Bekijk volle/desktop versie : ANWB in actie tegen verhoging verkeersboetes



17-12-2007, 10:30
De ANWB is in actie gekomen tegen de plannen om boetes op snelheidsovertredingen te verhogen met 20 procent. De vereniging is verontwaardigd over het feit dat het ingezamelde geld wordt gebruikt voor gratis schoolboeken.

ANWB in actie tegen de forse verhoging van verkeersboetes
Volgens hoofddirecteur Guido van Woerkom heeft de ANWB Tweede Kamerleden benaderd om nog eens naar de plannen te kijken. Het stoort hem vooral dat het geld gebruik wordt om de gratis schoolboeken te betalen.

Geld binnenhalen
De bond wil dat er op snelwegen duidelijke waarschuwingsborden komen dat er trajectcontroles zijn. ‘Doel van die controles moet zijn om de verkeersveiligheid te verhogen en niet om gewoon geld binnenhalen,’ zegt Van Woerkom.

Vorige week bleek uit cijfers dat de politie dit jaar meer dan tien miljoen boetes op snelheidsovertredingen zal uitschrijven. In ruim 70 procent van de gevallen gaat het om overtredingen in de categorie 4 tot 10 kilometer per uur te hard. In april 2008 worden deze boetes met 20 procent verhoogd.

Boze mails
De bond wil verder dat de politie pas op de plaats maakt met het bekeuren op snelwegen. ‘Als je bedenkt dat op snelwegen een forse toename is van boetes voor kleine overschrijdingen van de maximumsnelheid, kan het wel wat minder’, aldus van Woerkom.

De laatste weken zijn bij de ANWB e-mails van veel leden binnengekomen waarin ze beklag deden tegen de vele boetes. Na een inventarisatie gaat de bond bekijken of ze daar nog iets mee gaat doen.

Met de aanpak van snelheidsovertreders op 30-, 50-, en 80-kilometerwegen en in woonwijken heeft de ANWB overigens geen moeite. ‘Er wordt daar wel te vaak te hard gereden,’ meldt een woordvoerder.

http://www.elsevier.nl/nieuws/laatste_24_uur/artikel/asp/artnr/184209/