Bekijk volle/desktop versie : militair VS: sluit "martel" kamp Guantanamo



15-01-2008, 16:42
Topmilitair VS: sluit Guantánamo

van onze redactie buitenland
WASHINGTON - Het detentiekamp Guantánamo op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay moet zo snel mogelijk dicht. Daarvoor pleit admiraal Mike Mullen, voorzitter van de Amerikaanse gezamenlijke chefs van staven.
In het kamp worden mensen vastgehouden en verhoord die worden verdacht van betrokkenheid bij terrorisme. Volgens Mullen doet het kamp, dat op 11 januari 2002 werd geopend, de Verenigde Staten meer kwaad dan goed.

Mullen deed zijn uitspraak tijdens een bezoek aan het kamp. Volgens hem heeft de wereldwijde negatieve publiciteit over de behandeling van vermeende terroristen aanzienlijke schade toegebracht aan het imago van de Verenigde Staten.

De admiraal wees er overigens op dat het niet aan hem is, over sluiting van het detentiekamp te beslissen en dat er, als het zo ver kan zijn, nog een aantal ingewikkelde juridische kwesties geregeld moet worden. Sommige van de 277 personen die nu nog gevangen zitten in Guantánamo Bay - op een bepaald moment waren het er meer dan zeshonderd - worden beschouwd als zeer gevaarlijk.

Mullen wees erop dat in het verleden ook president George Bush en minister van Defensie Robert Gates hebben gezegd voorstander te zijn van het sluiten van het uiterst omstreden kamp. Maar de admiraal voegde eraan toe zich niet bewust te zijn van enige actieve discussie binnen de regering over de manier waarop die sluiting dan zou kunnen of moeten plaatsvinden.

Marteling
Inmiddels heeft vice-admiraal Mike McConnell, nationaal directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten, tegenover het blad The New Yorker uitgesproken dat hij persoonlijk van mening is dat de zogenoemde 'waterplankmethode' - een methode om verdachten te verhoren die ook in het kamp van Guantánamo is toegepast - gelijkstaat aan martelen.

Om juridische redenen wil McConnell echter niet zeggen dat de verhoortechniek buiten iedere twijfel als martelen dient te worden beschouwd. McConnell stelt vast dat iedereen die zich eraan heeft schuldig gemaakt een hoge boete te wachten staat, als de praktijk juridisch onder martelen wordt gerangschikt.

Gevraagd of de Verenigde Staten door middel van marteling belangrijke informatie hadden losgekregen, ontkende McConnell dat er door de VS wordt gemarteld. Maar de inlichtingenchef voegde eraan toe dat door het gebruik van 'zekere ondervragingstechnieken' veel levens zijn gered.

Volgens de veiligheidschef is het ,,tamelijk eenvoudig'' om juridisch vast te stellen of een verhoortechniek marteling is: ,,Is de pijn zo ondraaglijk dat iemand daardoor wordt gedwongen iets te zeggen?''

Het Witte Huis wilde niet meteen commentaar geven op de uitspraken van McConnell. Minister van Justitie Michael Mukasey weigerde te zeggen of de 'waterplankmethode' onder martelen valt.