Bekijk volle/desktop versie : Nachtgebed en Witrgebed



10-11-2007, 22:03
salaam alaikoum wa rahmatoulAllaahi wa barakatouh

het nachtgebed en witrgebed zijn toch 2 verschillende gebeden, want vaak hoor je mensen zeggen dat het hetzelfde is.
hoeveel rakaah zijn deze gebeden? en je bidt toch eerst nachtgebed daarna witrgebed dan 2 rakaah sounnah voor fadjr en dan het fadjr gebed of heb ik het nu mis?
ik hoop dat iemand me hier meer duidelijkheid over kan geven.

barakAllahoefiekoem

10-11-2007, 22:12


nachtgebed daarna witrgebed wat betekent in het arabische?

10-11-2007, 22:12
maar hoeveel rakaah is het

10-11-2007, 22:21
witr 3 raka`at nacht gebed kan 2 4 6 8 .... mag je zelf bepallen ieder keer bid je 2 raka´at en doe taschahud en salam

de best tijd is de laatste derde van de nacht voor alfagr

10-11-2007, 22:30



Citaat door Oum_K:
salaam alaikoum wa rahmatoulAllaahi wa barakatouh

het nachtgebed en witrgebed zijn toch 2 verschillende gebeden, want vaak hoor je mensen zeggen dat het hetzelfde is.
hoeveel rakaah zijn deze gebeden? en je bidt toch eerst nachtgebed daarna witrgebed dan 2 rakaah sounnah voor fadjr en dan het fadjr gebed of heb ik het nu mis?
ik hoop dat iemand me hier meer duidelijkheid over kan geven.

barakAllahoefiekoem


Ik heb een boekje waarin het staat, misschien kun je die kopen. Het kost maar 4, 50 euro en het heet ' Zij sliepen weinig tijdens de nacht'

Het nachtgebed en witrgebed zijn twee verschillende gebeden. Dit stukje gaat over het nachtgebed. Dit zijn de verschillende manieren om een nachtgebed te verrichten. De meest aanbevolen manier staat helemaal onderin.


Ibnoe Abaas zegt over de profeet vrede zij met hem:

Hij stond recht en bad 2 rakaat en verrchte hierin een lange roekoe en een lange soedjoed vervolgens rustte hij een beetje, en hij herhaalde dit zo drie keer. In totaal waren dit 6 rakaat en telkens wanneer hij voor een gebed recht stond gebruikte hij de siwaak en las hij: Voorwaar in de schepping van de hemelen en in het verschil tussen de nacht en de dag, zijn tekenen, voor de bezitters van verstand . Tot hij de soera tot aan het einde gelezen had, vervolgens bad hij drie rakaat. Dan riep muezien op tot het gebed, en hij begaf zich naar het gebed.

2. Aicha vermeldt ook dat de profeet vrede zij met hem zijn nachtgebed begon met twee korte rakaat, en vervolgens 11 rakaat bad. Na elke 2 rakaat gaf hij de salaam en hij sloot zijn nachtgebed af door 1 enkele rakaat te bidden.

3. Hetzelfde als de voorgaande maar dan geen 11, maar 13 rakaat.

4. Hij bad 8 rakaat. Na elke 2 rakaat gaf hij de salaam. Vervolgens bad hij 5 opeenvolgende rakaat achter elkaar, en hij bleef niet ztten om de tashoed te doen, dan in de 5de rakaat

5. Negen rakaat. Hij verrichtte 8 opeenvolgende rakaat waarin hij niet zat, pas in de 8ste rakaat bleef hij zitten, om Hem te herdenken, Hem te prijzen, en om Hem aan te roepen vervolgens stond hij weer op zonder de salaam te geven en bad hij de 9de rakaat vervolgens verrichtte hij de tashoed en gaf hij de salaam. Daarna verrichtte 2 rakaat al zittend en gaf hij de salaam.

6. Hij bad 7 rakaat op de hiervoor vermeldde manier en vervolgens verrichtte hij 2 rakaat al zittend.

7. Hij bad telkens 2 rakaat en sloot vervolgens af met oneven gebed van 3 rakaat zonder dat hij deze onderbrak door een salaam te geven. En dit is wat Aisha zegt:

Hij verrichtte het oneven gebed, in drie rakaat zonder deze te onderbreken.

Al Marwazie heeft gezegd:

'Wat wij degene die het nachtgebed verricht aanraden, is om twee rakaat te bidden en dan de salaam te geven en vervolgens weer twee rakaat en tenslotte sluit hij af met 1 enkele rakaat. Om wille van de overlevering hierover. Zoals wij zien zegt hij dat dit volgens hem aanbevolen, en niet verplciht is! Want er werd overgeleverd dat de profeet vrede zij met hem 5 opeenvolgende rakaat bad, zonder de salaam te geven behalve dan in de laatste, de 5de rakaat. Maar degene die 5 rakaat, 7 of 9 rakaat kan dit doen, want dit is ook toegestaan. Maar zoals we reeds zeiden is de meest aanbevolen manier om telkens twee rakaat te bidden en om dan af te lsuiten met 1 rakaat.

10-11-2007, 22:35
Dit gaat over het witrgebed. Dit gebed moet je na het nachtgebed doen.


Het aantal rakaat van het witrgebed:

Dit gebed bestaat niet uit een x aantal rakaat, maar het minimun is 1 rakaat en het bewijs hiervoor zijn de woorden van de Boodschapper van Allah vrede zij met hem.

'Het witrgebed is 1 enkele rakaat aan het einde van de nacht! En het is toegestaan en niet afgeraden om met het witrgebed met 1 enkele rakaat te verrichten, want de Boodschapper van Allah vrede zij met hem heeft gezegd:

'En het is degene diehet wenst om het witrgebed met 1 enkele rakaat te verrichten toegestaan om dit te doen. '

Doch is de meest aanbevolen manier om het witrgebed te verrichten 11 rakaat bidden: Telkens 2 rakaat en op het einde 1 rakaat.

10-11-2007, 22:41
Hoe bid je het Witr-gebed?

Als je één rak’ah Witr bidt, dan verricht je het net zoals het gewone gebed. Als je 3, 5, 7 of 9 raka’ât bidt, dan zijn er meerdere manieren waarop je deze verrichten kan.

Bijvoorbeeld:

1. Iemand die drie raka’ât Witr bidt, kan eerst twee raka’ât op de gewone wijze bidden. Na de tasliem, As-salâmoe ‘alaikoem wa Rahmatoe-l-lâh’, eerst naar rechts dan naar links, staat hij meteen op om de derde rak’ah te bidden. Deze manier van het Witr-gebed bidden wordt "Witr bi-l-fasl" genoemd.

2. Iemand die drie of vijf raka’ât Witr bidt, hoort niet te gaan zitten voor tasjahhoed tussen de raka’ât. Alleen in de laatste rak’ah zit hij en zegt hij de tasjahhoed.

3. Iemand die drie, vijf of zeven raka’ât Witr bidt, zit alleen voor de Tasjahhoed in de één na laatste rak’ah, namelijk in de tweede rak’ah als hij drie raka’ât Witr bidt, in de vierde rak’ah als hij vijf raka’ât Witr bidt en in de zesde als hij zeven raka’ât bidt etc etc. Hij hoort dan de Tasjahhoed te zeggen en op te staan voor de laatste rak’ah en het gebed af te maken.

Alle drie de manieren zijn naar het voorbeeld van de Profeet Mohammed en werden/ worden gepraktiseerd door grote geleerden. Moslims kunnen dus één van deze drie methoden kiezen voor het Witr-gebed. Als je drie raka’ât Witr bidt, dan is het beter om methode 1 of 2 te keizen, want de Profeet Mohammed zei: ”Maak je Witr-gebed niet gelijk aan je Maghrib-gebed.”

10-11-2007, 23:01
djazaakallah oegairaan

dankjewel voor het plaatsen