Bekijk volle/desktop versie : 'Israël verliest propagandaslag'



21-01-2008, 16:46
Door Salomon Bouman

In Israël zijn de meningen verdeeld over de blokkade van de Gazastrook om Hamas te dwingen een einde te maken aan de raketbeschietingen. Dat in de Gazastrook die de enige elektriciteitscentrale wegens gebrek aan dieselolie heeft stilgelegd, niet aan de wereld kan worden uitgelegd.

Tel Aviv, 21 jan. De Israëlische minister Meir Sheetrit heeft vanmorgen gezegd dat Israël de propagandaslag tegen Hamas verliest over de verduistering van Gaza. Tijdens een radiovraaggesprek zei hij dat de totale blokkade van de Gazastrook die de enige elektriciteitscentrale wegens gebrek aan dieselolie heeft stilgelegd, niet aan de wereld kan worden uitgelegd.

In plaats van de 1,5 miljoen inwoners collectief te straffen bepleitte Sheetrit het opvoeren van de militaire acties tegen Hamas en de Islamitische Jihad. Beide radicale Palestijnse organisaties zijn verantwoordelijk voor aanhoudende raketbeschietingen op Sderot en kibboetsen langs de Gazastrook. Meer dan 3.000 inwoners van Sderot hebben elders een veilig heenkomen gezocht.

Een commentator in de krant Ma’ariv schrijft vandaag dat de blokkade een alternatief is voor een grote en langdurige Israëlische militaire operatie.
De krant Ha’aretz haalt vandaag militaire kringen aan volgens wie het effect van de blokkade op de elektriciteitsvoorziening in Gaza erger is dan werd voorzien. Toch houden deze kringen en regeringswoordvoerders het erop dat Hamas de crisis in Gaza om politieke redenen opblaast. Volgens een recent rapport van de VN levert Israël 60 procent van de elektriciteit aan Gaza (volgens Israël zelf 75 procent), Egypte draagt 5 procent bij terwijl de centrale in Gaza goed is voor 32 procent.

Israëls weigering met Hamas te onderhandelen over een bestand is een van de redenen van de huidige escalatie. Vorige week citeerden de Israëlische media woordvoerders van Hamas die de raketaanvallen op Sderot uitlegden als een middel om Israël tot een bestand te dwingen. Hamas heeft vorige maand Israël een bestand voorgesteld.

De meningen in Israël over de reactie op dit aanbod zijn verdeeld. Nu er aanwijzingen zijn dat er over de crisis in Gaza contacten zijn tussen Hamas en de Palestijnse autoriteit in Ramallah vervalt het argument dat praten met Hamas een dolksteek is in de rug van de door Israël en de VS op de been gehouden Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Israël voert via Egypte en andere bemiddelaars wel besprekingen met Hamas over de vrijlating van de ontvoerde korporaal Shalit tegen honderden Palestijnse gevangenen. „Als we wel met de duivel over Shalit spreken mag ook met deze duivel worden gesproken over nachtrust voor de kinderen in Sderot”, schrijft vandaag reserve-generaal Shlomo Gazit in Ma’ariv.

In dezelfde krant schrijft een publiciste dat de blokkade van Gaza over een paar dagen wel zal worden opgeheven en Hamas op versterking van duizenden aanhangers kan rekenen. Bovendien waarschuwt zij dat vrienden van Israël in het Westen door de beelden uit Gaza tot de conclusie komen dat Israël een land zonder humanitaire waarden is. „Als we die waarden verliezen raken we ook onze vrienden kwijt”, schrijft ze.

In Israël zijn tijdens de koudegolf van de afgelopen dagen acht mensen, onder wie enkele daklozen, aan de kou overleden. Ook vannacht was het in Israël en dus ook in Gaza nog steenkoud. Bij temperaturen van 4 graden celsius, zonder verwarming, komen mensen, in het bijzonder baby’s in levensgevaar.

Hassan Nasrallah, de leider van de Libanese Hezbollah, heeft het afgelopen weekeinde gezegd dat zijn organisatie over de lichaamsdelen beschikt van Israëlische soldaten die tijdens de Libanese oorlog in de zomer van 2006 op Libanees grondgebied zijn gesneuveld. In Israël, waar het begraven van doden, ook van ledematen, een hoge joodse religieuze plicht is, is buitengewoon scherp op deze uitlatingen gereageerd. Drie ministers riepen gisteren tijdens de regeringszitting op de Hezbollahleider te vermoorden. Tussen minister van Defensie Barak en minister voor Binnenlandse Veiligheid Avi Dichter, die voor liquidatie van Nasrallah is, kwam het tot een woordenwisseling. Barak zei dat hij betrokken was bij het vermoorden van de vorige leider van Hezbollah in 1992. „We hebben er Nasrallah voor de in de plaats gekregen. Wie weet is de tweede man van Nasrallah erger dan de man zelf”, zei Barak.


Bron: NRC

21-01-2008, 17:08


ik ben al gestopt met lezen bij Salamon Bouman..maar ik weet niet precies waarom...?

21-01-2008, 19:39

Citaat door big2:
Wat een smeeerlapperij


Aan de ene kant wel.
Maar andere kant kun je het ook als ruilhandel zien. Creatieve oorlogsvoering heet dat.

21-01-2008, 19:54

Citaat door niesj:
ik ben al gestopt met lezen bij Salamon Bouman..maar ik weet niet precies waarom...?


Dat lijkt me net zo kortzichtig als de werkgevers die een sollicitatiebrief op de stapel "afwijzen" legt als hij bij de ondertekening "Mohammed" ziet staan...

21-01-2008, 20:18



Citaat door fierljepper:
Dat lijkt me net zo kortzichtig als de werkgevers die een sollicitatiebrief op de stapel "afwijzen" legt als hij bij de ondertekening "Mohammed" ziet staan...

zo te horen heb jij je ook wel eens schuldig gemaakt aan kortzichtigheid...