Bekijk volle/desktop versie : Het verkrijgen van geduld



26-12-2007, 19:16
Imaam Ahmed zei: “Allah heeft sabr (geduld) vermeld op 90 plaatsen in Zijn Boek.”

De Profeet (sallallahu ‘alaihi wa salam) heeft gezegd: “De maand van geduld, en de drie dagen van iedere maand, zijn tijden voor vasten.” (Ahmed, Nasa’i).

Ibn Abdoel-Bar zei: “Wat er wordt bedoeld met de maand van geduld is de maand Ramadan. Dus vasten wordt hier geduld genoemd omdat het de ziel weerhoudt van eten, drinken, echtelijke relaties en seksuele verlangens.”

De Profeet (sallallahu ‘alaihi wa salam) heeft gezegd: “O jeugd! Wie in staat is te trouwen laat hem dat doen want het houdt de ogen af en beschermt de schaamdelen. Maar al wie niet in staat is laat hem vasten, want vasten zal een schild / bescherming voor hem zijn.”
(Al-Boechaarie en Moeslim).

Vasten is dus een middel om zelfbeheersing en geduld te leren. Met geduld zijn we in staat ons besluit Allah alleen te aanbidden te sterken en dit met oprechtheid. Ook zijn we dan in staat beter het hoofd te bieden tegen alle ups en downs van het leven.

Bijvoorbeeld: Met geduld zijn we in staat onze gebeden kalm en correct te verrichten, zonder gehaast te zijn en zonder alleen maar naar de grond bukken voor een aantal keren. Met geduld zijn we in staat onze nafs (ziel) te bedwingen tegen hebzucht en gierigheid en zo geven we dus een deel van ons teveel aan rijkdom in zakaah. Met geduld zijn we in staat het slechte van de ziel te bedwingen en zo kunnen we de beproevingen en moeilijkheden van bijvoorbeeld de hadj doorstaan, zonder onze kalmte te verliezen en ons slecht te gedragen. Ook kunnen we met geduld standvastig in djihaad staan en strijden tegen de ongelovigen, huichelaars en dergelijke. We kunnen zo weerstand bieden tegen hun constante aanval zonder te wankelen of te twijfelen en kunnen we doorgaan zonder te wanhopen of zelfvoldaan te worden en zonder gehaast en ongeduldig te worden bij de eerste tekenen van moeilijkheden.

Allah heeft gezegd in Soerah Al-Anfaal: “O Profeet, spoor de gelovigen aan tot het gevecht. Als er onder jullie twintig zijn die geduldig zijn, dan zullen zij er tweehonderd verslaan. En als er onder jullie honderd zijn, dan zullen zij er duizend verslaan van degenen die ongelovig zijn, omdat zij een volk zijn dat niet begrijpt. Nu heeft Allah jullie verlichting gegeven, en Hij weet dat er onder jullie zwakken zijn. En als er onder jullie honderd zijn die geduldig zijn dan zullen zij er tweehonderd verslaan. En als er duizend onder jullie zijn dan zullen zij er tweeduizend verslaan, met Allah’s verlof. En Allah is met de geduldigen.” (Soerah Al-Anfaal: 65-66).

Dus zonder kennis en geduld rest er niets behalve dienstijver en oncontroleerbare emoties, geroep en loze kreten en leuzen, toespraken die geen kracht geven, maar eerder verzwakken en handelingen die niet opbouwen maar eerder verwoesten. In deze maand moeten we ernaar streven een standvastig en krachtig besluit te nemen. Namelijk het besluit daden van gehoorzaamheid te doen en onszelf te sterken met geduld en zeker te zijn van wat de Boodschapper (sallallahu ‘alaihi wa salam) zei: “En weet dat overwinning komt met geduld, verlichting met leed, en gemak met moeilijkheden.”

26-12-2007, 19:19


BarakAllahoe feeki...
Moge Allah sub7anahu wa ta3ala ons zegenen met geduld, zelfbeheersing en standvastig...Ameen

Wassalaamou 3alaykoum wara7matuAllah

26-12-2007, 19:23

Citaat door IceB:
BarakAllahoe feeki...
Moge Allah sub7anahu wa ta3ala ons zegenen met geduld, zelfbeheersing en standvastig...Ameen

Wassalaamou 3alaykoum wara7matuAllah


wa feeka baraka allah incha allah.
amien. MOge allah ons altijd blijven leiden incha allah en ons altijd belonen met het goede

wa alaika assalaam

26-12-2007, 19:35
Erg mooi en goed stuk.
Shokran ya oegti.

26-12-2007, 19:39


geen dank, het is mijn plicht anderen mijn wijsheid te delen