Bekijk volle/desktop versie : 'Rechter in Nederland mag onbeperkt fouten maken'



30-10-2007, 16:05
(Novum) - De rechtbank in Den Bosch buigt zich dinsdag over het verzoek tot opheffing van de voorlopige hechtenis van zes verdachten in zaken waarbij een niet benoemde rechter een rol heeft gespeeld. Strafpleiter Jan Boone heeft de indruk dat er niemand vrijkomt. "Dat zou betekenen dat rechters in Nederland onbeperkt fouten mogen maken zonder dat daar enige sanctie op volgt. Dat zijn middeleeuwse praktijken."
'Rechter in Nederland mag onbeperkt fouten maken'

Boone ziet als enige uitweg dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk wordt verklaard, omdat rechters in Nederland onschendbaar zijn. "Fouten, of ze nou opzettelijk zijn of niet, kunnen rechters niet worden aangerekend", stelt Boone. "Daarom zou de consequentie moeten zijn dat het OM niet-ontvankelijk wordt verklaard. Dan vervalt het recht om te vervolgen en komen de verdachten dus op vrije voeten."

Het gaat onder meer om een 24-jarige vrouw die heeft bekend haar vriend te hebben gewurgd. Ook een 21-jarige man die wordt verdacht van een overval en een verkrachting in Eindhoven wil op vrije voeten worden gesteld. De advocaten voeren aan dat het besluit tot voorlopige hechtenis niet rechtsgeldig is, vanwege de onbenoemde rechter.

Donderdag werd bekend dat de meervoudige kamer van de rechtbank in een aantal strafzaken vonnis heeft gewezen, terwijl een van de leden formeel nog niet tot rechter-plaatsvervanger was benoemd. Die benoeming is wettelijk vereist. Het gaat om veertig zaken, waarvan de rechtbank in veertien gevallen vonnis heeft gewezen. In de andere zaken is dat nog niet gebeurd, waaronder de zes zaken die dinsdag worden behandeld.

De zittingen beginnen om 14.00 uur. De uitspraak volgt aan het eind van de middag of uiterlijk woensdag, laat een woordvoerder van de rechtbank weten. De raadkamer wordt gevormd door leden van de rechtbank Arnhem om de schijn van partijdigheid te voorkomen. De zittingen vinden plaats achter gesloten deuren.

http://headline.nieuws.nl/484838/Rechter_in_Nederland_mag_onbeperkt_fouten_maken

LANG LEVE DE WESTERSE OBJECTIEVE RECHTSSPRAAK

30-10-2007, 16:14


'Rechter in Nederland mag onbeperkt fouten maken'

spelen met taal.......het gebeurt vaak in de media, waardoor een merkwaardige perceptie, zoniet karikatuur van de werkelijkheid wordt gekreerd.

als je een fout maakt, dan wil dat niet zeggen, dat je je dat bewust bent op dat moment.
Elk mens, dus ook een rechter, maakt fouten, maar het is groot verschil of je het bewust doet of niet.

En dát is nu juist het verschil met de verdachten, die bewust over de schreef gingen

Citaat:
Het gaat onder meer om een 24-jarige vrouw die heeft bekend haar vriend te hebben gewurgd. Ook een 21-jarige man die wordt verdacht van een overval en een verkrachting in Eindhoven wil op vrije voeten worden gesteld.
Maar ja, het is de taak van een advokaat, om zijn klienten te verdedigen, en zo mogelijk vrij te pleiten.....ook al wéét ie dat ze de ten laste gelegde feiten hebben gepleegd.

Hij moet daarbij wel oppassen, zélf niet over de schreef te gaan.

30-10-2007, 16:20
Fouten maken mag, maar doe je dat ONBEPERKT, dan moet je van je functie af.

Maak anders mij maar rechter als het zo makkelijk is en als je onbeperkt fouten mag maken

30-10-2007, 16:21

Citaat door The__Kwisatz:
Mag ik hieruit concluderen dat jij een voorstander bent om moordenaars vrij te laten als er ergens een vormfout is gemaakt?


Juist niet. Ik vind het ook schandalig dat 883 verkrachters het afgelopen jaar een taakstraf hebben gekregen