Bekijk volle/desktop versie : Moslima moet hulp accepteren



13-11-2007, 14:35
Een mannelijke gynaecoloog mag een zwangere moslima gedwongen behandelen als haar ongeboren kind in levensgevaar is. In alle andere gevallen staat het moslimvrouwen vrij om hulp van een mannelijke arts te weigeren. Dat heeft voorzitter Peter Holland van artsengenootschap KNMG gisteren gezegd op een gynaecologencongres in Arnhem, waar 450 van de 900 Nederlandse gynaecologen aanwezig waren.KNMG werkt aan een richtlijn over de omgang met moslims. Daaraan is behoefte vanwege incidenten tussen islamitische patiënten en medici. Moslima's - maar vaker hun echtgenoten - weigeren soms een mannelijke arts, omdat de islam zou voorschrijven dat ze alleen door vrouwen geholpen mogen worden.

Dit leidt soms tot alarmerende situaties, zoals afgelopen voorjaar in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Een Iraakse vrouw wier bevalling niet op gang kwam, werd daar binnengebracht. Dienstdoend gynaecoloog Egbert Brinkhuis moest beslissen of het een bevalling met een vacuümpomp of een keizersnede moest worden. Nog voor hij de verloskamer in kon, stuitte hij op een agressieve echtgenoot. Die verbood hem naar de vrouw in barensnood toe te gaan.

Patiënten mogen in grote mate zelf beslissen door wie ze geholpen willen worden. ,,Of je een arts nu te jong of te oud vindt, of dat de pukkel op zijn neus je niet aanstaat, als patiënt hoef je niet te motiveren waarom je niet door een arts geholpen wilt worden'', zegt Holland. Een islamitische vrouw mag zodoende ook een mannelijke arts weigeren. Ook als zij met persweeën in het ziekenhuis ligt en er geen vrouwelijke gynaecoloog voorhanden is. Zolang het ongeboren kind niet in gevaar is, heeft zij dit recht.

Als het kind in levensgevaar is, zijn een gedwongen narcose en spoedkeizersnede soms noodzakelijk. Al krijgt de arts dan mogelijk een tuchtzaak aan zijn broek, hij heeft de plicht om het ongeboren leven te beschermen, zegt Holland. ,,Ik moet trouwens de tuchtrechter nog tegenkomen die een gynaecoloog veroordeelt omdat hij het leven van een kind heeft gered.'' Met de 'lastige echtgenoot' maakt hij korte metten. ,,Die dient onmiddellijk uit de verloskamer verwijderd te worden zodra hij artsen gaat bedreigen.'' Gynaecoloog Brinkhuis besloot uiteindelijk de Iraakse vrouw over te plaatsen naar een kliniek waar op dat moment wel een vrouwelijke arts dienst had.

Nederlands Dagblad
10 november 2007