Bekijk volle/desktop versie : Vrouwen steeds vaker achter vrouwenhandel



22-01-2008, 07:44
De daders achter vrouwenhandel in Amsterdam zijn steeds vaker zelf vrouw. De zogenoemde 'madams' komen voornamelijk uit Oost-Europa en Nigeria en zijn veelal zelf voorheen ook prostituee geweest.

De slachtoffers uit Afrika worden door ronselaars in Nigeria opgehaald, waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van voodoo om de toekomstige prostituees te indoctrineren.

Dit blijkt uit een rapportage van de gemeente Amsterdam. De Nigeriaanse madams hebben verder bodyguards en een netwerk van tussenhandelaren voor zich werken.

Als de prostituees eenmaal in Amsterdam aan de slag zijn gegaan, worden ze wederom door voodoo onder de duim gehouden en worden tevens torenhoge fictieve schulden verzonnen, die de slachtoffers nog terug zouden moeten betalen voor alle 'bewezen diensten' die de madams voor de vrouwen hebben verleend.

Omdat het voor Afrikaanse vrouwen lastig is de benodigde papieren te bemachtigen, zijn zij veelal actief in het 'ondergrondse' circuit.

Zo werken zij bijvoorbeeld in illegale bordelen of duistere horecazaken in Amsterdam-Zuidoost. Bekend probleem is dat de Nigeriaanse huurders van deze panden niet te traceren zijn door de politie. De woningen zijn onderverhuurd en vervolgens weer doorverhuurd en Woningbouwverenigingen hebben geen idee wat er zich allemaal in de huizen afspeelt en wie er verblijven.

Als de slachtoffers in Nederland zijn uitgezocht, dan hebben de daders achter deze mensenhandel vaak een islamitische achtergrond. Bekende gevallen hiervan zijn de Marokkaanse loverboys. De mannen, die weinig respect hebben voor vrouwen, maken gebruik van het feit dat de meisjes ook weinig respect voor zichzelf hebben. De loverboys zijn over het algemeen tussen de achttien en dertig jaar en gebruiken verleidingstechnieken om hun slachtoffers achter de ramen te krijgen.

Ook vanuit Oost-Europa zijn de verdachten achter vrouwenhandel opvallend vaak zelf vrouw. Verder blijkt dat steeds andere groeperingen vanuit het Oostblok in de Amsterdamse hoerenwereld actief zijn, aldus Telegraaf.nl.

Zo domineerden in 1998 nog Joegoslaven de markt, maar waren het in de jaren daarna vooral Albanezen en Bulgaren die actief waren in onze rosse buurt.

Gemeente en politie gaan ervan uit dat slechts vijf procent van de slachtoffers van vrouwenhandel uiteindelijk aangifte doet. Alleen in de hoofdstad zou het dan ook gaan om enkele honderden vrouwen. Het afgelopen jaar werd het Amsterdams Coördinatiepunt Mensenhandel (ACM) opgericht, om slachtoffers te beschermen en anderzijds om mensenhandelaren strafrechtelijk aan te pakken.