Bekijk volle/desktop versie : Javier Zanetti, rechtsback van wereldformaat



06-10-2007, 15:22
Javier Adelmar Zanetti, geboren op 10 augustus 1973 in Buenos Aires. Zanetti groeit op in het havengebied van Buenos Aires. Als kind combineert Zanetti school en werkverplichtingen. Javier helpt namelijk zijn vader die metselaar is, zonder het verwaarlozen van zijn passie voor voetbal. Hij begint met voetballen in de voorsteden van de stad. In 1992, als Javier negentien jaar is, ontmoet hij Paula, die zeven jaren later zijn vrouw wordt.

Javier Zanetti brengt zijn jeugdopleiding door bij Talleres. In 1993 vertrekt hij naar het grotere Banfield. Daar speelt hij 19 wedstrijden in het 1e elftal waarin hij 1 maal doel treft. Op 29 september 1993 tijdens Newell’s –Banfield maakte Javier Zanetti zijn 1e officiele goal. In 1994 speelt Zanetti 37 wedstrijden(Clausura & Apertura) waarin hij 2 goals maakt. In 1995 komt Zanetti alleen nog maar uit in de Clausura voor Banfield. Hij speelt 10 wedstrijden waarin hij 1 goal maakt. Daarna vertrekt Zanetti namelijk naar Internazionale, een topclub uit Italië. Zanetti is bij Internazionale de 1e aankoop van voorzitter Massimo Moratti. Daar speelt hij in het seizoen 1995/96 gelijk al 32 wedstrijden en weet zelfs 2 maal het net te vinden. In de zomer van 1996 wint Zanetti met Argentinië de zilveren plak op de Olympische Spelen in Atlanta.

Zanetti heeft meerdere bijnamen. Zo is de bijnaam Tractor vanwege zijn sterke lichaam en zijn veerkracht. Tegenwoordig luid zijn bijnaam ook wel Il Capitano, de kapitein, de morele leider van het elftal van Inter. De kwaliteiten van Zanetti hebben hem een bekend voetballer over de hele wereld gemaakt. Door zijn goede spel wordt Zanetti beloond met de aanvoerdersband. Die neemt hij over van Giuseppe Bergomi, de legendarische verdediger van Internazionale. Zanetti is momenteel één van de langste dienende Inter spelers. Hij speelt al 12 jaar voor de club. Tijdens zijn verblijf bij Inter wint Il Capitano de Uefa Cup in 1998, De Coppa Italia in 2005 en 2006 en de Italiaanse Super Cup in 2005. Ondanks de persoonlijke succesvolle jaren bij Inter ontbreekt Italiaanse glorie nog altijd voor Zanetti.

Een paar keer was hij er dichtbij, maar nog nooit werd hij kampioen van Italië. Dit jaar kreeg Inter danwel de titel toegewezen,(door het omkoopschandaal is de titel niet voor Juventus, maar voor Inter, dat 2e eindigde) maar als een echt kampioenschap zal dit niet gezien worden door Zanetti. Samen met zijn vrouw leidt Zanetti ‘fundation Pupi’. Een organisatie die bedoelt is voor sociale integratie van arme kinderen. In 2005 in Milaan krijgt Zanetti de prijs ‘Ambrogino d'Oro’ voor zijn sociale initiatief. Javier Zanetti is dus niet alleen een leider en helper in het veld, maar ook daarbuiten.





















Javier Zanetti beschouwt het beste moment van zijn carrière de UEFA Cup finale. Inter wint deze in Parijs en Zanetti scoort in deze wedstrijd. Zijn idool is voormalig Nerazzurri Lothar Matthaeus. Zanetti beschouwt zichzelf als een bijgelovige persoon. Voor elke wedstrijd slaat hij zijn kruisje, net zoals 1 van zijn beste vrienden en voormalige ploegmaat Ivan Zamorano.

Zanetti is een onvermoeibare speler, hij verdedigt en valt graag aan met zijn wervelende rushes. Tijdens het seizoen 2003/04 speelt de aanvoerder van Internazionale zijn 400ste wedstrijd in het zwart/blauw. Hij is de 5e speler die dit bereikt. De rechtsback komt graag op en is zeer gevaarlijk voor tegenstanders met zijn rushes. Hij loopt tegenstanders voorbij alsof ze er niet staan en heeft een uitstekende steekpass in de benen.

106 interlands speelde Zanetti tot nu toe voor Argentinië. De reden waarom Zanetti niet mee ging met zijn Argentinië naar het WK 2006 in Duitsland is niet bekend. Niet alleen het niet selecteren van Javier Zanetti was een opvallende keuze van bondscoach Jose Pekerman. Ook werden bijvoorbeeld Walter Samuel, Juan Sebastian Veron, Santiago Hernan Solari(ook allen Internazionale), Diego Alberto Milito(Real Zaragoza) en Andres D’Alessandro(VFL Wolfsburg) niet opgeroepen voor het WK 2006 in Duitsland. Ook dit waren op z’n minst opvallende keuzes van bondscoach Jose Pekerman. Met het degelijk centrale duo Fabio Roberto Ayala en Gabriel Ivan Heinze, en met de gevaarlijk opkomende backs Juan Pablo Sorin en Javier Zanetti had Argentinië een ijzersterke verdediging kunnen vormen, maar de bondscoach besliste echter anders. Met deze ervaren opkomende en weinig op fouten te betrappen back erbij had Argentinië misschien verder kunnen rijken dan de kwartfinale. We zullen het nooit weten….

06-10-2007, 15:33


beste rechtsback ter wereld, tijdens de copa america slachtte hij ze allemaal af

06-10-2007, 15:35
Ben je iedereen zn biografie aan het plaatsen?

06-10-2007, 20:06
altijd al fan geweest van deze man...

goede, betrouwbare en trouwe voetballer

06-10-2007, 23:21


Vooral mentaal is zanetti sterk,dat weet ik zeker,net als Raúl,Maldini,Gerrard etc.

06-10-2007, 23:25

Citaat door moes_moeilijk:
Eigenlijk ongelofelijk dat Zannetti niet mee mocht naar het wk 2006. Ik snap daar nog steeds niets van.

Wie was de rechtsback van argetinie dan?