Bekijk volle/desktop versie : Berberleeuw



21-12-2007, 16:43
De Berberleeuw of Atlasleeuw of Barabijse leeuw (Panthera leo leo) is een in het wild uitgestorven Afrikaanse leeuwensoort. Er zijn wel exemplaren in gevangenschap bekend die vermoedelijk Berberleeuwen of afstammelingen van Berberleeuwen zijn. Deze leeuw leefde in heel noordelijk Afrika van Marokko tot Egypte.

Dit is de ondersoort van de leeuw die de Romeinen in hun arena's lieten vechten en die waarschijnlijk ook op het Nederlandse wapenschild staat afgebeeld. De Berberleeuw was een imposante leeuw met lange, meestal zwarte manen die zich uitstrekten van de kop, over de schouders en buik tot aan de liezen. Hij had een hoog achterhoofd, korte poten en een diepe borstkas. De uitgestorven Kaapse leeuw vertoonde een grote gelijkenis met de Berberleeuw.

De Berberleeuw stierf in 1920 in het wild uit, toen het laatste exemplaar in Marokko werd doodgeschoten.

21-12-2007, 16:44



21-12-2007, 16:47
De Berberleeuw was het grootste leeuwenras met zo'n 200 kilo en 3 meter lengte. Het mannetje had ongewoon grote, donkere manen (zie afbeelding onderaan). Het is de leeuw van de Romeinse arena's. De Berberleeuw leefde in heel noordelijk Afrika van Marokko tot Egypte.

De populatie berberleeuwen was voor het eerst drastisch verkleind door de Romeinen, die wilde dieren zochten voor de shows in het Colosseum en andere arena's.

Toen de Arabische gemeenschappen noordelijk van de Sahara groeiden, werd de inheemse leeuw een overlast. Vee werd aangevallen en opgegeten en uiteindelijk werd er een beloning uitgeloofd voor elke gedode leeuw. Deze officieel aangemoedigde uitroeiing ging vele jaren door totdat de berberleeuw overal zeldzaam was geworden.

In Libië werd de laatste berberleeuw al gedood rond 1700. In Egypte konden een klein aantal zich handhaven tot het einde van de 18e eeuw. In Tunesië werd de laatste berberleeuw gedood in 1891. In Algerije werd de berberleeuw in het begin van de 20e eeuw als bijna uitgestorven vermeld. De laatste Algerijnse berberleeuw werd in 1912 gedood.

De laatste berberleeuw in het wild werd in 1920 door een jager in Marokko doodgeschoten. Maar zo goed als zeker hebben er nog berberleeuwen in dierentuinen geleefd hebben en de koning van Marokko hield nog berberleeuwen aan zijn hof. Al deze dieren zijn in de loop van de tijd gekruist met andere ondersoorten van de leeuw, zodat hij verdween.

Kan de Berberleeuw terug komen door selectieve fokkerij ?
De vroegere populariteit van de berberleeuw als dierentuindier geeft de enige hoop om deze ondersoort weer terug te zien in het wild in Noord Afrika.

Na jaren van onderzoek naar de wetenschap van de berberleeuw en naar verhalen over exemplaren die nog leven, heeft WildLink, in samenwerking met Oxford Universiteit, hun ambitieuze Barbary Project gelanceerd. Ze proberen met de laatste DNA-technieken het DNA profiel van de berberleeuw ondersoort te identificeren. WildLink heeft botmonsters genomen van overblijfselen van berberleeuwen uit museums in heel Europa, zoals in Brussel, Parijs, Turijn een anderen. Deze monsters zijn terug gegaan naar de Oxford Universiteit waar een team wetenschappers de DNA-ketens dat de Berberleeuw als aparte ondersoort identificeert er uit haalt.

Hoewel de berberleeuw officieel uitgestorven is, heeft WildLink een handvol leeuwen in gevangenschap over de hele wereld geïdentificeerd die afstammelingen zijn van de originele berberleeuw, zoals de koninklijke leeuwen in de Temara Dierentuin in Rabat, Marokko.

Deze afstammelingen zullen getest worden op het DNA-profiel en de graad van kruising door onderlinge kruisingen van verschillende ondersoorten. De beste kandidaten zullen een selectief fokprogramma ingaan dat de berberleeuw terug zal fokken. De eerste definitieve resultaten worden binnenkort verwacht.

De laatste fase van het project is het uitzetten van de berberleeuwen in een wildreservaat in de Atlas gebergten van Marokko.

21-12-2007, 16:48

21-12-2007, 16:50



21-12-2007, 16:52