Bekijk volle/desktop versie : 'Kind-terrorist is geen militair'



22-01-2008, 08:32
'Kind-terrorist is geen militair'

De advocaten van een Canadees die door de VS wordt beschuldigd van terrorisme, hebben de intrekking van de aanklacht geëist omdat hun cliënt op het moment van de feiten nog een kind was.

Handgranaat

Omar Khadr was pas vijftien toen de Amerikanen hem in 2002 in Afghanistan oppakten. Hij werd naar de beruchte gevangenis Guantanamo Bay gestuurd. De jongen zou een handgranaat hebben gegooid naar een Amerikaanse militair die hem wilde oppakken terwijl hij explosieven maakte voor terreurnetwerk al-Qaeda. De Amerikaan kwam om bij het incident.

Status

"Een jongere die illegaal voor gevechten is ingezet door al-Qaeda, heeft niet de status van militair die altijd nodig was voor berechting door een krijgsraad", aldus de pleitnota. De VS houden de inmiddels 22-jarige Khadr in hun basis op Cuba vast als "vijandelijke strijder" en willen hem berechten voor een van de speciaal voor dit doel opgezette militaire tribunalen. Als dat proces plaatsvindt, dan "wordt de militaire rechter de eerste in de geschiedenis van het Westen die voorzit in een proces over vermeende oorlogsmisdaden gepleegd door een kind", aldus de advocaten.

Deskundigen

De verdediging weet zich gesteund door internationale deskundigen, zoals de Franse oud-minister van Justitie Robert Badinter. "De internationale gemeenschap concentreert haar inspanningen op de strafvervolging van individuen die verantwoordelijk zijn voor het recruteren van kindsoldaten, en niet op de kindsoldaten zelf", aldus de socialistische senator.

Link