Bekijk volle/desktop versie : Beurscrash zet door; paniek op de beurs



22-01-2008, 09:12
Bloedbad op Aziatische beurzen

De malaise op de financiële markten is nog niet voorbij. In Azië zakten de koersen vanochtend verder weg.


Recessie-angst
Na de slachting van gisteren doken de beurzen in Azië vanmorgen opnieuw in het rood. De oorzaak is nog steeds de angst voor een recessie in de Verenigde Staten. Het wachten is vooral op wat de beurzen in de Verenigde Staten gaan doen. Wall Street was gisteren dicht en zal pas om half vier Nederlandse tijd weer open gaan.

Laagtepunt Nikkei
De toonaangevende Nikkei-index kelderde in de eerste minuut na opening 1,5%. Het verlies liep uiteindelijk op tot 5,7%. Dat is het zwaarste koersverlies op de beurs in Tokio op één dag sinds de terreuraanslagen op 11 september 2001. Voor de eerste keer in twee jaar tijd zakte de Nikkei daardoor onder de 13.000 punten grens. Gisteren ging er ook al bijna 3,9%. vanaf in Tokio.

Handel stilgelegd
De Kospi in Seoul ging 4,4% omlaag nadat de handel kortstondig was stilgelegd. De Straits Times in Singapore verloor 5%. De All Ordinaries in Sydney kelderde 7,3%. De Australische beurs is in twaalf achtereenvolgende handelssessies omlaag gegaan, de langste periode van verlies in 25 jaar.

Hong Kong
De Hang Seng in Hongkong stond in de middaghandel op een verlies van meer dan 8%. De Hang Seng is sinds begin dit jaar al 19% gedaald. In Shanghai ging de beurs met 7,2% omlaag. Vooral banken en verzekeraars moesten het ontgelden op het Chinese vasteland.