Bekijk volle/desktop versie : Verkeersboetes buitenland (europa)



01-12-2007, 14:20
Innen boetes buitenland achterwege
Door MARK VAN DER WERF

DEN HAAG - Nederlandse automobilisten die weigeren een verkeersboete te betalen die zij elders in Europa hebben opgelopen, komen daar voorlopig in de meeste landen nog mee weg. Alleen Frankrijk, Denemarken en Finland laten de bekeuring vanaf vandaag innen door het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden. Het CJIB gaat dat op termijn voor de andere EU-lidstaten doen, maar die hebben daarvoor hun wetgeving nog niet op orde, aldus een woordvoerster.

FOTO ANP/TOUSSAINT KLUITERS
De bedoeling is dat landen niet langer machteloos staan tegen buitenlanders die te hard of door rood rijden en niet door de politie worden tegengehouden.

Nu moet de politie nog zelf achter verkeersovertreders uit andere lidstaten aan. Door alle administratieve rompslomp gaan die in de praktijk meestal vrijuit. Als de buitenlandse boete op de deurmat belandt en hij wordt niet betaald, volgt meestal geen aanmaning.

Met nieuwe Europese wetgeving komt daar een einde aan.

De regels gelden overigens niet alleen voor verkeersboetes. Het CJIB gaat ook boetes innen die zijn opgelegd door een buitenlandse strafrechter.

De opbrengsten zijn voor de Nederlandse staatskas. Omgekeerd mogen andere Europese landen hetzelfde doen met boetes die hun inwoners hier oplopen. Daarbij wordt de boete niet omgerekend naar Nederlandse tarieven.

Nederland, Frankrijk, Denemarken en Finland hebben hun wetgeving het snelst aangepast en kunnen daarom alvast met de nieuwe aanpak aan de slag. Wanneer de andere Europese lidstaten volgen, is volgens het CJIB nog onduidelijk.


Buiten Frankrijk, Denemarken en Finland kan je je zo hard rijden als je wilt Op naar het buitenland om je auto topsnelheid te testten