Bekijk volle/desktop versie : Nijmegen wil wijkverbod 'Oud en Nieuw-hufters'



07-01-2008, 22:22
Nederland

Nijmegen wil wijkverbod 'Oud en Nieuw-hufters'

maandag 7 januari 2008 21:01
De Nijmeegse burgemeester Thom de Graaf wil notoire relschoppers in zijn stad rond Oud en Nieuw een tijdelijke gebiedsontzegging opleggen, zodat zij niet de kans krijgen vernielingen aan te richten.

Verzekeraars schatten de nieuwjaarsschade dit jaar op 11 miljoen euro
De Graaf laat onderzoeken of dit wettelijk mogelijk is, zo liet de D66'er maandagavond weten tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.
De Nijmeegse burgemeester liep tijdens nieuwjaarsnacht mee met de politie en zegt zich 'grote zorgen om de Oud en Nieuw-hufters' te maken. 'Het is niet normaal als kinderen ‘s nachts met bivakmutsen de straat op gaan.’
Schade
In Nijmegen en omstreken werden winkels in brand gestoken, bushokjes vernield en ruiten ingegooid. Ook moest de Mobiele Eenheid worden ingezet om brandweerlieden te beschermen tegen relschoppers, aldus De Graaf.
Landelijk werden tijdens nieuwjaarsnacht honderden jongeren opgepakt wegens het aanrichten van brandjes en vernielingen. Verzekeraars schatten de schade dit jaar op 11 miljoen euro.
'Onderbezetting'
Ook werden veel hulpverleners aangevallen door rellende jeugd. In het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart werd het politiebureau aan het August Allebéplein belaagd door tientallen jongeren. Wegens 'onderbezetting' was de politie niet bij machte arrestaties te verrichten.
Lees ook het Elsevier-commentaar Hoe lang blijft dit geweld 'beheersbaar', politie?
Door Robbert de Witt