Bekijk volle/desktop versie : Regime Myanmar in actie tegen betogers



26-09-2007, 11:35
YANGON - Militairen in Myanmar hebben woensdag de eerste schoten gelost om de groeiende stroom betogers tegen het bewind in te dammen.

ANP
Onrust in Myanmar

Ze vuurden ver boven de hoofden van een grote groep mensen die bij de Sule-pagode in het centrum van Yangon wachtten op een optocht van 10.000 monniken en betogers die de dreigementen van het regime en samenscholingsverboden negeerden.

Protestmars

Duizenden boeddhistische monniken en betogers lieten zich woensdag niet intimideren en begonnen opnieuw aan een protestmars, maar van massale betogingen zoals maandag en dinsdag was geen sprake meer. De aanpak van de veiligheidstroepen is vooralsnog preventief.

Ze hebben woensdag geprobeerd te voorkomen dat protestmarsen van start gingen. Dinsdagavond zijn enkele vooraanstaande opposanten gearresteerd. Het is niet bekend of oppositieleidster Aung San Suu Kyi is opgepakt.

Hoofdkwartier

Militairen en politieagenten zijn op grote schaal uitgerukt en gestationeerd op de plaatsen die de 100.000 betogers maandag en dinsdag aandeden. Ze hebben ook posities ingenomen rond meerdere kloosters en bij het hoofdkwartier van de oppositiepartij van Aung San Suu Kyi.

Politie en leger hebben woensdag het gebied rond de Shwedagon-pagode met traangas bestookt en afgegrendeld. Monniken zijn er met de wapenstok verdreven. Circa tweehonderd monniken en andere betogers werden hardhandig opgepakt omdat ze toch naar de pagode toe wilden of er niet wilden weggaan.

Beginpunt

Deze pagode is het beginpunt geweest van de massale demonstraties begin deze week. Getuigen vertelden dat militairen een soort plastic pijpen verbrandden om eventuele betogers met de verstikkende rook op afstand te houden.

Op enige afstand van de Shwedagon-pagode ging woensdag toch een optocht van enkele duizenden monniken start en op weg naar de Sule-pagode in het centrum van Yangon. De Sule-pagode is doorgaans het eindpunt van de demonstraties en is daarom eveneens afgegrendeld door veiligheidstroepen.

Nationaal verzet

Yangon en andere steden zijn al dagen het toneel van demonstraties tegen de militaire machthebbers van het land. Wat half augustus begon als een protest tegen de verhoging van brandstofprijzen is uitgegroeid tot een nationaal verzet tegen het regime. De betogingen worden geleid door boeddhistische monniken. Talrijke burgers hebben zich bij hen aangesloten tijdens marsen waarbij de monniken onder meer 'democratie' scandeerden.

Westerse mogendheden waaronder de VS en de Europese Unie hebben dinsdag gedreigd sancties tegen het regime in Myanmar te verscherpen. Maar de betrekkingen tussen de militairen in Myanmar en westerse landen zijn minimaal. Een groot gewicht zouden China en India in de schaal kunnen leggen, beide buurlanden van Myanmar.

Amnesty

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft erop aangedrongen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties snel een missie naar Myanmar stuurt om te proberen bloedvergieten te voorkomen en er iets aan de slechte mensenrechtensituatie te doen. De opstand van 1988 werd door het leger bloedig neergeslagen door gericht op mensenmenigtes te schieten.

http://www.nu.nl/news/1249667/24/Regime_Myanmar_in_actie_tegen_betogers.html

26-09-2007, 11:50


Het wordt tijd dat zo azie ook laat zien dat zij deze betogers steunen. Dat gebeurt nog veel te weinig.