Bekijk volle/desktop versie : Justitiemarinier voor jonge delinquenten09-01-2008, 17:23
De marinier zorgt voor begeleiding vanaf het moment dat een jongere is aangehouden tot het moment dat hij weer wordt vrijgelaten. Ook regelt hij dat de nazorg perfect aansluit op de detentie.
Niet alleen minderjarigen vallen onder zijn aandacht, ook voor 18- tot 23-jarigen moet de verantwoordelijke ‘een naadloze aanpak realiseren’. Dat zei hoofdofficier Henk Korvinus van het Openbaar Ministerie woensdag.
Voor Rotterdamse minderjarigen die in hun stad vastzitten, ligt al een plan van aanpak klaar als ze vrij komen. Dit is al geregeld om zaken als in juni vorig jaar te voorkomen. Een 18-jarige jongen stak toen een leeftijdsgenoot neer. De Rotterdammer was net weer op vrije voeten en had zich moeten melden bij de reclassering, aldus Volkskrant.nl.
Landelijk trok een schokkende zaak de aandacht. In Hoogerheide werd in december 2006 de 8-jarige Jesse Dingemans vermoord. Uit onderzoek bleek dat de reclassering onvoldoende toezicht heeft gehouden op dader Julien C..
In Rotterdam is het aantal jeugdzaken vorig jaar met 10 procent gestegen naar 4.100 gevallen. Dat komt door de verhoogde aandacht voor jeugd, maar ook doordat Rotterdam een jonge stad is, zei Korvinus. Bovendien hebben politie en justitie veel aandacht voor delicten, zoals vernielingen, die vaak door jongeren worden gepleegd. De rechtbank in Rotterdam behandelde vorig jaar in totaal ruim 24.500 zaken.
De gemeente Rotterdam kent al meerdere stadsmariniers, onder wie een voor overlast veroorzakende Antillianen.

09-01-2008, 17:30


Wat een devaluatie van het begrip "Marinier"
Alleen al het gebruik van het woord in deze context geeft alweer aan dat we met de zoveelste non oplossing te maken hebben.