Bekijk volle/desktop versie : De muren hebben oren



25-10-2007, 11:13
Web 2.0 is helemaal hype. Het staat voor de sociale veranderingen die plaatsvinden op het internet. Het staat voor crowdsourcing, voor viral en vooral voor community. Social networks. Heel erg grote social networks. Youtube, Facebook, MySpace, Hyves, Windows-live, Skype, Linked-in, Gmail, Hotmail. Heel erg grote social networks of social websites waar mensen hun hebben en houden neerplempen zonder zich te realiseren wat er allemaal met die gegevens kan gebeuren. In plaats van dat we op gedecentraliseerde en sterk versleutelde netwerken via open-source software met elkaar socializen, op publieke faciliteiten, doen we dat bij voorkeur, of eigenlijk uit noodzaak, op de servers van slechts een paar hele grote megabedrijven. De Googles, Microsofts en KPN’s van deze aarde. En dat is een potentieel probleem. Groot probleem.




Ongeacht hoe cool en maatschappelijk bezorgd dergelijke bedrijven ook proberen over te komen, elk groot bedrijf, zeker van het formaat van Google voldoet aan de wetten van de corporate jungle, die de documentaire ‘The Corporation’ zo duidelijk zichtbaar maakt. Elk groot bedrijf heeft in meer of mindere mate de persoonlijkheid van een psychopaat. No exception to the rule, dat is gewoon een kwestie van genetics. De genen van een bedrijf bestaan uit juridische, sociale en economische structuren en verplichtingen die het bedrijf als geheel vrijwel altijd, maatschappelijk sterk ongewenste ‘bijwerkingen’ geeft. Die psychopatische trekjes zeg maar. Emergente eigenschappen die niet op de bouwstenen van het bedrijf zijn terug te voeren maar die in het bedrijf als geheel sterk dominant zijn. Aandeelhouderswaarde ten koste van alles. Gestraft worden ze toch niet. Ooit een bedrijf in de gevangenis zien zitten? Boete betalen en klaar. .

Als Google zijn censuurmaatregelen voor de Chinese markt probeert goed te praten met het argument ‘beter dat Chinezen iets hebben dan niets’, dan bedoelen ze eigenlijk dat geld verdienen belangrijker is dan moreel het juiste te doen. Mocht je nog aan deze stelling twijfelen, denk dan eens aan alle grote Amerikaanse bedrijven en aan de centrale banken die ten tijde van de tweede wereldoorlog gewoon zaken bleven doen met Nazi-Duitsland. Dat was toen, nu is het allemaal nog een paar graadjes erger. Nu is er ook nog wetgeving tot in de gloria die dergelijke bedrijven dwingt de privacy van hun klanten overboord te gooien.

Telecomreuzen als Verizon, AT&T en Bell South hadden trouwens geen enkel probleem zelfs zonder de daartoe dwingende wetgevingen de belgegevens van al hun klanten door te spelen aan de Amerikaanse veiligheidsdiensten. De spin in het web van de commerciele banken, het SWIFT, gaf zonder dat met al teveel woorden te melden al tijden gegevens door aan de CIA. Uw overschrijvingen, mijn overschrijvingen, de overschrijvingen van van ons allemaal.

We kunnen nog wel een tijdje doorgaan, maar ik denk dat anno 2007 niemand meer zal weerspreken dat privacy wat betreft grote bedrijven en zeker wat betreft overheden nog slechts een illusie is. Heel soms willen ze nog wel eens net doen alsof ze zich zorgen maken over ons, maar dat is slechts een facade.

En wat doen wij? Gewoon doorgaan met al onze gegevens nog centraler onder te brengen op Facebook. Of Hyves. Of Myspace. Of MSN. Over Facebook, één van de grootste social sites ter wereld, gaan al langer geruchten dat ze zijn opgestart met CIA-geld . Toen Skype, een populair ‘messenger-netwerk’, recentelijk drie dagen plat ging, vlak nadat Bush de nieuwe spionage wetten had aangenomen, doken er hardnekkige geruchten op dat Skype was platgegaan om de programmeurs de kans te geven een speciale ‘backdoor’ in te bouwen. Het retrofitten van afluisterfaciliteiten. De officiele reden was dat de massale blackout werd veroorzaakt door een conflicterende Windows update.

Hoe dan ook, veel van onze prive-conversaties lopen via de centrale servers van onbetrouwbare bedrijven en al dat dataverkeer wordt opgeslagen. Voor elke veiligheidsdienst toegankelijk. Zeggen ze nodig te hebben om Osama en andere terreurverzinselen te bestijden. Met of zonder gerechterlijk bevel, want laten we elkaar geen mietjes noemen, valsspelen doen we allemaal… En wiens kant denkt u dat Google zal kiezen? Die van een machtige regering die hen het leven heel erg zuur kan maken of die van de onnozele consument die denkt dat als hij niets te verbergen heeft, hij zich ook geen zorgen hoeft te maken? Wij gaan het meemaken, binnen enkele jaren, dat Google ook in Westerse ‘vrije’ landen censuur zal gaan toepassen, daar durf ik wel een wedje op te leggen.

De overheid, een oprechte overheid, had kunnen inzien hoe belangrijk de nieuwe sociale netwerken zijn voor de maatschappij en had kunnen voorzien in niet-commerciele, publieke alternatieven. In open-source alternatieven, zodat iedereen in de code kan kijken en kan controleren of er geen stoute dingen gebeuren. Zodat we zeker weten dat als we iets via een zoekmachine opzoeken, die zaken ook objectief en ongefiltered worden opgeleverd. Zonder dat die gegevens worden vastgelegd, zogenaamd om ons bij de volgende zoekactie beter te kunnen helpen.

Niets van dat alles. Alles wat er op je internetverbinding gebeurt, wordt ergens gelogged of geanalyseerd. En niet iedereen is daar blij mee. Wij zeker niet.

Praatjes vullen echter geen gaatjes en daarom zal Zapruder deze week zijn eigen messenger-netwerk in gebruik stellen. Op een betrouwbare server en een robuust, veilig en schaalbaar standaardprotocol. Gebruikmakend van open-source software. Mensen die daar meer verstand van hebben dan wij, zullen jullie daar deze week over gaan inlichten. Het is natuurlijk maar een kleine stap, maar eentje met een grote symbolische waarde! Voor het einde van de week, kunnen jullie allemaal veilig IM-en! En dat maar vele ‘providers’ ons voorbeeld mogen volgen, want als dit echt een succes gaat worden, branden onze servers door…