Bekijk volle/desktop versie : Songfestival krijgt andere opzet



28-09-2007, 22:39
AMSTERDAM - Het Eurovisie Songfestival krijgt de komende editie twee halve finales. Het Songfestival nieuwe stijl moet de kansen tussen oost en west eerlijker verdelen.


Dat heeft de European Broadcasting Union, dat de internationale zangwedstrijd organiseert, vrijdag besloten in het Italiaanse Verona. De organisatie van Europese publieke omroepen heeft hiervoor gekozen vanwege de storm van kritiek die losbarstte op de overmacht van Oost-Europese landen.

Het songfestival moest volgens de EBU anders aangepakt worden, omdat vooral de Oost-Europese landen op elkaar stemmen. West-Europeanen stemmen vooral op wat ze het leukste liedje vinden. Daardoor trekken de West-Europeanen aan het kortste eindje en hadden de Oost-Europeanen vrij zicht op een plekje in de finale. Het nieuwe systeem moet de kansen tussen oost en west eerlijker verdelen.

In de twee halve finales doen alle landen aan mee, behalve het gastland en Duitsland, Frankrijk, Spanje en Engeland. Zij zijn verzekerd van een finaleplaats. Alle andere landen worden via loting in een van de twee halve finales gezet. Waarschijnlijk worden uit elke halve finale negen landen aangewezen via televoting en zal de tiende finalist door een jury worden aangewezen.

Het volgende Eurovisie Songfestival is in Belgrado.



http://www.telegraaf.nl/buitenland/71930981/Songfestival_krijgt_andere_opzet.html?p=6,1