Bekijk volle/desktop versie : Bush ruziet met Congres



16-12-2007, 12:33
De Amerikaanse regering en het Amerikaanse Congres zijn verwikkeld in een steeds feller wordende ruzie over de vernietigde CIA-tapes waarop hardhandige verhoren van terreurverdachten stonden. President Bush, de CIA en de minister van Justitie Michael Mukasey willen niet dat de volksvertegenwoordiging een eigen onderzoek begint en zijn zelfs tegen rechterlijke inmenging.

Volgens Amerikaanse media vindt de overheid dat dergelijke bemoeienissen schadelijk zijn voor een intern onderzoek van het ministerie van Justitie en de CIA dat al aan de gang is. Congresleden denken daar weer het hunne van.

Dagvaardingen

"We hebben eerlijk gezegd geen goede ervaringen met deze regering als het gaat om zelfcontrole en zelfregulering", aldus de voorzitter van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, tegen de zender ABC. "We zijn van plan gewoon door te gaan en zullen volgende week dagvaardingen uitvaardigen", aldus commissievoorzitter Silvestre Reyes.

Ook uit de Senaat komt tegengas voor de gevolgde methode van het ministerie van Justitie en de CIA. "De aanhoudende verdoezeling door deze regering gaat door en moet gestopt worden voordat meer documenten verloren gaan voor toekomstige onderzoeken", aldus de Democratische senator en presidentskandidaat Joe Biden. Minister van Justitie Mukasey weigert documenten over te dragen en wenst ook geen speciale aanklager te benoemen die de zaak moet bekijken. Hij houdt de zaak liever intern en in eigen hand om naar eigen zeggen "politisering" te voorkomen.

http://www.nieuwnieuws.nl/archives/buitenland/2007/12/bush_ruziet_met_congres.html