Bekijk volle/desktop versie : 'Steeds meer wethouders stappen op'



04-01-2008, 12:33
'Steeds meer wethouders stappen op'
Uitgegeven: 4 januari 2008 07:20

DEN HAAG - Het aantal wethouders dat vrijwillig of gedwongen is opgestapt, is in een jaar verdubbeld. In 2007 vertrokken er 131 wethouders, van wie er niet minder dan 77 het veld ruimden na een politieke vertrouwensbreuk.

In 2006 stapten er nog 53 wethouders op van wie 29 om politieke redenen. In totaal zijn er daarmee sinds de raadsverkiezingen van maart 2006 al 181 wethouders opgestapt, van wie 106 na een politiek conflict. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het weekblad Binnenlands Bestuur dat vrijdag werd vrijgegeven.

Een belangrijke verklaring voor deze ontwikkeling is een burgemeestersbenoeming. Dertien wethouders maakten zo'n promotie. Daarnaast haakten er zeventien - een verdubbeling - om gezondheidsredenen af. De opvallendste is de Rotterdamse havenwethouder, oud-LPF-verkeersminister Roelf de Boer, die na een burn-out en een tijdje verlof het in april voor gezien hield.





Lokale partijen

Wethouders die na een politiek conflict moesten vertrekken, zijn vooral lid van een lokale partij: er sneuvelden er daarvan 25 na een vertrouwensbreuk.

De PvdA zag de meeste wethouders (32) vertrekken. Bij de helft daarvan lag een politiek conflict aan de basis daarvan. De ChristenUnie, met de PvdA de grote winnaar van de raadsverkiezingen in 2006, verloor vijf wethouders.

Trend

Overigens tekent Binnenlands Bestuur erbij aan dat 2007 met het aantal van 77 gedwongen vertrokken wethouders nog ver achterblijft op het 'rampjaar' 2004. Toen moesten 145 wethouders om politieke redenen aan hun stutten trekken. Maar als de trend doorzet, belooft 2008 - het tweede volledige jaar van een duale raadsperiode - niet veel goeds. In dit duale, in 2002 geïntroduceerde systeem zijn wethouders geen lid van de raad meer.

Depla

De meest geruchtmakende wethouderscrisis bleef zonder gevolgen. PvdA'er Paul Depla uit Nijmegen lag dit najaar onder vuur in de 'fietsenhokaffaire', een vermeend seksueel rendez-vous met een VVD-raadslid. Burgemeester Thom de Graaf zag na onderzoek geen reden tot stappen. Het zou gaan om privézaken. Depla overleefde een debat in de raad. De bewuste VVD'ster stapte uit de fractie.

Burgemeesters

Afgelopen jaar verdwenen zes burgemeesters na een politiek conflict, twee meer dan in 2006. Onder hen Anneke van Dok (PvdA) van Vlissingen, oud- staatssecretaris Economische Zaken in het eerste kabinet-Kok. Zij struikelde over een tekort van 42 miljoen euro voor de ontwikkeling van het nieuwbouwplan Scheldekwartier.

http://www.nu.nl/news.jsp?n=1377293&c=11&rss