Bekijk volle/desktop versie : Zware jongens



21-01-2008, 12:49
De daders van de schietpartij op politieagente Kitty Van Nieuwenhuysen zijn zaterdagavond opgepakt. Het gaat om Belgen: twee van Marokaanse afkomst en één van Turkse afkomst.

De daders zijn in Charleroi opgepakt. Al in december zouden de namen van de naar het buitenland gevluchte verdachten bekend geweest zijn, maar de politiediensten hielden zich gedeisd en communiceerden naar buiten niets, totdat de verdachten terug in België waren. Er werd geen internationaal arrestatiebevel afgekondigd, omdat erop gerekend werd dat de zware jongens toch naar hun thuisomgeving - de onderwereld van Charleroi - zouden terugkeren.

De verdachten zijn 29, 30 en 31 jaar oud. Twee zijn afkomstig uit de omgeving van Charleroi, de derde uit de regio van Namen. Ze worden alle drie in de loop van zondag verhoord door onderzoeksrechter Thierry Freyne.

De 21-jarige agente Kitty van Nieuwenhuysen werd begin december in Beersel doodgeschoten na een inbraakalarm. Kitty Van Nieuwenhuysen werd aan het hoofd geraakt toen ze nog in haar politievoertuig zat. Samen met haar collega was ze opgeroepen voor verdachte handelingen, maar toen ze op de plaats van de feiten aankwamen, openden drie of vier inbrekers onmiddellijk het vuur met een automatisch wapen.

De schietpartij vond op zondag 4 december omstreeks 3 uur plaats in de Beerselsestraat in Lot. Drie mannen probeerden een wagen te stelen. Toen de eigenaar hen probeerde tegen te houden, schoten ze de man, een karateleraar, neer. Een politiepatrouille die was opgeroepen en ter plaatse kwam, werd ook onmiddellijk onder vuur genomen, nog voor de agenten hun voertuig konden verlaten.

De agente die op de passagierszetel zat, een jonge vrouw, raakte gewond aan haar hoofd. De 23-jarige Kitty Van Nieuwenhuysen overleed ter plaatse. De overvallers gingen erg driest te werk. Ze schoten minstens twintig kogels af.