Bekijk volle/desktop versie : 18 dec.:Wetenschap & Techniek in de Islam



06-12-2007, 21:11
Betreft: uitnodiging lezing: ‘’Wetenschap van Oost naar West en van West naar Oost’’

Zeer geachte relatie/lid,

Op 18 december 2007 wordt de 3e activiteit van ‘’Wetenschap en Techniek in de Islam’’ georganiseerd. Ditmaal gaat het over de islamitische manuscripten die in grote hoeveelheden aanwezig zijn op de universiteitsbibliotheek van Universiteit Leiden en over Sterrenkunde.
Voor deze lezing hebben we als gastsprekers unieke deskundigen uitgenodigd. We hebben het
hier over prof. dr. Jan Just Witkam van Universiteit Leiden en dr. Rob van Gent van Universiteit Utrecht.

Onze gastsprekers brengen de volgende onderwerpen aan bod:
Op zoek naar Islamitische Wetenschap (door prof. dr. J. J. Witkam)
Als je meer informatie wil hebben dan kun je de websites onderaan de brief raadplegen.

In de eerste helft van de 17e eeuw werden door Nederlandse wetenschappers grote aantallen Islamitische handschriften uit Marokko en Turkije naar Nederland gehaald. Waar diende dat allemaal voor? Wat zochten de Nederlandse geleerden, wat vonden zij en wat deden zij daar vervolgens mee? Prof. Dr. Witkam zal op deze vragen proberen antwoord te geven aan de hand van de handschriften zelf.

De overdracht van sterrenkundige kennis van het Midden Oosten naar Europa en ook vanuit Europa naar het Ottomaanse rijk in de 17/18 Eeuw (door Dr. Rob van Gent)

In de middeleeuwen stond de kennis van de wiskunde, de sterrenkunde, de geografie, de geneeskunde en andere wetenschappen in de islamitische wereld op een beduidend hoger peil dan in de christelijke wereld. Vanaf de twaalfde eeuw raakte veel van deze 'Arabische' kennis via vertalingen uit het Arabisch ook bij Europese geleerden bekend. In de daarop volgende eeuwen zou de wetenschap in Europa zich verder ontwikkelen en vanaf het einde van de 16de eeuw zou deze zelfs die van het oosten overvleugelen.

Vanaf de 17de eeuw zou de westerse wetenschap in toenemende mate ook de wetenschap in de islamitische wereld gaan beïnvloeden. Met name in het Ottomaanse rijk, maar ook elders, werden diverse wetenschappelijke werken uit Europa vertaald en naar lokaal gebruik aangepast. Een aantal van deze werken zullen tijdens deze lezing besproken worden.

De lezing zal plaatsvinden op de Vrije Universiteit. De inloop is om 17:30 en het programma gaat om 18.00 uur van start. In verband met de beperkte capaciteit verzoeken we je voor reserveringen een mail te sturen naar reservering@studentenunie.nl. Kijk ook op onze website: http://www.studentenunie.nl

Datum: dinsdag 18 december

Locatie: Vrije Universiteit, Zaal 4A00
Boelelaan 1105, Amsterdam




Programma:
17:30-18:00 Inloop
18:00-18:15 Welkomstwoord commissie-voorzitter SUN
18:15-19:00 Lezing prof. dr. Witkam
19:00-19:15 Vragen aan prof. dr. Witkam
19:15-19:30 Pauze
19:30-20:15 Lezing dr. van Gent
20:15-20:30 Vragen aan dr. van Gent
20:30-20:45 Afsluiting

We hopen je te mogen verwelkomen op onze activiteit!

Met vredige groeten,

Rasit Yildirim
Voorzitter SUN


Meer informatie:
- http://leidsewetenschappers.leidenun...ewerker_id=717
- http://www.islamicmanuscripts.info/
- http://www.janjustwitkam.nl/
- http://www.phys.uu.nl/~vgent/