Bekijk volle/desktop versie : Vanavond in Profiel: Nederland als gastheer



16-12-2007, 22:03
Profiel: Nederland als gastheer
Zondag 16 december 2007 om 23.15 op Nederland 2

De afgelopen maanden geven een aaneenschakeling te zien van negatieve uitspraken over moslims, de koran en de islam. Uitspraken zoals die van Geert Wilders beïnvloeden de negatieve beeldvorming over moslims in Nederland. Veel mensen voelen zich erdoor bedreigd. Tegen deze achtergrond vraagt Profiel aan mensen die al langere tijd in Nederland wonen maar die hier niet zijn geboren, om zich te uiten over ‘gastheer Nederland’. Ze houden de kijker een spiegel voor: kijk dit zijn jullie ook, dit zijn de (eigen)aardigheden en gewoonten van jullie cultuur.

Aan het woord komt onder anderen PvdA Tweede Kamerlid Khadija Arib. Arib - van Marokkaanse afkomst - zegt over Nederland: ”De Nederlandse samenleving is gesloten. Je krijgt niet zomaar toegang, je moet er heel veel voor doen.”

De van oorsprong Egyptische acteur Sabri Saad El- Hamus moest erg wennen aan de openheid waarmee Nederlanders dingen doen die in zijn land binnenskamers blijven, zoals zoenen op straat.

Pleitbezorger van een liberale islam, professor Nasr Abu Zayd, die zijn land Egypte ontvluchtte omdat hij ervan werd beschuldigd een afvallige te zijn, noemt de arbeidsmoraal en de manier waarop Nederlanders hun dagen en hun vakanties plannen.

http://www.profieltv.nl/uitzendingen/2007/1216_nederland_als_gastheer/intro.aspx