Bekijk volle/desktop versie : Getuigen of 2 mannen of 2 vrouwen en 1 man? 2 vrouwen staan gelijk aan 1 man?



13-12-2007, 21:24
Kan iemand me hier meer over vertellen?

13-12-2007, 21:37


GELIJKHEID VAN GETUIGEN
[B]
Vraag[/B]: Waarom zijn de getuigenissen van 2 vrouwen, equivalent aan de geuitgenis van één man?

Het antwoord: Het is niet zo dat twee vrouwelijke getuigen altijd beschouwd worden als het equivalent van één mannelijk getuige. Dit is enkel zo in bepaalde gevallen. Er zijn ongeveer vijf verzen in de koran die vermeldingen maken over getuigen, zonder het specificeren dat het over een man of vrouw gaat. Er is enkel één vers in de koran dat zegt dat twee vrouwelijke getuigen gelijk zijn aan één mannelijke getuige. Dit vers is Surah Baqarah, hoofdstuk 2 vers 282.
Dit is het langste vers in de koran en behandelt de financiële transacties.

Het zegt: " O, gij die gelooft, wanneer gij van elkander leent voor een vastgestelde periode, schrijft het dan op. Laat een schrijver het naar waarheid in uw bijzijn optekenen en geen schrijver moet weigeren, te schrijven, zoals Allah hem heeft onderwezen; laat hem daarom schrijven en laat de schuldenaar dicteren en hij moet Allah, zijn Heer vrezen en niets daaraan afdoen. Maar, indien de schuldenaar weinig verstand heeft, of zwak is, of zelf niet kan dicteren, laat dan zijn zaakwaarnemer eerlijk dicteren. En roept van onder uw mannen twee getuigen en als er geen twee mannen zijn, dan één man en twee vrouwen van degenen, die u als getuigen aanstaan, zodat, wanneer één der twee vrouwen zich zou vergissen, de ene de andere indachtig moge maken.". [al-qur’an 2:282]

Dit vers in de koran behandelt enkel de financiële transacties. In zo'n gevallen wordt het aanbevolen om een overeenkomst tussen de partijen schriftelijk te maken en hierbij 2 getuigen te nemen, bij voorkeur dat het allebei 2 mannen zijn. Voor het geval dat u geen twee mannen vindt, dan volstaat één man en twee vrouwen.

Neem bijvoorbeeld een persoon wil een operatie ondergaan omwille van een bijzondere kwaal. Om de behandeling te bevestigen, zou hij referenties van twee gekwalificeerde chirurgen verkiezen. Voor het geval dat hij geen twee chirurgen kan vinden, zou zijn tweede optie vallen op een chirurg en twee artsen, die eenvoudige dokters zijn.

Gelijkaardig in financiële transacties, zijn twee mannen geprefereerd. De islam verwacht dat de man de broodwinner van het gezin is. Aangezien de financiële verantwoordelijkheid door mannen wordt gedragen, worden zij verwacht goed bedreven te zijn in financiële transacties, vergeleken met vrouwen.

Als een tweede optie, kan de getuige één man en twee vrouwen zijn. Indien één van de vrouwen zich vergist kan de andere haar herinneren. Het Arabisch woord dat gebruikt wordt in de koran, is "Tazil", het betekent "verward zijn" of “zich vergissen”. Vele hebben dit woord verkeerd vertaald als ‘vergeten'.
Dus enkel bij financiële transacties, zijn vrouwelijke getuigen gelijk aan een mannelijke getuige.

Nochtans, zijn er sommige geleerden van de mening dat de houding van een vrouw ook een resultaat kan hebben op de getuigenis in een moordzaak. In dergelijke omstandigheden is een vrouw meer beangstigd, vergeleken met een man. Tengevolge van haar emotionele voorwaarde kan zij verward geraken. Dus volgens sommige juristen zijn twee vrouwelijke getuigen zelfs in gevallen van moord, gelijkwaardig aan één mannelijke getuige.

In alle andere gevallen is één vrouwelijke getuige gelijkwaardig aan één mannelijke getuige. Er zijn ongeveer vijf verzen in de koran die over “getuigen” spreken zonder het specificeren dat het over een man of een vrouw gaat.

Wanneer iemand een erfeniswil maakt, zijn slechts twee personen vereist als getuigen.
In Surah Maidah hoofdstuk 5 vers 106:
[al-qur’an 5:106] ". [al-qur’an 65:2]
Twee personen zijn vereist in geval van talaq.
Vier vrouwen zijn noodzakelijk wanneer een vrouw van overspel wordt beschuldigt
[al-qur’an 24:4 vereist]

Er zijn sommige geleerden die van de mening zijn dat de regel: “twee vrouwelijke guiten zijn gelijk aan één mannelijke getuige”, in alle gevallen toegepast moet worden. Hiermee kan men niet akkoord mee gaan omdat een bijzondere vers in de koran, Surah Noor hoofdstuk 24… vers 6, duidelijk een vrouwelijke getuige en een mannelijke getuige, gelijkwaardig stelt:
" En betreffende degenen die hun vrouwen beschuldigen en die buiten zich geen getuigen hebben ". [al-qur’an 24:6]

Hazrat Ayesha (RA) hadith vermeldde één getuige.
Vele juristen gaan akkoord dat een getuige van zelfs één vrouw voldoende is voor de waarneming van de halvemaan. Stel u voor dat de getuigenis van een vrouw voldoende is voor één van de zuilen van Islam is (het vasten) en de hele moslim gemeenschap van mannen en vrouwen gaan akkoord en nemen haar getuige aan! Sommige juristen zeggen dat een getuige aan het begin van Ramadan en twee getuigen aan het einde van Ramadan vereist zijn. Het maakt niets uit of de getuigen mannen of vrouwen zijn.

Sommige incidenten vereisen enkel vrouwelijke getuigen en dat van een man kan niet worden aangenomen. Bijvoorbeeld gaande de problemen van vrouwen, wanneer ze ghusl geven aan een vrouw, hierbij moet de getuige een vrouw zijn.

De ogenschijnlijke ongelijkheid van man en vrouw getuigen in financiële transacties, is niet tengevolge van een ongelijkheid in sex in de islam. Het is enkel tengevolge van de verschil in de natuur en de rol van mannen en vrouwen in de islamitische maatschappij.

13-12-2007, 21:45
Djazak allahoe ghair agie.

13-12-2007, 21:59
wa ghayroun djazaak.

wa alaikoum salam