Bekijk volle/desktop versie : Recordbedrag Wereldbank voor hulp armste landen



14-12-2007, 21:21
BERLIJN - Donorlanden hebben overeenstemming bereikt over hun bijdragen aan de Wereldbank voor de armste landen. Op een bijeenkomst in Berlijn kwamen ze tot een bedrag van 25,1 miljard dollar.

De president van de bank, de Amerikaan Robert Zoellick, zei vrijdag erg tevreden te zijn over het bedrag. Nog niet eerder werd zoveel geld bijeengebracht.

Het geld is bestemd voor het zachte-leningenloket van de Wereldbank, IDA. Over vrijwel alle leningen van IDA is geen rente verschuldigd.

Terugbetalen

Arme landen hoeven het geld pas na tien jaar te gaan terugbetalen, waarvoor een periode van 35 tot veertig jaar wordt uitgetrokken.

De bank zelf legt een bedrag van 16,5 miljard dollar op tafel, waarmee het totaal op 41,6 komt. De hulpgelden zullen vanaf 2009 worden ingezet, over een periode van drie jaar. Voor die drie jaar die daaraan vooraf gaan was een bedrag van 32,1 miljard bijeengebracht.

In totaal komen er hulpgelden van 45 donorlanden. Daar zitten dit keer ook China, Cyprus, Egypte en de drie Baltische staten bij. President Zoellick zei er hard voor geknokt te hebben om meer donorlanden binnenboord te krijgen.

Groot-Brittannië

De Verenigde Staten hebben hun positie van grootste donor moeten afstaan aan Groot-Brittannië. Dat land was goed voor 4,2 miljard dollar, een stijging van 50 procent.
(c) ANP
http://www.nu.nl/news/1356609/30/Recordbedrag_Wereldbank_voor_hulp_armste_landen.ht ml (voegt niets toe)