Bekijk volle/desktop versie : Dubbelganger van de zon ontdekt,Ster zou ideale plek zijn om maar buitenaards leven t



05-10-2007, 22:25
Wetenschappers hebben een ster ontdekt die uitzonderlijk veel op de zon lijkt. Meer dan alle zonachtige sterren die tot dusver zijn gevonden. Goed nieuws menen de astronomen Jorge Melendez en Ivan Ramirez. Want de planeten rond HIP 56948, zoals de ster is gedoopt, zijn volgens hen de ideale plaatsen om op zoek te gaan naar buitenaards leven.
Oogkleppen
Ook Nederlands eerste astronaut Wubbo Ockels reageert niet bijster opgewonden op de ontdekking: ‘Er zijn zoveel sterren die op de zon lijken’. Bovendien plaatst hij kritische kanttekeningen bij de zoektocht naar buitenaards leven. ‘Op zich is die zoektocht prima. Ik heb echter wel problemen met de manier waarop we zoeken. Onze blik op het universum is teveel bepaald door de aarde. Om het met een voorbeeld uit te leggen. We leven op een blauwe planeet. Maar als een andere wereld groen is, zien we die niet. We kijken met oogkleppen op.’

Toch zijn de meeste wetenschappers het er over eens dat het zeer waarschijnlijk is dat er buitenaards leven bestaat. Statistisch is het namelijk onwaarschijnlijk dat met 100 miljard miljard sterren en miljoenen planeten de aarde de enige planeet is waar leven is ontstaan. Berekeningen met de Drake-vergelijking, een formule om het aantal intelligente beschavingen in ons zonnestelsel te berekenen, geven aan dat er minimaal duizenden en mogelijk miljoenen planeten met leven zijn.

Of er bij HIP 56948 leven is, is nog onduidelijk. De ster wordt in elk geval meegenomen in het nieuwe onderzoeksprogramma van SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), het Amerikaanse onderzoeksinstituut dat naar buitenaards leven zoekt.
__________________________________________________ ________

Het enige wat buitenaards is, is de ongelovige zelf .
wat een jokers zeg, al hun geld letterijk naar de maan schieten
en daarna zichzelf afvragen, hoe kan dat nou .