Bekijk volle/desktop versie : PvdA fluit CDA-ministers terug over kernenergie



09-01-2008, 16:40

PvdA: geen kernenergiedebat[/SIZE]
[SIZE="5"]CDA-ministers de mond gesnoerd[/SIZE]



[SIZE="2"]Het is bekend dat het CDA eigenlijk een nieuwe kerncentrale zou willen bouwen. In het coalitieakkoord heeft de PvdA daar een rem op gezet door alleen een onderzoek naar de mogelijkheden in de toekomst toe te staan. Er komt dus zeker geen nieuwe kerncentrale de komende vier jaar, maar toch blijft het CDA proberen...


Diederik Samsom (PvdA): taboe op kernenergie is een mythe



De PvdA ziet niets in de recente oproep van CDA-ministers Van der Hoeven (Economische Zaken) en Verhagen (Buitenlandse Zaken) om het debat over kernenergie aan te zwengelen. Volgens Kamerlid Diederik Samsom wordt er al ‘wekelijks over dat onderwerp gesproken’ en is het ‘een mythe’ dat er een taboe op rust.

„Minister Bot (oud-CDA-minister) heeft ooit een vergelijkbaar balletje opgegooid dat toen snel neerviel. Ik verwacht dat dat met deze oproep ook gebeurt. De PvdA wil zich liever concentreren op andere bronnen die meer voor de hand liggen dan kernenergie en minder nadelen hebben.”

Samsom noemt het opmerkelijk dat beide CDA-bewindslieden mede oproepen tot een kernenergiedebat omdat Europa te afhankelijk dreigt te worden van soms onvoorspelbare buitenlandse energieleveranciers zoals Rusland. „Ik daag ministers uit om met een schepje op zoek te gaan naar uranium dat nodig is in kerncentrales. Dan kom je bijvoorbeeld uit bij Niger en Kazachstan. Landen waar je van op aan kunt, zullen we maar zeggen.”

Bron Brabants Dagblad