIDI en het COC. Daarnaast vormen juridische stappen bij discriminatie slechts een deel van de oplossing. Er is meer. Je kunt ook kiezen voor bemiddeling, een groep weerbaarder maken, onderwijsprojecten en debatten om de bewustwording te verbeteren.” Voor de kritiek van Jabri op Art. 1 haalt Dinsbach de schouders op: „We hebben een andere invalshoek. Wíj zijn er natuurlijk niet om de koran te verdedigen.”

Mirsab wil ook de intellectuele confrontatie aan gaan. De stichting krijgt een website met Jabri en Eddaoudi als vaste schrijvers. Jabri: „We hoeven voor de site niet meer ons handje op te houden bij witte mannen, of te bedelen om subsidie. We hebben islamitische ondernemingen achter ons staan.”

http://www.trouw.nl/hetnieuws/nederland/article897965.ece/Mirsab_wordt_juridische_waakhond_van_moslims

22-01-2008, 09:41


FF op herhaling:

Als we bezwaar hebben en gaan rellen, is het niet goed, begrijpelijk. Dan wordt altijd gezegd, doe het op democratische wijze en stap naar de rechter. Maar iedere keer als dat gebeurd, is het weer gezeik in de tent. Met andere woorden, we moeten maar gewoon ons bek dichthouden als Moslims, ook al moeten we straks allemaal verplicht met een halve maan op onze kleding gaan rondlopen.