Bekijk volle/desktop versie : Misvatting: Islam degradeert vrouwen



Pagina's : [1] 2 3 4 5 6 7

04-11-2003, 21:38
Misvatting: Islam degradeert vrouwen


Het is een feit dat vele aspecten van de Islaam verkeerd begrepen worden door de niet-moslims, de onwetendheid, vooroordelen, verkeerde informatie en incorrecte veronderstelling die gemaakt wordt met betrekking tot de behandeling van de vrouw in de Islaam zijn waarschijnlijk het hardst. Talrijke verzen uit de Koran maken duidelijk dat de man en vrouw in veel zaken gelijk zijn bij God, doch ontkent de Koran het natuurlijke verschil tussen beide niet. Veel mensen zijn echter verrast als ze erachter komen dat de Islaam de vrouwen al 1400 jaar geleden rechten gaf, dezelfde of vergelijkbare rechten die de Europese en Amerikaanse vrouwen pas recent hebben gekregen

De Islaam leert ons bijvoorbeeld dat de vrouw volgens de wet een volledig persoon is, en dat ze geestelijk waardig is

Volgens de Islaamitische wet hebben vrouwen ook het recht op bezit, recht om te handelen en het ontvangen van geld voor werk. Vrouwen hebben het recht op totale controle over hun vermogen, ze kunnen niet tegen hun wil uitgehuwelijkt worden en ze behouden hun eigen naam wanneer ze getrouwd zijn.

Verder hebben zij het recht om te erven en kunnen zij het huwelijk ontbinden wanneer er sprake is van bijvoorbeeld verwaarlozing of mishandeling. Ook beschouwt de Islaam de vrouw niet als een ‘’kwaadaardige verleiding’’ daarom wordt de vrouw niet verantwoordelijk gesteld voor de ‘’aanvankelijke zonde’’. De vrouw deelt grotendeels mee in dezelfde vormen van aanbidding als de man.

Eigenlijk zijn de rechten die de Islaam de vrouwen meer dan 1400 jaar geleden gegeven heeft ongehoord geweest in het westen tot aan de 19e eeuw.

Nog geen 50 jaar geleden kon een vrouw in Engeland en Amerika geen huis of auto kopen zonder de handtekening van haar vader of echtgenoot. Daarentegen heeft de Islaam groot respect voor de vrouw en haar rol in de gemeenschap, het geeft ze het recht op het hebben van eigendom, het trouwen met wie ze willen en vele andere rechten.

Ook moet er genoemd worden dat de profeet Mohammed (vrede zij met hem) tijdens zijn missie de vele afschuwelijke praktijken die werden gevoerd tegen vrouwen heeft gestopt. De gewoonte dat baby’s die van het vrouwelijk geslacht waren levend begraven werden is hier een voorbeeld van. Bovendien legde de Islaam beperkingen op op de onbeperkte polygamie van de Arabieren destijds. En er werden wetten opgelegd om het welzijn van vrouwen te beschermen. Vandaag de dag zijn de meeste van de zogenaamde hervormers van de vrouwenrechten in het Westen voortgekomen uit het verlaten van de religie en uit het secularisme. Zelfs velen die in het Westen claimen de ‘’Joods-Christelijke tradities’’ te volgen, volgen in werkelijkheid het Westerse liberalisme. Maar dan in een wat mindere mate dan hun meer liberale landgenoten.

Als vrouwen in de Islamitische wereld vandaag de dag geen rechten hebben dan komt dit niet doordat de Islaam ze deze rechten niet gegeven heeft. Het probleem is hier dat in een aantal landen vreemde tradities de leer van de Islaam overschaduwd hebben, hetzij door onwetendheid of door het impact van de kolonisatie. Met het verspreiden van kennis en het doen opleven van de Islaam in het dagelijks leven van de mensen kan pas weer duidelijk worden wat de status is van vrouwen in de Islaam.

04-11-2003, 21:42



Citaat:
Origineel gepost door Democraat
Oke,

Arabische cultuur degradeert vrouwen




ps- waarom heet jij nu Democraat??

04-11-2003, 21:49
Heel fijn, maar hoe verklaar je dat na 1400 jaar in vrijwel alle overwegend islamitische landen het met de rechten van de vrouw nogal beroerd is gesteld?

04-11-2003, 21:50
Oeps, sorry, laatste alinea niet goed gelezen.

04-11-2003, 21:56


Wat erven!!!!!!!

PFFFFF Erfrecht?????

Noem je 1/8 deel erven van je man, als je zo stom ben geweest nergens je mede bezit te laten registreren.
Dan de moeder van je man als die nog leeft nog eens 1/6 weg haalt!!!!
Als je geluk heb en je hebt een zoon krijgt die nogal wat maar een dochter een helft van de zoon plus dat daar nog eens oompje lief (vaderlijke kant) komt kijken.

Ben je Hollandse en christelijk gebleven krijg je niks nopppes nada niente!!!!!!

Ja ja gelijke moninke gelijk kappen. Niet dan.


Pffffff erfrecht -----aanrecht met grote gaten.

04-11-2003, 22:12

Citaat:
Origineel gepost door gaviel
Wat erven!!!!!!!

PFFFFF Erfrecht?????

Noem je 1/8 deel erven van je man, als je zo stom ben geweest nergens je mede bezit te laten registreren.
Dan de moeder van je man als die nog leeft nog eens 1/6 weg haalt!!!!
Als je geluk heb en je hebt een zoon krijgt die nogal wat maar een dochter een helft van de zoon plus dat daar nog eens oompje lief (vaderlijke kant) komt kijken.

Ben je Hollandse en christelijk gebleven krijg je niks nopppes nada niente!!!!!!

Ja ja gelijke moninke gelijk kappen. Niet dan.


Pffffff erfrecht -----aanrecht met grote gaten.
Klopt. je hebt het nu over de marokkaanse erfrecht ..

04-11-2003, 22:17
Tja maar dr wordt dus maar mooi gezegd dat dat volgens de regels van de koran is geregeld.
Ben dus reuze benieuwd hoe het dan in saoedi arabi is geregeld???

04-11-2003, 22:26

Citaat:
Origineel gepost door gaviel
Tja maar dr wordt dus maar mooi gezegd dat dat volgens de regels van de koran is geregeld.
Ben dus reuze benieuwd hoe het dan in saoedi arabi is geregeld???
Ja, dit wordt inderdaad gezegd...
En wat dacht je van de marokkaanse echtscheiding??
Vrouwen die jarenlang 'getrouwd' zijn terwijl de echtgenoot
of met de noorderzon is vertrokken ofwel weigert de vrouw
haar scheiding te geven?? Is dit islamitisch?? om de vrouw
op deze manier haar rechten te ontzeggen??
Saoedi-Arabie..een apart geval. Daar mogen de vrouwen
niet eens achter het stuur laat staan hun eigen zaakjes
regelen.

05-11-2003, 05:57

Citaat:
Origineel gepost door Democraat
Jeanne D'arc voerde legers aan.

Daar gaat het om, mannen accepteerden vrouwelijk leiderschap.

Wat er daarna met haar gebeurt is doet niet ter zake.

Vrouwen konden hoge posities bekleden, zie Magarheta van Parma, de landvoogdes van Nederland tijdens ongeveer 1600.

Dit was in de islamitische wereld niet het geval . En was dus wel zeker tolerantie voor vrouwen. Dat boerenvrouwen in het gepeupel geen rechten hadden zal best. Hadden boerenmannen wel veel rechten dan?

Vanaf ongeveer het jaar 900 zijn er in de westerse wereld vrouwelijke leiders en koninginnen geweest.

Daaruit blijkt het respect voor vrouwen.
Hoe weet jij dat nou dat dit in de Islamitische wereld niet het
geval was...?? Islamitische vrouwen die legers aanvoerden??
Niet klakkeloos gaan lxllen svp..

05-11-2003, 05:58

Citaat:
Origineel gepost door jacko
Stupide vergelijking.
Uit het aantal Koninginnen dat aan de hand van vijf vrouwen te tellen valt leidt jij een algemene houding af ten opzichte van vrouwen? De positie van enkele honderden edelvrouwen ten opzichte van miljoenen vrouwen?
En inderdaad hadden boeren mannen veeel meer rechten dan hun vrouwen, zeer zeker ook in de vroege en late middeleeuwen tot en met de Verlichting.

En dat Jeanne D'arc uiteindelijk op de brandstapel terecht kwam omdat ze zich als man had voorgedaan doet niet ter zake?
De Engelsen waren hier niet tevreden mee, en wisten haar met een list ertoe te verleiden in de gevangenis weer mannenkleren te dragen. Het proces werd hierop heropend. De rechters constateerden dat Jeanne wederom in overtreding was en verklaarden haar nu tot ketter - een misdrijf dat tot de brandstapel leidde. Op 30 mei 1431 werd ze verbrand, op de oude markt in Rouen. Nadat ze overleden was, werd het vuur gedoofd en haar deels verkoolde lichaam aan de omstanders getoond, om te laten zien dat ze inderdaad een vrouw was. Daarna werd het vuur weer aangestoken. Haar as werd in de Seine gestrooid.

De processtukken zijn bewaard gebleven. Er komt een beeld uit naar voren van een eenvoudig boerenmeisje dat soms antwoord moest geven op ingewikkelde theologische vragen, zonder rechtsbijstand. Haar militaire optreden was vooral nuchter, zij het dat moed haar bepaald niet te ontzeggen valt: vandaar de benaming la fille au grand cœur.

Karel VII, die zijn koningschap aan haar te danken had, deed geen enkele moeite haar te bevrijden. De moeder van Jeanne verkreeg in 1450 herziening van het proces, en in 1456 werd de veroordeling nietig verklaard door paus Callixtus III. De rooms-katholieke Kerk verklaarde haar in 1920 heilig.
Bingo!

05-11-2003, 05:59

Citaat:
Origineel gepost door Democraat
Een bannetje aan mijn broek

ach, wat maakt het uit.

trouwens:

Vrouwen hadden misschien weinig rechten in de westerse cultuur maar ze hadden wel veel vrijheid.

Vrouwen klommen op naar de hoogste politieke posities, Jeanne D'arc, Margareta van Parma enz.

Machtige vrouwen uit goede families konden veel bereiken, kortom er was respect voor vrouwen en konden boven mannen staan.

Wat denk je van de koninnigen van Engeland bv?
Jeanne D'arc is wel op de brandstapel beland Demcraat!!! Men betichtte haar van hekserij...RESPECT hoezo RESPECT???

05-11-2003, 06:02

Citaat:
Origineel gepost door Democraat
Stupide vergelijking?

Ik denk eerder dat jij stupide bent, als je deze vergelijking niet serieus neemt.

Het feit dat mannen vrouwelijke leiders kunnen accepteren zegt wel degelijk iets over een cultuur.

Het geeft namelijk aan dat mannen van mening waren dat vrouwen intelligent en capabel genoeg waren om een koninkrijk te leiden. Hoe veel meer respect wil je hebben?

Als jij gaat kijken naar de griekse en romeinse beschavingen zal je zien dat vrouwen ook daar al een goede positie hadden, ze konden scheidden, huizen kopen en goederen bezitten en waren het eigendom van niemand.

In de 9e eeuw hadden vrouwen het recht om eigendom te erven wat hun positie verbeterden.

Later ging het achteruit maar vrouwen werden nog altijd gezien als prachtige mysterieuse wezens die aanbeden moesten worden. In de middeleeuwse beschaving in Europa.

Natuurlijk waren de rechten van vrouwen niet te vergelijken met de rechten van vrouwen nu. Maar het aanzien van vrouwen was in het westen een stuk beter gesteld dan in de islamitische wereld.

Als de arabieren de koran hadden gevolgd hadden vrouwen meer rechten gehad, maar de koran wordt tot op de dag van vandaag niet gevolg in de arabische wereld.

05-11-2003, 06:16



Citaat:
Origineel gepost door Moezhint
Jeanne D'arc is wel op de brandstapel beland Demcraat!!! Men betichtte haar van hekserij...RESPECT hoezo RESPECT???
En hoezo zag ze er als een vent uit??

05-11-2003, 06:56
Ik lees op 'Islam en ik' dat de vrouw gehoorzaam moet zijn aan haar man in het huwelijk. Dat klopt dan dus zeker niet en is een overblijfsel uit pre-islamitische tijden?

Verder vind ik dat het overvloedig bedekken van alle lichaamvormen met wijde kleding de vrouw degradeert tot tent, maar dat is mijn persoonlijke mening.

05-11-2003, 06:59

Citaat:
Origineel gepost door tonk
Ik lees op 'Islam en ik' dat de vrouw gehoorzaam moet zijn aan haar man in het huwelijk. Dat klopt dan dus zeker niet en is een overblijfsel uit pre-islamitische tijden?

Verder vind ik dat het overvloedig bedekken van alle lichaamvormen met wijde kleding de vrouw degradeert tot tent, maar dat is mijn persoonlijke mening.
Ja, je hebt wel meer van zulke site's..
Ik zou, als ik jou was, enkel de koran erbij pakken..hier
heb je meer aan.

Pagina's : [1] 2 3 4 5 6 7