Bekijk volle/desktop versie : Israël heeft straks geen olie meer nodig



21-01-2008, 14:12
JERUZALEM (ANP) - Israël wil zijn invoer van olie drastisch terugdringen door met elektrische auto's te gaan rijden. De Israëlische president Shimon Peres zei in de maandageditie van de Financial Times dat zijn land over een paar jaar de helft minder olie nodig heeft. Met meer gebruik van vooral zonne-energie heeft Israël over een tien jaar helemaal geen olie meer nodig, verwacht Peres.

De regering maakt deze week plannen bekend om in anderhalf jaar tijd een half miljoen oplaadpunten voor autobatterijen over het hele land te verspreiden.Het initiatief komt uit de particuliere sector maar de overheid omarmt het enthousiast. Het is volgens Peres vanuit politiek en economisch oogpunt een goed plan.

Deze maand heeft de regering alvast een belastingvoordeel gekoppeld aan het gebruik van elektrische auto's. Die zijn nog steeds niet populair door hun beperkte actieradius en dure batterijen, maar dat moet in Israël veranderen.

De onderneming Project Better Life (PBL), gesticht door de Israëlisch-Amerikaanse zakenman Shai Agassi, heeft al 160 miljoen euro bij elkaar om te beginnen. PBL heeft onder meer de autobedrijven Renault en Nissan benaderd om een elektrische auto te maken die meer dan 150 kilometer kunnen rijden zonder een oplaadpunt aan te doen. Vanaf 2011 zou die op grote schaal kunnen worden gemaakt en verkocht. De grootschaligheid kan de kosten van het gebruik drukken. De autobatterijen zullen overal in de joodse staat kunnen worden vervangen of opgeladen.

Indien de twee miljoen auto's in het land door elektrische zouden worden vervangen, dan zou dat volgens PBL 2000 megawatt elektriciteit per jaar vergen. Dat kan worden gegenereerd na een investering van vier miljard euro in zonnepanelen. Peres heeft er alle vertrouwen in: ,,Olie is de grootste vervuiler en de grootste financier van terreur. Olieproducerende landen maken democratie belachelijk. Maar de zon is permanent, democratisch, vriendelijk en niet vervuilend.''


Bron: http://spitsnet.nl/nieuws.php/2/10503/online

21-01-2008, 14:16



Citaat:
,,Olie is de grootste vervuiler en de grootste financier van terreur. Olieproducerende landen maken democratie belachelijk."
Ik had niets anders kunnen verwachten van Israel

21-01-2008, 14:18

Citaat door melkisgoed:
Ik had niets anders kunnen verwachten van Israel


Een stap vooruit toch?

21-01-2008, 14:19
Investeer nu in batterijen!

21-01-2008, 14:29



Citaat door scuba:
[...]Olieproducerende landen maken democratie belachelijk. [...]


Een groot aantal van de Olie exporterende landen kent geen democratie, dat is belachelijk.

Israel heeft een democratie maar maakt deze belachelijk.

21-01-2008, 14:45

Citaat door melkisgoed:
Ik had niets anders kunnen verwachten van Israel


Ok, maar men begint daar dus wel alvast een voorschot te nemen op de verwachte teruggang van de olieproductie. Met een dergelijke impuls kun je er op wachten dat het onderzoek naar alternatieve/verbeterde opslagmogelijkheden voor energie in een stroomversnelling raakt.