Bekijk volle/desktop versie : Gebakken Mie (Tjauw Min) met Kip , wokgerecht



27-09-2007, 15:21
500 gr. hele Chinese mie
500 gr. geroosterde kipfilet en kippenpoten
1 teentje knoflook
1 ui
zout
sesamolie
1 ¼ theel. ve-tsin
½ theel. suiker
2 eetl. sojasaus
olie.
rode peper

Kip vantevoren roosteren met wat soyasaus en knoflook en peper sambal trassie etc en je fav kruiden zoals peterselie.

De mie koken in water, tijdens het koken regelmatig draaien. Als de mie gaar is in een vergiet doen en afspoelen met water, totdat de mie is afgekoeld. Daarna goed laten uitlekken. Een deel van de kip in kleine blokjes snijden en apart leggen. De ui heel klein snijden. Olie verhitten en hierin de ui fruiten.
De mie toevoegen en daarna het zout en goed bakken. Ve-tsin, suiker, sojasaus en de in blokjes gesneden kipfilet. Goed draaien en van het vuur af. De rest van de kip in plakjes snijden Serveer de mie met het vlees en komkommer op azijn.


tips:
- wok de mie wel in een hete degelijke wok om dezelfde geur te krijgen als de tjauw min van de chinesen.
- als de olie heet is gooi dan snel de smaakingredienten in de olie

- dit is het basisrecept , het uitgebreide chinese recept plaats ik hierna:

27-09-2007, 15:23


DIT IS EEN ORIGINEEL CHINEES RECEPT
WAT DAT VAN DIE CHINEZEN ZO LAAT SMAKEN IS DIE CHAR SUI SAUS

Eén pak Instant Egg Noodle (let op de naam “Soeng Ngie & Co” of “Soengco” op de verpakking)

Eén en een halve (1&frac12 liter water

Eén eetlepel olie

Twee eetlepels Mushroom Dark Soy Sauce (merk: Pearl River Bridge)

Twee grote uien: in grote stukken gesneden

Eén tot twee pond kippenborsten: opkoken in water met een ½ theelepel Mee Chun Ginger & Shallot en een ½ theelepel Lucky Hope Chicken Powder en hierna ontbenen en in blokjes snijden.

Twee eetlepels Lee Kum Kee Char Siu Sauce

Een halve (&frac12 theelepel Mee Chun bruine Chinese poeder

Vijf tot tien takjes sjalot of prei: in stukjes snijden

Drie eieren: klutsen met ¼ theelepel Lucky Hope Chicken Powder

Eén ons Chinese taugé (

Vijf tot zes takjes kaisoi: wassen en schuin in stukken gesneden

Een half (&frac12 blik Po-ku Mushroom (paddestoelen; merk: Pagoda Brand)

Een half (&frac12 blik Champignons (merk: Ma Ling)

Een halve (&frac12 theelepel Lucky Hope Chicken Powder

Een kwart (&frac14 theelepel Vetsin smaakpoeder

Een halve (&frac12 theelepel Mee Chun Sesame Oil

Wat moksi-meti met saus erbij in blokjes snijden (bij restaurants te krijgen) mag in dit gerecht ook bijgedaan worden, maar zonder de moksi-meti, dus alleen met kip, is dit gerecht zeker ook lekker.

Bereiding:

Het water (ingrediënt 2) in een pot op vuur doen. Als het water al goed opkookt kunt U de bami (ingrediënt 1) erin doen en voor ± 3 tot 5 minuten laten koken. Let op dat de bami niet te zacht wordt. Als de bami al gaar is, giet U het over in een vergiet en spoelt het met koud water. U draait vervolgens ingrediënten 3 & 4 door de bami. U maakt wat olie heet in een wok (pan) en bakt ingrediënt 5 halfgaar (licht bruin) en voegt vervolgens ingrediënten 6, 7, 8, 9 en indien U 18 hebt, toe en bakt het samen op een niet al te groot vuur. Als dit alles al gebakken is, haalt U het uit de wok en legt het even terzijde. U maakt vervolgens weer wat olie heet in de wok en bakt de eieren (ingrediënt 10) al roerende. U voegt daarna de bami toe in de wok en bakt het met de gebakken eieren mee en voegt daarna het gebakken vlees, dat U terzijde had gelegd, en ingrediënten 11, 12, 13 & 14 (dus 11 t/m 14) toe en bakt dit alles al draaiende mee (van onderen uit scheppen bij het draaien, dan blijft de bami zoveel mogelijk heel). Vervolgens voegt U ingrediënten 15 & 16 bij. U kunt de bami even proeven. Vindt U het niet zout genoeg, dan kunt U naar smaak nog wat Lucky Hope Chicken Powder bijdoen en voor extra smaak tijdens het draaien ook nog naar smaak wat meer Mee Chun bruine Chinese poeder. De Mee Chun bruine Chinese poeder is zeer belangrijk voor de smaak en aroma (beetjes bij beetjes toevoegen, totdat U het zelf smaakvol vindt). Als laatst kunt U ingrediënt 17 bijdoen.

De produkten zijn meestal bij de Toko verkrijgbaar

27-09-2007, 15:43
Een lekkere kipgerecht voor bij de Mie:

Soya-gember kip uit de oven.



Nodig:
600 gram kipfilet
1 ui
1 teentje knoflook
½ kopje black soy (toko)
1 klein scheutje ketjap manis voor de kleur
enkele druppels worchestershire saus
5 cm verse gember (toko)
2 eetlepels 5-kruidenpoeder (toko)
zwarte peper
zout
2 eetlepels olie
25 gram margarine

Bereiding:
De kipfilet in stukken snijden. Ui en knoflook fijnmalen in een keukenmachine. Gember schoon schrapen en in dunne plakjes snijden. Maak een marinade van de soyasaus, ketjap, worchestershire saus, ui, knoflook, 5-kruidenpoeder, gemberplakjes een klein beetje zout en zwarte peper. Wrijf daarna de kip in met deze dikke marinade en zet het afgedekt een nachtje in de koelkast.

Verhit de olie in een wok en voeg de margarine erbij. Bak de kip om en om even aan, zodat het stevig wordt. Schik de stukjes kip in een ovenschaal en schenk het bakvet eroverheen. Laat het gedurende 20 minuten gaar worden op 180 graden. Tussendoor één keer keren.

Lekker met rijst, nasi of bami..

Tip 1: Koop goede donkere kasripo. Op de fles is "dark" of "light" vermeld. Van de lichtgekleurde heb je meer nodig, om je vlees een mooi kleurtje te geven, waardoor het bitter kan worden. Kasripo is ook in blik te koop.

Tip 2: 5-kruidenpoeder, five spices powder of bruine Chinese poeder, dat zijn allemaal benamingen voor dezelfde kruidenmengsel.

27-09-2007, 15:47
pica!!

27-09-2007, 15:50



Citaat door Laila_druifje:
pica!!



pikachu?