Bekijk volle/desktop versie : Omar bin Laden roept vader op geweld te staken



21-01-2008, 20:00
Omar bin Laden roept vader op geweld te staken

Uitgegeven: 21 januari 2008 17:43
Laatst gewijzigd: 21 januari 2008 18:00

CAIRO - Omar bin Laden, zoon van de gezochte al-Qaedaleider Osama bin Laden, heeft zijn vader opgeroepen "andere middelen" te gaan gebruiken om zijn doelstellingen te bereiken.
Novum Nieuws

"Deze bommen en wapens, die zijn voor niemand goed", aldus Omar maandag in een vraaggesprek met de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Omar woont in de Egyptische hoofdstad Caïro. Naar eigen zeggen heeft hij sinds 2000 niet meer met zijn vader gesproken. Hij verliet toen - met vaderlijke toestemming - een al-Qaeda-trainingskamp in Afghanistan. Omar zegt geen idee te hebben waar zijn vader nu is.

Getrouwd

De 26-jarige Omar hield zich tot dusver in de media behoorlijk op de vlakte over zijn vader. Ditmaal neemt hij vooral afstand van de methodes van al-Qaeda en de burgerdoden die daardoor vallen. Omar is getrouwd met een Britse vrouw en het paar wil in Groot-Brittannië gaan wonen.

Fout

Hij beschouwt zijn vader niet als een 'terrorist', een term die volgens hem nogal snel wordt misbruikt. Hij wijst erop dat de Amerikanen Osama eerst als een held zagen toen hij meevocht tegen de Russen in Afghanistan en dat hij nu opeens een terrorist is. "De aanslagen op 11 september 2001 waren fout, maar ze zijn gebeurd. De oorlog in Vietnam was ook fout. Ik geloof niet dat wat in Palestina en Irak momenteel gebeurt goed is."

Negentien kinderen

Omar benadukt in het gesprek dat de relatie met zijn vader nooit erg intens was. Hij is een van de elf kinderen die zijn vader en diens eerste vrouw kregen en een van de negentien kinderen die Osama in totaal zou hebben verwekt.
(c) ANP

Link