Bekijk volle/desktop versie : Hooligan FC Utrecht hoort 10 maanden cel eisen



14-11-2007, 16:41

Citaat:
Hooligan hoort 10 maanden cel tegen zich eisen



Voor het organiseren van grootschalige voetbalrellen is woensdag tegen de 28-jarige Vincent W. uit Utrecht bij de politierechter in Utrecht tien maanden gevangenisstraf geëist waarvan vijf voorwaardelijk. Ook eiste de officier van justitie dat W. zich de komende jaren tijdens thuiswedstrijden van FC Utrecht meldt op het politiebureau in Gouda.



De officier achtte bewezen dat W. rond wedstrijden van FC Utrecht contact heeft gelegd met supporters van het Zweedse Hammarby en Feyenoord om vechtpartijen af te spreken.

Voorafgaand aan de Intertotowedstrijd FC Utrecht tegen Hammarby in juli werd W. getapt en geobserveerd. Hij dirigeerde volgens het dossier als een 'veldmaarschalk' een grote groep Utrechtsupporters naar een afgesproken plek waar Zweedse supporters zich hadden verzameld. De ME kon een gevecht voorkomen.

Ook voor de eerste competitiewedstrijd tegen Feyenoord in augustus had W. afspraken gemaakt om in Utrecht te gaan vechten. Hij stuurde per post een routebeschrijving naar een Feyenoord-supporter en hij had per sms 36 Utrecht-supporters gemobiliseerd. Justitie voorkwam deze vechtpartij door W. en twee andere verdachten aan te houden.

W., die al jarenlang een stadionverbod heeft, verklaarde dat hij een sensatiezoeker is die vooral stoer heeft willen doen. De contacten met de supporters waren voor de gezelligheid en voor meerdere uitleg vatbaar, vertelde hij.

Voetbalofficier Ferry van Veghel zag W. als de leider van een grote groep raddraaiers die gewone mensen wegjaagt uit de voetbalstadions. De officier achtte opruiing bewezen en baseerde zijn eis op een zelden gebruikt wetsartikel. Volgens de advocaat van W. dat klopt dat juridisch niet, omdat W. niet in het openbaar tot vechten heeft opgeroepen. De advocaat vroeg daarom vrijspraak.

De politierechter doet op 28 november uitspraak.

Wesh denken ze dat hij iemand heeft vermoord?